Binicilik
binicilik |
İnsanı en iyi şekilde hissedebilen, sahibiyle bütünleşen, hatta sahibinin amaçlarını amaç edinebilen, dostla düşmanı ayırabilen çok özel ve güzel hayvan olan at, bütün binicilerin en iyi arkadaştır. At neşeli ve akıllıdır. Eğer at, binicisi tarafından iyi anlaşılır ve iyi davranılırsa, binicisini memnun etmek için yapabileceğinin en iyisini yapar.
İri hayvan olan atlara sıcak ve samimi davranmalıyız. Huzursuzluk ve mutsuzluğu hemen hisseden atlara zarar vermediğiniz sürece kimseyi yarı yolda bırakmazlar.
Ata binmeyi öğrenmek zor değildir. İyi bir binicilik okulu ve iyi bir öğretmenle bu işe başlayabilirsiniz. İyi bir at binicisi olmak için öncelikle atı tanımak, onu hissetmek, onu bilinçli bir şekilde doğru yönlendirilmekle mümkündür. Bir atın üzerinde dengede durmak kullanılmayan kasların çalıştırılmasına da yardım eder.
Binicilik okulunda ilk derslerini takip etmek çok önemlidir. Eyere nasıl oturulacağını ve atınıza, doğru yardım vermenin yollarını öğretilecektir. Kurslarda hava durumuna göre açık ve kapalı manejlerde verilen eğitimler ilk olarak, lonjda ve serbest olarak başlıyor. Denge, jimnastik, oturuş ve yürüyüş şekillerine göre binicinin ata uyumu gibi eğitimler veriliyor ve öğrencinin durumuna göre araziye çıkılıyor. Arazide manejde öğrenilenler uygulanıyor. Daha sonra atın bakımı öğretiliyor. Malzeme tanıma, at biniş öncesi hazırlık, tımar, at kapama, biniş sonrası bakım gibi. Not: Dizginleri kısa tutmak gerekiyor. Çünkü uzun olursa, siz binerken at ileri yürüyebilir. Eğere hızla ve aniden oturmamak gerekiyor. Kendinizi atın sırtına yumuşak bir şekilde bırakmalıyız. Yoksa (birdenbire hızlı bir şekilde oturmak)atın beli incinebilir. Bu arada dizginleri elinizden bırakmamak gerekiyor. Bütün bu teorik ve pratik eğitimlerin dışında, asıl önemli olansa kendinizi ve atınızı tanırken, sınırlarınızı görüp kendinizi geliştirmenizdir. Bütün bu eğitimlerin sonunda iyi bir binici olmamak için hiçbir neden yok.
Her binicinin zor ya da kolay, kendisi için belirleyeceği bir hedefi olmasına karşın, arzu edilen başarıya ulaşması için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Kararlılık ve bu işe kendini adamak, ata binmede en birincil şartları oluşturmaktadır. Binici ata tamamen hakim olabilmek için, ata her zaman rahat ve eyerle bütünleşmiş olarak, sağlam bir şekilde oturması gerekir. Binici eyerin üstündende, başı ve vücudu dik, yüzü ileriye dönük bir biçimde oturmalıdır. Sırtını kasmadan hafif öne doğru eğik, başının da rahat olması gerekir.Oturuş şekli ise, eyerin önüne doğru ve sıkı bi şekilde olmalıdır.
binicilik |
Attan inmenin değişik biçimleri vardır. Genellikle, binici önce atı durdurur, dizginleri ve kamçıyı sol eline alıp iki ayağını da üzengilerden çıkarır. Sonra öne doğru eğilir, sol elini atın boynuna, sağ elini eyerin ön bölümüne dayar ve sağ bacağını atın sırtından çekerek, yere zıplar.
Binici yavaşça parmak uçları üzerine düşmeli ve atın ön bacaklarına çarpmamaya dikkat etmelidir. Daha sonra dizginleri sağ elle ve geme yakın bir yerden tutmalıdır. Attan inmeden önce her iki ayağın da üzengilerden çıkarılmış olması, dikkat edilecek en önemli noktadır.
Ata binmeyi biliyorsanız ve keyfini çıkartmak istiyorsanız düzenlenen atlı gezilere ve safarilere katılabilirsiniz. Atlı geziler, temel eğitim almış olanların veya geliştirmek isteyenlerin katılabileceği keyifli molalarla süslenmiştir. Bu geziler, grup lideri denetiminde, temposu hafif, dik iniş ve çıkışları olmayan, molalar dahil 2 saat sürüyor. Safarilerin parkuru ise biraz daha yorucu. Eğer atlı gezileri hiç zorlanmadan tamamlamışsanız safarilere de katılabilirsiniz. Safarilerin temposu hızlı, dik iniş ve çıkışlar bulunan parkurlarda gerektiğinde sulara bata çıka ilerliyorsunuz.
Akdeniz ve Ege bölgesi sahillerinde atlı gezilere katılmak mümkün. Kasabalarda bulunan çiftliklerden at kiralayabiliyorsunuz, at binmeyi bilmiyorsanız 45 dakikalık minik bir ders sonunda rehberle birlikte gezintilere katılabiliyorsunuz.
Binicilik Malzemeleri
Neler giyilir?
Binicilikte en önemli aksesuar parçası uygun sert bir şapkadır. Şapkayı başınızın arkasına doğru değil önüne doğru giyin ve çenenizin altındaki bir lastikle sağlamlaştırın. Eğer düşerseniz böylece başınız korunacaktır. Biniş elbiseleri ise pahalıdır. Eğer binmeye yeni başlıyor iseniz, en önemli ihtiyacınız bir sert şapka ve çizmeler olacaktır. Çizmeler üzengi kayışlarının bacağınızı kesmesini ve pantolonunuzun sıyrılmasını önler. Deri veya yün eldivenler ise dizginlerin elden kaymasını önlemek için giyilir.
Binicilik
Reviewed by Editor
on
Salı, Temmuz 03, 2012
Rating:
Hiç yorum yok: