Gemiyle seyahatler: belki bu yaz gemiyle seyahat etmeliyiz!

Gemiyle seyahatler gün geçtikçe daha popüler hale geliyor. Önceleri, yalnızcaemekli ve yaşlıların tercih ettiği bir seyahat tipiyken; bugün sayısız alternatifiyle pek çok kesime hitap ediyor.
Türkiye’de de son derece popüler hale gelen gemi seyahatlerini biraz daha yakından tanımak isterseniz; anlattıklarımıza kulak kabartın!

Cruise hakkında merak ettikleriniz...


İlk kez cruise seyahatine çıkanların daha önce neden böyle bir yolculuk yapmadıklarına dair bir sürü bahanesi vardır. Bu bahaneler de genelde cruise ile ilgili yanlış kanılara dayanır. Burada cruise deneyimi hakkında en çok sorulan sorulardan bazılarını cevaplandırıyoruz.

• Dünyayla bağlantım kopar mı?


Çoğu gemide odanızdaki televizyonda CNN vardır. Ayrıca bazı gemilerde ajans raporları ve büyük gazetelerden alınan haberlerden yararlanılarak bir günlük haber broşürü de hazırlanabiliyor. Çoğu gemiden telefon edebilir ve e-mail atabilirsiniz. Tabii genelde bunlar limanlarda daha ucuzdur.

• Sıkılacak mıyım?


Bugünün büyük gemilerinde dolaşırken haritaya ihtiyaç duyabilirsiniz, neredeyse her köşede yapılacak başka bir şey var. Entelektüel faaliyetlerden hoşlanıyorsanız misafir konuşmacıları dinleyebilir, bir briç turnuvasına veya şarap seminerine katılabilirsiniz. Heyecan arıyorsanız hulahup yapabilir, spor salonuna gidebilir ve sonra spor barda soğuk bir şeyler içebilirsiniz. Serinlemek ve yüzmek için havuzlar, alışveriş yapmak için dükkânlar veya ter atmak için SPA’lar var. Bir yarışmaya katılabilir, bir zanaat öğrenebilir veya film izleyebilirsiniz. Ya da yalnızca bir kitap alıp güneşlenebilirsiniz.

Ayrıca her an gemide olmadığınızı unutmayın. Gemiler sizi heyecan verici limanlara götürüyor.

• Şişmanlar mıyım?


Evet bir haftalık cruise yolculuğu sırasında ortalama bir insanın 3 kilo aldığı hakkındaki söylentileri biz de biliyoruz. Ama kilosuna dikkat edenler için her zaman mönülerde az yağlı ve düşük kalorili seçenekler var.

Bu arada geminin spor salonunda kalori yakabilir, güvertede yürüyüşe çıkıp koşabilir ve limanlarda dağ bisikleti, yürüyüş ve kano yapabilirsiniz.


• Pahalı bir seyahat mi?


Toplam fiyat size pahalı gelebilir, ama buna konaklama, yiyecek, etkinlikler (çocuk programları dahil) ve gece eğlenceleri dahildir. Buna uçuş ve transfer masraflarındaki indirimleri de eklerseniz, karada yapılan tatillerin yanında kruazyer yolculuğu daha kârlıdır.

• Aktivite alternatifleri neler?


Bazıları yalnızca oturup denize bakmak ister, bazılarıysa hareket. Emin olun birçok gemide sıkılmak imkânsıza yakındır, özellikle en incelikli olanlarından en saçmasına tonlarca etkinlik imkânına sahip olan büyük gemilerde. Yapılacak o kadar çok şey var ki, hepsini yapmak kesinlikle mümkün olmuyor. Bu yüzden sizin için bu küçük listeyi hazırladık.

• Günlük bülten

Günlük bir haber bülteni her akşam kabininize bırakılır (bir tanesi de kamaranıza yerleşirken sizi bekliyor olacak). Burada bir sonraki günün etkinlikleri ve eğlence imkânlarının saat çizelgesini, ayrıca SPA, restoranlar, gemideki dükkânlar ve diğerlerinin açılış saatlerini bulacaksınız. Hatta televizyondaki filmlerin listesi ve yanaşacağınız limanlarla ilgili bilgiler de burada olacak.

• Spor salonu ve SPA

Spor salonlarında en iyi aletler ve egzersiz sınıfları var. Dersler genelde sabahları ve akşamları oluyor. Bunların listesini günlük bültende bulacaksınız, ama yine de spor salonuna bir uğrarsanız ders saatleriyle ilgili detaylı bilgilerin bulunduğu bir kâğıt edinebilirsiniz.

Bu arada çoğu dersler ücretsizken, bazı gemilerde yoga veya streching gibi özel hizmetler için ekstra ücret talep edilebiliyor. SPA’da masaj, yüz bakımı ve bunun gibi hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

Ayrıca çoğu gemide saçlarınızı kestirebileceğiniz veya yaptırabileceğiniz, manikür ve pedikür yaptırabileceğiniz bir güzellik salonu da mevcut, tabii ki fazladan bir ücret karşılığında. Özel hizmetler ve SPA paketleri için günlük bültene bakmayı ihmal etmeyin.

• Günboyu sunulan hizmetler...

Gemiler her çeşit yolcuya hitap etmeye çalışır. Özellikle denizde geçen günlerde onlarca etkinlik düzenlenir. Tabii ki hiçbirine katılmayıp, buzlu bir kokteylle havuz başında oturabilirsiniz.

Ama aktif olmak isteyenler gemisine göre çeşitli etkinliklere katılabilirler: Havuz oyunlarına, basketbol ve voleybol turnuvalarına katılabilir, bir tarih dersine girebilir, internet kullanabilir, kâğıt oyunları oynayabilir (özellikle briç çok popüler), kâğıt katlama veya çiçek düzenleme gibi sanatlar öğrenebilir, golf becerinizi geliştirebilir, gemi kütüphanesinden faydalanabilir, açık artırmaya katılıp sanat eserleri alabilir, şarap tadımına katılabilir (genellikle para karşılığı), hediyelik eşyalar alabilir ve sinema salonunda film izleyebilirsiniz (bazen patlamış mısıra kadar her şey dahil).

• Gece ve yıldızlar

Karanlık basınca çoğu gemi Las Vegas’a benzer. Casino gündüzleri de açık olabilir, ama geceleri makinelerin uğultusu yükselmeye başlar. Dans ve müzik keyfi için canlı gruplar ve kabare şarkıcıları ya da gece geç saatlerde disko... Yolculuğunuz boyunca birkaç gece tiyatro salonunda lazer ve video efektleriyle dolu büyük prodüksiyonlar, Broadway şovlarından şarkılar ve popüler hitleri canlandıran kostümlü dansçılarla şarkıcılar olacak. Prodüksiyonların olmadığı geceler şarkıcılar, komedyenler, sihirbazlar ve hatta ünlü sanatçıların şovlarını görebilirsiniz. Çoğu gemide kendileri de performans yapan yolcular için karaoke ve yetenek şovları düzenleniyor. Küçük gemilerde bile çeşitli eğlenceler var; yerel bir dans grubu, keyboard çalan bir ikili veya gitarıyla mürettebattan bir eleman vb...


Cruise hakkındaki mitler ve gerçekler...


Bazı yanlış kanılar ilk kez yolculuğa çıkmayı düşünenlerin keyfini kaçırabilir.

Cruise ile ilgili 4 büyük miti ele alıp, değişen koşulları ve gerçekleri göstermek istiyoruz.

• Mit 1: Cruise yeni evliler ve çok yaşlılar içindir.

Gerçek: Bu artık doğru değil. Cruise gemileri aileleri de hedeflemeye başladı. Karadaki çocuk kamplarıyla yarışan organizasyonlar var, bazı hatlarsa daha genç çiftler için sınırları zorlayan eğlenceler sunuyor. Cruise hatları iki hafta veya daha uzun süreli yolculuklara katılamayacak çalışan insanlar için, üç-altı gün arası gibi normalden kısa yolculuk seçenekleri de sunuyor.

• Mit 2: Tüm cruise’lar birbirine benzer.

Gerçek: Bir cruise yolculuğuna katılmak, yeni bir araba almaya benzemez. Tonlarca çeşit var: Büyük gemiler, küçük gemiler, keşfe yönelik gemiler, lüks gemiler, aile gemileri, heyecan arayan bekarlara yönelik gemiler vs...

• Mit 3: Cruise yolculukları yemek üzerine kuruludur.

Gerçek: Aksine cruise mutfaklarında son trend sağlıklı yemektir. Hepsi değilse bile çoğu kalp sağlığına yönelik mönüler, az kalorili yemekler ve az sodyumlu yiyecekler sunar. Bazılarında SPA kafeler var. Çoğu hat, yolcuların ölçüyü kaçırdığı geceyarısı büfelerini kaldırdı; bunun yerine, akşam yemeğinden sonra abur cuburdan hoşlananlar için geç saatteki eğlencelerde ordövr servisi yapılıyor.

• Mit 4: Cruise yolculuğuna her şey dahildir.

Gerçek: Lüks hatlarda bile her şey dahil değildir. İçecekler ve bahşişler bazen dahil olabilir, ama kıyıda yapılacak geziler ve SPA terapileri değil. Büyük gemilerdeyse asla! Evet cruise faturanıza birçok şey dahildir: Akşam yemekleri, gemide yapılan eğlenceler, konaklama, havuzlar ve diğer tesisler, kaptanın “hoşgeldiniz” partisindeki kokteyller. Ama birçok başka servis için fazladan ödeme yapacaksınız. Mesela alternatif restoranlar, kahve ve dondurma barları, içecekler (sodadan, şarap ve kokteyllere), kıyı gezileri, SPA terapileri ve bahşişler...

Dört dörtlük uyarılar!


• Bütçenize göre cruise seçin!

Cruise turizmi hem gelişen gemi tipleri, hem de değişik ve ilginç parkurlarıyla hızlı bir çıkışta... 1 günlük gezilerden 121 günlük dünya turlarına kadar değişik sürelerle sunulan bu turlarla Alaska, Antarktika, Meksika, Karayipler, Hawaii, Güney Asya, Kuzey Denizi, Akdeniz, Ege, Tuna Nehri ve daha birçok destinasyonu gezme şansına sahipsiniz. Pazardaki rekabet cazip fiyatlar ortaya çıkarıyor. Cruise’un süresi, kamaranın yeri, gidilen limanlardaki geziler ve gemide fiyata dahil olanları inceleyerek bütçenize uygun seçimi yapmalısınız. Yüksek, ara ve ölü sezon gibi dönemsel özellikler de fiyatı doğrudan etkileyen faktörler...

• Kişiliğinize göre seçin!

İlk kez bir cruise turuna çıkıyorsanız hangi amaçla gittiğinizi iyi düşünün. Dinlenmek için gidiyorsanız, yaz ortasında eğlencesi bol, 3 günlük bir tura çıkmayın. Bu tür kısa turlar gençlerin ve çocukların kalabalık olduğu, biraz da gürültülü turlardır. Ziyaret edilen liman sayısının çokluğu ise turun temposunun yüksek olduğu anlamına gelir ve sıkılmaya fırsat bulamazsınız.

• Doğru zamanda gidin!

Her seyir kendi mevsiminde daha güzeldir. Doğru sezonda çıkacağınız tur biraz daha pahalı olmasına karşılık daha keyiflidir. Alaska cruise’ları için ideal zaman geç ilkbahar, yaz ve erken sonbahardır. Geçiş ayları oldukça serindir. Karayipler yılboyu gezilebilecek ve parkurları zengin bir bölgedir; ancak haziran ortasından kasıma kadar fırtınaların olduğunu unutmayın. Meksika kış aylarında daha keyifli olmasına karşılık yıl boyunca gezilebilir. Panama Kanalı turları, Atlantik ve Pasifik arasında yılboyu iki yönlü olarak yapılır; ancak kış aylarında daha yoğundur. Ege, Akdeniz yılboyu devam eden turlardır; yolculuk kış ayları dışında daha keyifli geçer. Kuzey Denizi turları ise tipik bir yaz programıdır.

• Doğru cruise firmasını seçmek

Çoğu birbirine yakın servis vermesine karşılık sundukları servis kalitesini, fiyata dahil ettikleri hizmeti, yemek, tur ve tesis konularını iyi karşılaştırın.

Limanlarda gemiden daha fazla vakit geçiriyorsanız geminin sunduğu konfor göreceli olarak daha az önem taşır. Acentanız farklar konusunda sizi bilgilendirecektir.  Zor olan seçimdir. Dikkate almanız gerekenler; turun süresi, bütçeniz, parkur ve firmadır. Süre, seyahatin tipi hakkında ipucu verir!

3-4 günlük turlar iyi bir başlangıçtır ve fiyat olarak avantajlıdır; ancak 1-2 limana uğradıkları için başlamadan bitti duygusu verir ve yolcu kalitesi biraz daha düşük olabilir. 7 günlük turlar 1-5 limanın gezildiği, en popüler olanlardır ve tatile ayrılan süre ve bütçe açısından daha uygun olabilir; ancak eğlence kısmı dinlenmeye göre daha ağır basabilir. 8 günden fazla süren turlar ise çalışma hayatından ve evden uzun süreli uzak kalmak demektir ve daha pahalıdır; ancak daha fazla liman görürsünüz ve yorulmazsınız.

Genel kurallar...

Akşam yemekleri 18:00-18:30 veya 20:00-20:30 başlangıçlı olmak üzere 2 grupta yenir. Rezervasyon sırasında seçiminizi yapın; erken yemeklerde daha sonraki faaliyetlere katılmak için zamanınız olur, geç yemeklerde ise limanda daha fazla vakit geçirme ve dinlenme avantajlarınız vardır. 3-4 günlük turlarda 1 resmi yemek; 7 günlük veya daha uzun turlarda ise 2 resmi yemek düzenlenir. Koyu renk takım elbise veya frak giyilen bu geceler için hazırlığınızı önceden yapmanız gerekebilir.

Cruise seyahatlerini tercih etmek için 12 iyi sebep...

Bir yolculuk planlamak çok zor kararlar içerir: Nereye gidilecek, ne yapılacak, ne görülecek, varsa çocuklarınız ve siz aynı anda nasıl eğleneceksiniz? Ama bu sorunun çok kolay bir çözümü var: Cruise.

• Bir cruise yolculuğunda ailenin her üyesi için eğlence var. Çocuklar ve gençler için özel etkinlikler; yetişkinler için gece ve gündüz sayısız etkinlik. Yani bütün aile iyi vakit geçirebilirsiniz.

• Kaygısız bir yurtdışı yolculuğu; çünkü oteliniz de sizinle birlikte geliyor.

• Kaptan özel şoförünüz ve gemi personeli özel hizmetliniz. Böylece dünyanın her köşesindeki destinasyonlarda yeni kültürleri tanıyıp ve yeni deneyimler kazanırken çok rahatsınız.

• Her şey çok kolay: Tek yapmanız gereken dünyanın neresine gitmek istediğinize, gittiğiniz yerlerde onlarca kıyı turundan hangilerine katılacağınıza, yemekte hangi beş tabağı sipariş edeceğinize (garson istediğiniz kadarını getirecektir) karar vermek. Ya da havuz başında oturmak, terapi yaptırmak, spor yapmak veya sayısız gece ve gündüz etkinliğine katılmak, ne isterseniz...

• Siz bu etkinliklere katılırken, varsa çocuklarınız yaşıtlarıyla beraber gözetim altında oyunlar oynuyor, yeni el becerileri öğreniyor, bilgisayar becerilerini geliştiriyor veya spor yarışmalarına katılıyor.

• İşin en iyi yanı bunların hepsini yapabilir veya hiçbir şey yapmadan keyfinize bakabilirsiniz. Tek yapmanız gereken size en uygun olanı seçmek. Her şey önceden hazırlanmış. Evden ayrılmadan önce gezi kitaplarıyla ve gezi planı rehberleriyle boğuşmanıza gerek yok. Cruise hattı daha önce oradaydı ve sizin için en iyi seçenekleri bir araya getirdi.

• Cruise ile ilgili duyduğunuz klişeleri unutun. Kalabalık hissetmeyeceksiniz, modern cruise gemileri çok büyük. Deniz tutması her zaman başınıza gelebilir. Ama yeni ve gelişmiş teknoloji gemi sallanmasını en aza indiriyor.

• Beraber yolculuk yaptığınız kişilerle iyi anlaşacaksınız. Gemi seçenekleri o kadar çok ki, tecrübeli bir seyahat acentasının yardımıyla yaşam tarzınıza, gemide ve karadaki etkinlik, oyun ve spor tercihlerinize en uygun olan cruise’u bulabilirsiniz. Size benzeyen insanlarla yolculuğa çıktığınızı göreceksiniz.

• Bir diğer avantaj da, tekrar tekrar bavullarınızı toplayıp boşaltmak zorunda kalmamanız.

Karada yolculuk yaparken bir şehirden diğerine giderken her seferinde bunu yapmak zorunda kalırsınız. Cruise’larda ise, bir kere bavullarınızı boşalttınız mı işiniz bitti demektir. Ayrıca kabin görevlileri odanızı günde iki kere temizler!

• Öyleyse rahatlayın. Gemi personeli her şeyi ayarladı. Artık tatilinizi planlarken tahmin ve kaygı yok. Kötü bir otelde rezervasyon, sıkıcı bir destinasyonda acayip bir restoranda kötü bir yemek, sıkılan ve tatili zehir eden çocuklar... Bunların hepsi geride kaldı.

• Ayrıca harcamalarınızı da kontrol edebilirsiniz. Zaten en başta yolculuk hesabını biliyordunuz. Havayolu, oda, yemek ve kıyı etkinlikleri önceden fiyatlandırılmıştı. Bunun yanında gemide para taşımıyorsunuz ve her alışveriş için bir imza atıyorsunuz. Yolculuğun sonunda tüm harcamaların belirtildiği bir fatura alıyorsunuz.
Gemiyle seyahatler: belki bu yaz gemiyle seyahat etmeliyiz! Gemiyle seyahatler: belki bu yaz gemiyle seyahat etmeliyiz! Reviewed by Editor on Perşembe, Temmuz 12, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.