Vites Tekniği Hakkinda Pratik Öneriler

 Koşullara göre devamlı vites ayarlamayı ihmal etmeyin. Bu, randımanlı bir sürüşün kesin kuralıdır.
  • Vites değiştirme anında pedala verdiğiniz gücü biraz azaltırsanız, hem kolay ve sessizce vites değişir, hem de aktarma organlarınızın "canını" yakmazsınız.
  • Dik yokuş çıkarken vites değiştirmek gerekiyorsa değiştirme anından hemen önce kuvvetlice bir pedal basıp, bisikletin kazandığı ivmeden yararlanıp vites degiştirme anında da pedal fazla güç vermeyin. Zincir yerine oturur oturmaz da pedal basmaya devam edin.
  • Dik yokuşun başında hemen en küçük vitese atmayın. Önceden kazandığınız ivme azaldıkça ve pedal devriniz düştükçe birer birer vites küçültün.
  • Özellikle önde orta dişliden en küçüğe atarken yumuşak bir şekilde pedal çevirin. Panik halinde veya agresif pedal çevirme sonucunda zincir, dişlinin üzerine değil de boşluğa içe düşebilir.
  • Zincirin çıkması çoğunlukla vites mekanizmalarının ayarsız olmasından ileri gelir. Fakat yol alrıken, ayna dişliden çıkan zinciri (içeri veya dışarı) genellikle hiç durmadan yerine oturtmak mümkündür. Bunun için vites mekanizmasını zincirin düştüğü ters yöne doğru çekin ve pedal çevirmeye devam edin. Büyük bir olasılıkla dişli (en küçük veya en büyük) zinciri kapatacaktır.
  • Zincir çıkma olayı olayı arka dişlide gerçekleşirse (en kötüsü; jant telleri ve dişli arasına sıkışmasını) hemen durun ve sorunu çözmeye çalışın.
  • Zincirin çapraz olduğu konumlardan (ön büyük/ arka büyük, ön küçük/ arka küçük ) kesinlikle kaçının.
Ön büyük / arka büyük konumu sadece çok bozuk yolda süratli inişler sırasında pedal çevrilmezken zinciri gererek sarsıntıdan çıkmasını önlemek için kullanılır.
Vites Tekniği Hakkinda Pratik Öneriler Vites Tekniği Hakkinda Pratik Öneriler Reviewed by Editor on Cuma, Mayıs 18, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.