Hafta sonu tatil fırsatları

Her mevsim güzel ve tarihin derinliklerinden gelen kimlikleriyle haftasonu gibi kısa bir zaman diliminde bile görülmeye değer üç güzel; Safranbolu, Kazdağı ve Küre...

 Ayvalık’tan Kaz Dağı’na...

Ayvalık
Önce zeytin ve zeytinyağı üretimi ve İmbat rüzgârlarıyla tanınan Ayvalık’tayız. Buraya gelmişken Cunda Adası’na geçip Taş Kahve’de mola vermeli. Eski bir lav birikintisi olan Şeytan Sofrası da görülmeye değer. Sarımsaklı Kalif Otel’de konakladıktan sonra yola çıkıp efsanelerde tanrıları buluşturan Kazdağı’na ulaşıyoruz. Binlerce yıl önce adı Ida idi... Homeros Ilyada destanında ondan “Hayvanların Anası” ya da “Bin pınarlı İda” diye söz eder. Türkler zamanında adı değişen Kazdağı’nın ana kütlesi Çamlıbel Köyü’nün kuzey doğrultusunda yer alır. Bu kütle üzerinde, adını Sarıkız efsanesinden alan üç zirve var: Karataş (1774 metre), Babatepe (1750 metre) ve Sarıkız (1720 metre). Turumuzda, 17 metreden dökülen Sutüven Şelalesi; ilk çağlardan beri birçok efsaneye evsahipliği yapan Hasanboğuldu; Türkmenlerin sosyal ve kültürel yaşamını yansıtan ve UNESCO tarafından ödüllendirilen Tahtakuşlar Etnografya Müzesi görülecek yerlerden... Yanınıza bol film almanızda yarar var.

Safranbolu


Dünya Mirası kapsamına alınan Safranbolu, konuklarını zengin bir geçmişin öyküsünü anlatan evlerinde ağırlıyor. Yaklaşık iki bin geleneksel Türk Evi, Osmanlı İmparatorluğu’nun en güçlü dönemlerinde ulaştığı zenginliği ve eskinin geleneksel yaşamını günümüze yansıtıyor. Kalabalık aile yaşantısına göre tasarlandığından evler geniş hacimli, hepsinin manzarası kapanmayacak şekilde düşünülmüş. Alt katlar ahır ve odunluk, üst katlar ise haremlik-selamlık olarak ayrılmış. Yemekler mutfakta büyük ocaklarda pişirilip odalarda yer sofrasında yeniyor. Yüksek duvarlarla çevrili bahçe ve evlere çift kanatlı büyük kapılardan giriliyor. Turlarda, restore edilen geleneksel Türk evlerinde konaklanıyor. Görülecek yerler genelde aynı. İşte haftasonu gezimiz için iki tur önerisi:

Safranbolu-Amasra: Cumartesi sabahı İstanbul’dan hareketle 5 saatlik yolculuk sonunda Safranbolu’ya ulaşıyoruz. Yörük Köyü ziyareti, gözleme ve baklavalı yemekten sonra pazara giriyoruz. Geceyi ahırdan bozma barlarda noktalayarak Paluçoğlu Evi ya da Alabekirler Evi’nde konaklıyoruz. Pazar günü Arasta’da alışverişimizi yaptıktan sonra 1.5 saatlik yolculukla Amasra’ya ulaşıyoruz. Kent turu yapıyor; Amasra salatası ile taze balık yiyerek İstanbul’a doğru yola çıkıyoruz.

* Safranbolu: Sabah erken saatte hareketle Karabük üzerinden Safranbolu’ya ulaşıyor ve Kadıoğlu Şehzade Konağı’nda odalarımıza yerleşip kısa bir kent turu yapıyoruz. Ertesi gün Türk evlerini, kaleyi, Gazi Süleyman Paşa Camii ile hamamını ve türbesini, eski hükümet konağını, Cinci Hoca Kervansarayı’nı ziyaret ediyor, ardından da ünlü çarşısına giriyoruz. Ve İstanbul’a doğru yola çıkıyoruz. Lüks otobüslerle ulaşım, kahvaltı ve akşam yemekli konaklama dahil bir kişi 129 milyon TL.

* Safranbolu-Amasra: Cuma gece hareketle ulaşılan Safranbolu’da Kadıoğlu Şehzade Konağı’na yerleşiyoruz. Şehir turunda Kaymakamlar Müze Evi, Kileciler Konağı, Mümtazlar Konağı, Safranbolu evleri gezilip Yörük Köy’ne gidiliyor, odun ateşinde gözleme ve ayran ile ev baklavasından oluşan öğle yemeğinden sonra İncekaya Su Kemeri geziliyor. Amasra’da Amasra Kalesi ve Kuş Kayası gezilip öğlen yemeğinde balık ve salatamızı yiyerek dönüş yolculuğumuza başlıyoruz.


Küre Dağları’na ekolojik turlar


Gerçek anlamıyla doğa ile bütünleşmek ve yabanıl hayatın içinde yaşamı sorgulamak, bu arada ekolojik turizm ile tanışmak için Küre Dağları Milli Parkı’nda bir haftasonu gezisi, anılarınıza silinmeyecek güzellikleri işleyecektir. Anadolu’nun kuzeyindeki Küre Dağları 1998 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWW) tarafından Avrupa Ormanları’nın korumada öncelikli alanlarından (sıcak noktalar) biri olarak kabul edildi ve batı kesimi 2000 yılında Milli Park ilan edildi. STG Travel Services ile Pınarbaşı Ekoturizm Merkezi’ne yaptığınız haftasonu gezilerinde konakta geceliyor, ancak yürüyerek ulaşılan büyüleyici güzellikteki Ilgarini Mağrası’nı, Küre Dağları’nı yarıp geçen Valla Kanyonu’nu, Ilıca Şelalesi’ni, Karafasıl Mağarası ve Kız Kayası’nı ziyaret ediyor, bir de köy düğünü görüyorsunuz.

Uzun bir haftasonu doğaya kaçış, kültür ve keşif gezisi ya da sadece tatil yapmak için  acentaların size sunduğu diğer seçenekler...

* Assos, Gelibolu, Çanakkale

Sabah İstanbul’dan harketle Tekirdağ üzerinden Gelibolu’ya ulaşıyor ve Mevlana Dergâhı’ını ziyaret ediyoruz. Yemekten sonra Bolayır’da Süleyman Şah ile Namık Kemal’in türbelerine uğruyor ve Çanakkale’ye geçiyoruz. 2. gün Assos ve Athena Tapınağı ile Agora’yı ziyaret ediyoruz. Oradan Babakale’ye geçiyoruz; burası yürüyüş için ideal. Yolumuza devam edip Gürpınar yakınlarındaki Apollo Tapınağı’nı ziyaret ettikten sonra otelimize dönüyoruz. Son günümüzde Gelibolu’yu ve Milli Parkı geziyoruz. Anzak Koyu, Conkbayırı, Kilitbahir, Settülbahir ile Şehitler Abidesi’ni ziyaret ettikten sonra da İstanbul’a doğru yola koyuluyoruz.

* Kapadokya

Bir doğa harikası, masalsı bir oluşum içinde bir kültür gezisi... Bu turda Kapadokya, günün değişik saatlerinde fotoğraf amatörlerini ilgilendirecek güzellikler sergiliyor. Peribacalarının oluşturduğu adeta gerçekdışı bir dünya içinde vadilerde yürüyüş yapacak, doğal oluşumlarla tarih yazan yerleri dolaşacağız, akşam da sıcak ortamlarda eğleneceğiz. Ihlara Vadisi’nde yürüyüp Ürgüp, Göreme ve Uçhisar’da fotoğraf çekeceğiz... Seyahat acentalarının birbirinden farklı programlarını inceleyin.

* Yedigöller

Doğal ortamlarda yürüyüş yapmayı sevenler için burası her mevsim çok güzel. Gezi parkuru birbirinden güzel büyüklü küçüklü yedi gölü ve el değmemişcesine güzelliğini korumuş olan ormanlık alanı kapsıyor. Ayrıca çevrede bulunan Kartalkaya, Gölcük ve Abant gibi sonbaharın rengârenk giydirdiği diğer doğa harikası yerleri de gezebiliyoruz.

* Güney Ege

Efsanelere konu olan romantik görünümlü Bafa Gölü, renkli evleriyle cıvıl cıvıl Ketendere ve Kızılağaç köyleri, tarihten bir kesit veren Labranda Antik Kenti, Milet, Didim ve Efes güzergâhı ile bu gezi de görsellik açısından fotoğraf sevenler için zengin bir kültür gezisi niteliğinde.


Mardin, Hasankeyf

Renkli gelenekleri, zengin kültür birikimi ve efsaneyle tarihi buluşturan geçmişiyle kendisi kısa ama etkisi uzun sürecek bir gezi. Güzergâhımızda Diyarbakır, Cihat Sıtkı Tarancı Evi, Surlar, Mardin Kapı, Midyat, Dayr-ul Zeferan Manastırı, Ulu Camii, Eski Çarşılar, Kasımiye Medresesi, Malabadi Köprüsü, Batman ve sulara gömülmeden önce görebileceğimiz Hasankeyf var.
Hafta sonu tatil fırsatları Hafta sonu tatil fırsatları Reviewed by Editor on Perşembe, Temmuz 12, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.