Büyükada İstanbul

büyükada
Faytonları, çam ormanları ve kır kahveleri ile içinde birçok güzellik barındıran Büyükada, Adalar'ın en büyüğü ve İstanbul'a en uzak olanıdır. Adaya gittiğiniz zaman karşınıza ilk çıkan şey, tarihi iskele ve saat kulesinin de bulunduğu büyük çarşı meydanıdır. Bunları köşkler, kulüpler, adanın ünlü balık lokantaları, çay bahçeleri, balıkçı barınağı birahaneler, cafeler ve midye tavacılar izler.

Resmi araçlar dışında motorlu taşıtlara rastlanmayan Büyükada'da ulaşım faytonla sağlanmaktadır. Bunun dışında bisiklet kiralayarak da adayı turlayabilirsiniz. Bu arada bisikletlerin plakalı olduğu tek yer de Adalar'dır. Yükler ise insanla çekilen elarabaları veya atlı araba ile taşınıyor. Yani bütün bu güzellikleri gezmeniz zaman alacaktır.

Nüfus yoğunluğu ve yüzölçümü bakımından en önemli ada olan Büyükada iki tepeden oluşmaktadır. Kuzeyde İsa Tepesi ve güneyde ise adanın en yüksek tepesi olan ve adını Aya Yorgi Kilisesi'nden alan Aya Yorgi tepesidir. Günümüzde Yüce Tepe de denilmektedir. Son yıllarda yaşanan yoğun yapılaşmaya karşın Büyükada tarihi yapısını günümüze kadar koruyabilmiştir. Birçok ünlü kişilerin yaşadığı ve günümüzde de hala tercih edilen bir yer olan Büyükada, canlı, renkli bir sosyal yaşama sahne olmuştur. Birçok ahşap yapıları ile birlikte ada tamamıyla SİT alanı ilan edilmiştir.


büyükada istanbul
Ada'nın batı kıyısında genişliği 100 metre uzunluğu 500 metre olan Dil Burnu yer alır. Bu burnun güneyinde Yörükali, kuzeyinde ise Nizamkoyu ve doğu kıyısında ise Karacabey koyu bulunmaktadır. Yörükali adanın en ünlü koyudur. Dil Burnu çevresi, adanın özel önem taşıyan bölgesidir. Yörükali ile Nizam Plajı tesisleri ve kıyı özellikleriyle, Dil Burnu ormanı ise mesire olanaklarıyla ilgi görür. Ada'nın diğer önemli plajı ise Değirmen Plajı'dır. Maden ve Hamson koylarında da denize girilebilmektedir.

Splendid Palas Oteli, Anadolu Klübü, belediyenin bulunduğu konak, kaymakamlığın bulunduğu Hacapoulos Köşkü, İskenderiye Patriği Sofranios’un köşkü, İzzet Paşa köşkü , Saydam Planet oteli, adanın her tarafından görülebilen Rum Yetimhanesi gezilip görülmesi gereken yüzlerce yapıdan yalnızca birkaçıdır.

Büyükada’da dokuz Rum Ortodoks, bir Ermeni, bir Latin kilisesi ile bir Musevi Sinagogu vardır. Ada'nın en yüksek tepesi olan Aya Yorgi Tepesi’ndeki Aya Yorgi manastırı ve Kilisesi, ikinci yüksek tepe üzerindeki Hristos Kilisesi ve manastırı, küçük tur yolu üzerinde ve Maden semtinde Aya Nikola Kilisesi, Kumsal semtinde Aya Dimitri Kilisesi, iskeleye yakın San Pasifiko Latin Katolik Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi gibi birçok dini yapılar bulunmaktadır.

Büyükada'ya ve diğer adalara günübirlik geziler tercih ediliyor. Yaz kış her mevsim gezilebilen Büyükada'da yürüyüş ön plana çıkıyor. Genellikle sabah saatlerinde Çankaya Caddesi boyunca sıralanan bakımlı, bahçeli ve rengarenk çiçeklerin bulunduğu evler, tarihi konaklar arasında yürümek çam ve iyot kokusunun sinmiş o ferahlatıcı atmosferini tatmak bambaşka bir duygudur. Büyükada'ya gidildiği zaman Aşıklar Yolu’na girip çam ormanı içindeki toprak yürüyüş; oradan Lunapark ve adanın her tarafından görülebilen Rum Yetimhanesi ve çevresi ile Aya Yorgi’ye yönelen bu yürüyüş güzergahı mutlaka yapılmalıdır.

Faytonla gezi için iki seçenek vardır. Büyük tur ve küçük tur. Bunların dışında bisiklet kiralayarak adayı gezebileceğiniz gibi, yürüyerek de turunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Büyükada İstanbul Büyükada İstanbul Reviewed by Editor on Pazartesi, Temmuz 02, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.