Tirmanma ipleri hizmet ömrü ve bakimi

Hizmet Ömrü:

Bir ipin ortalama hizmet ömrü, aşağıdaki faktörlere bağlıdır:
  • Kullanış türü ve sıklığı,
  • Arazi (kaya türü, kar, buz v.b.),
  • Düşüşler sırasında oluşan şok miktarları ve sıklığı,
  • Zedelenme ve sürtünmeden dolayı yanma gibi mekanik zararlar.
Bir zamanlar yapıldığı gibi, bir ipin hizmet ömrünü yıllarla ifade etmek son derece yanlıştır. Çok daha kesin ve güvenilir olan yöntem ise, "kullanılan metre" yöntemidir. Bunun da yapılabilmesi için, her ipe özel bir "karne" tutulması tavsiye edilir. Ayrıca ipin aldığı tüm şoklar da hesaba katılmalıdır.


Aşağıdaki hallerde ise ip derhal atılmalı veya ıskartaya çıkarılmalıdır:
  1. Eğer ipin üzerine taş düşmüşse, kramponlarla veya kaya sürtünmesiyle ipe zarar gelmişse,
  2. Eğer ipin kılıfı (manto), zedelenme yüzünden çok tahrip olduysa,
  3. İp herhangi bir şekilde bir kimyevi madde ile temas ettiyse,
  4. İp belirli miktarda "düşüş" yaşadıysa,
  5. Eğer ip 5 yaşından daha eskiyse,
  6. Eğer "kullanılan metre" ölçümleri sonucunda, o tip ip için belirlenmiş olan sınırlara gelindiyse.

İç Yıpranmalar:

Bu yıpranmalar, ipin kirlenmesinden veya kaya üzerindeki çıkıntılara sürtünmesi gibi nedenlerden oluşur. Bir ipin ömrünü kısaltan bu tür yıpranmalar, genellikle tırmanıcıların bu konuda dikkatli olmamasından kaynaklanır. İpte meydana gelen çok miktarda kirlilik, ipin ömrünü kısaltan bir nedendir. Bu gibi iç ve dış yıpranmalardan korunmak amacıyla tüm EDELRID ipleri, özel bir yıpranmaya dayanıklı su geçirmezlik işlemine tabi tutulur. Bu işlem, bir ipin ömrünü % 50-100 uzatır.

Kullanılan Metre:

Bu, kullanılan ipin ortalama ömrünü belirleyen önemli bir ögedir. Kullanılan mesafe, yapılan tırmanış veya çıkışın toplamı ile bulunur. Tırmanılan mesafe 0.33 faktörüyle, inilen mesafe ise 1.66 faktörü ile çarpılır. Bir ipin normal kullanımı sırasındaki (düşme hariç) mekanik yaşlanması, ipin çapı ve ağırlığı ile doğru ilişkilidir. Çaplarına ve ağırlıklarına bağlı olarak farklı ipler, farklı ömürler gösterecektir. Bir ipin yaşlanması, o ipin doğal emniyetlilik miktarının azalmasına neden olur ve diyagramlarla ifade edilebilir. Bu diyagram, düşme testleri sırasında kaydedilen diyagramlarla beraber okunur. Bir ip en geç bu iki diyagramın limitine ulaştığında kullanım dışı bırakılmalıdır. Bu toplam miktar ipten ipe değişmektedir.

İpin Saklanması:

İpler mutlaka kuru bir odada ve gölgeli, güneş almayan bir ortamda tutulmalıdır. Ayrıca tüm dış mekanik etkilerden (keskin kenarlar, dolanma, basınç, vb) ve kimyasal maddelerden uzakta saklanmalıdır.
Tirmanma ipleri hizmet ömrü ve bakimi Tirmanma ipleri hizmet ömrü ve bakimi Reviewed by Editor on Perşembe, Mayıs 17, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.