Meme Kanseri


Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser biçimidir. 30 yaşının altındaki kadınlarda son derece ender olarak ortaya çıkmakla birlikte bu yaştan sonra bu hastalığa yakalanma olasılığı giderek büyük artış göstermektedir. Kadınların yüzde beşi göğüs kanserine yakalanmaktadır.Kadın kanserlerinin içinde meme kanseri %30 gibi bir sıklıkla birinci sırada yer alır. Bu hastalığın cinsellikle ilgili hormonlarla bir bağlantısı olduğu kesindir. Bedende gebelik sırasında çoğalan östrojen hormonu, meme kanserinin yayılmasını hızlandırır. Hatta doğum kontrol haplarının içerdiği hormonlar da hastalığın oluşumunda  rol oynarlar.

Tedavide, erkek cinsellik hormonu olan testosteron da kullanılır. Ayrıca yumurtalıkların alınmasında da bazı türlerinde yarar bulunur. Fakat kuşkusuz ilk başvurulan tedavi yöntemi, hasta meme kısmının ameliyatla yerinden alınmasıdır.

Meme kanseri öldürücüdür, fakat erken teşhis ve tedavi sayesinde iyileşme oranı oldukça yükselmiştir. İlk teşhis ve tedaviyi izleyen beş yıldan sonra yaşamda kalma oranı yüzde 45, on yıldan sonraysa yüzde 30'dur. Diğer taraftan bu tür kanserde teşhis ve tedaviyi güçleştiren pek çok etmen vardır. Hastalık genellikle fark edilmesi güç olan bir şişlikle başlar ve başka yerlere sıçramadan önce pek bir belirti göstermez. Bundan dolayı kadınların memelerini belli aralarla elle yoklamaları ve kuşku uyandıran herhangi bir şişliği hekimlerine bildirmeleri son derece önemlidir.

Meme kanseri olasılığına karşı, göğüsleri adet sonrası günlerde incelemek en doğrusudur. Göğüsler belirli bir şekilde kontrol edilmelidir. Sağ meme sol elle incelenir. Elin üç orta parmağının içiyle daireler çizer gibi birtakım hareketlerle bütün meme araştırılır. Sonra yine aynı biçimde sağ elle sol meme incelenir. İlk yoklamada doğal pütürler insanı korkutup, kuşkulandırabilir, fakat zamanla insan, bu normal şişlik ve pütürleri iyi tanır hale geleceğinden, ortaya çıkan yeni bir anormal şişlik derhal farkedilecektir. Meme kanseri tehlikesine karşı bedenini izleyen kadın, şu önemli değişikliklere dikkat etmelidir: memenin içinde herhangi bir doku sertleşmesi, memenin ucundan sızıntı, meme uçlarının değişik yönlere işaret etmesi, herhangi bir olağan dışı acı ya da rahatsızlık duygusu, meme ucunun içeri kaçmış gibi görünmesi. Bedeninde böyle bir değişiklik gören kadın, durumun kendiliğinden düzelmesini beklemeden tıbbi muayeneye gitmelidir.
Meme Kanseri Meme Kanseri Reviewed by Editor on Pazartesi, Haziran 11, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.