Sarigerme Bilgileri ve Gezilecek Yerler
sarıgerme |
Osmaniye Köyü sahilden 850 metre içeride bulunmaktadır. Sarıgerme adı, Osmaniye’nin içinden geçen ve kumsalı bölen Sarıçay’la ilgilidir. Sarıçay ormandan kesilen kerestelerin denize taşınmasında kullanılırmış. Keresteler denize kaçmasın diye de deniz bağlantısı kapatılırmış. Bu işleme germe denirmiş. Sarıgerme adı da burdan gelmiş. 7 km. uzunluğundaki kumsalı, sığ denizi ve biraz açıktaki Baba Ada’sıyla Sarıgerme tam bir tatil cenneti.
Uçsuz bucaksız uzun kumsalları, derin uçurumları, yeşil ormanları, kumulların etrafında denize boşalan akarsuları, sıcak su kaynaklarının yanı sıra zengin bir sualtı dokusuna sahip olan Sarıgerme, tam bir Anadolu kıyısı kimliğine bürünmüştür. Sarıgerme, son yıllarda turizm alanında yaptığı atak ve hızlı gelişimlerle, adından çok sık söz ettiriyor. İlginç doğası, çevre zenginliği ve tarihiyle de ilgi çeken tatil beldeleri arasında yer alan Sarıgerme'nin günümüzde gözde tatil merkezlerinden biri haline gelmesinin bir çok nedeni vardır.
Bunlardan en önemlisi deniz ve kıyı şerididir. Bir mil açıkta bulunan Babaada, bir tür dalgakıran görevi yapıyor. Aynı zamanda kıyı şeridi arasında suyun sürekli sirkülasyonunu da sağlıyor. Sıcaktan bunalan ve durgun havayı sevmeyenlere doğal klima görevi yapan hava akımı ve suyun değişkenliği gibi avantajlar, sörf ve yelkenciler için vazgeçilmez unsurlardır. Kumsal ve denizinde taş ve çakıla rastlanmadığı gibi her mevsim değişen kıyı şeridi üzerinde ve su içinde kilometrelerce yürüyerek bronzlaşabiliyorsunuz. Yürüyüş ayak sağlığı için de en güzel masaj oluyor. Vücuttaki stress ve biriken elektrikten kurtulma, iyot, oksijen tedavisi gibi yararlar sağlarken, su içinde yürürken daha çok efor gerektiğinden bacak adalelerini de kuvvetlendiriyor.
Sarıgerme'nin bir başka özelliği ise, Fethiye, Dalyan, Göçek gibi turizm merkezlerine olan yakınlığı ile Kaunos, Telmessos, Pisilis antik kentleri üçgeni içinde yer alıyor. Sürekli esen rüzgarıyla da sörfçülerin tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Sarıgerme kumsalın açığındaki Babaada, Marmaris ile Göcek arasında dolaşan teknelerin ve yatların uğrak yerlerinden biri. Adanın Sarıgerme’ye bakan yüzü korunaklı ve tekneler bu yüze bağlanıyor. Adanın arka yüzü ise kayalık ve dalma meraklıları için uygun.
Sarıgerme Sualtı Dünyası
sarıgerme |
Sarıgerme sualtı dünyasında birçok canlı türü yaşamaktadır. Hiç kımıldamadan saatlerce yerinde yaklaşan avını bekleyen Akrep balıkları, başarılı kamuflaj sayesinde düşmanlarından iyi korunabiliyor. Gobi balıkları ise sığ sularda taşlık ve kumluk bölgelerde yaşamaktadır. Bunların dışında rengarenk çiçeklerden farksız olan deniz şakayıkları, Sarıgerme'nin derin sularını süslemektedir. Deniz şakayıkları akıntının çok iyi olduğu yerlerde yaşamaktadırlar. Kabuksuz salyangozlar, karidesler, kuştüyü deniz kurtları, yengeçler, papaslar ve daha birçok canlı türüne rastlanmaktadır.
Sarıgerme Gezilecek Yerler
Muğla iline bağlı olan Sarıgerme, Dalaman havalimanına sadece 12 km. uzaklıktadır. Bu özelliğinin yanı sıra eşsiz doğa güzelliği ve çevre zenginliği ile de Sarıgerme turistlerin gözde bir mekanı haline gelmiştir. Sarigerme'yi sualtında benzersiz kılan en önemli özellik, bölgenin sahip olduğu jeolojik yapının sunduğu ve mavi tonlarının en güzellerini bulabileceğiniz mağara ve kovuklardır. Buna en güzel örnek Aşı koyudur.
Dişibilmez Karaburun Mağarası arasında yer alan kum sahili ve çam ağaçları ile muhteşem bir ortam sunan Aşı Koyu, volkanik ve tektonik yerkabuğu hareketlerinin oluşturduğu birçok mağara ve kovuk barındıran bir sualtı yapısına sahiptir. Yüksekliği 15 metre olan mağaranın duvarları, çatlak ve kovuklarla dolu. Aşı Koyu'nun batı duvarı birbirinden güzel, birçok dalış noktasına sahiptir. Dalışa serbest geniş bir bölge olan Aşı koyu yatların da başlıca uğrak yeridir. Koy da birçok canlı türü yaşamaktadır. Bunlardan bir tanesi kum gobisi, çakıllı ve kumlu yerlerde kendini iyi kamufule edebilen resif balığıdır.
Dalgıçlar için alternatif başka bir yer ise Nar Adası. Sualtı görüşün her zaman 10 metreden fazla olduğu bu ada da tam bir sualtı ziyafeti sunulmaktadır.
Sarıgerme’den günübirlik gidip görebileceğiniz yerlerin arasında, Dalyan (22 kilometre uzaklıkta), Göçek ve 12 Adalar (32 kilometre uzaklıkta), Fethiye (65 kilometre uzaklıkta) ve Marmaris (90 kilometre uzaklıkta) var. Şehrin gürültüsünden uzaklaşıp, stres atmak için ideal bir yer olan Durgun koy da gezilmesi gereken yerler arasındadır. Köyceğiz yolu üzerinden Beyobası sapağını takip ederek, Akköprü’nün bulunduğu yere ulaşırsanız rafting yapabilirsiniz.
Sarıgerme’de paraşüt, kayak, banana, sörf, yelken, jet - ski ve kano da yapabildiğiniz gibi eğer canınız yemyeşil bir bitki örtüsü arasında kuş ve su sesi dinleyerek kiremitte alabalık ve patlıcan közleme yemek istiyorsanız Beyobası sapağından girip, Topgözü kanyonunda Yuvarlakçay’a uluşabilirsiniz. Babaadası etrafında dalış yapabileceğiniz gibi foto safariye çıkabilir, rehber eşliğinde çevre gezileri yapabilirsiniz. Adanın tepesine çıkıp, Sarıgerme'yi seyretmeyi de unutmayınız. Sürekli değişen havası, kilometrelerce uzunluktaki sahil şeridi ile tatil yapmak için Sarıgerme mükemmel bir yeridir.
Sarigerme Bilgileri ve Gezilecek Yerler
Reviewed by Editor
on
Pazartesi, Temmuz 02, 2012
Rating:
Hiç yorum yok: