Evinizi Kendiniz Yenileyin

Kendi evinizi kendiniz yenilemeye ne dersiniz? Hafta sonlarınızın bir kısmını evinize ayırarak uzun zamandır istediğiniz yenilikleri kendi ellerinizle yapabilirsiniz.

Hafta sonları sadece gezip tozmak için iyi bir fırsat değildir, yaşadığınız mekânlara özenmek için size iki günlük olanak sunar. Her akşam koşa koşa geldiğiniz, sabahları da biraz zorlanarak çıktığınız evinizi keyif alacağınız bir yer olarak gördüğünüz zaman, daha mutlu bir yaşantınız olacağı şüphesiz.

Eminiz ki birçoğumuz zaten evimize bu gözle bakıyoruz ama Şehriye evinizi şimdi olduğundan daha keyifli bir hale getirmek için size birkaç yeni öneri sunuyor. Hafta sonu kendi ellerinizle evinizi yenilemek için iyi bir fırsat olabilir. Sıkıldığınız dekorasyonu değiştirebilir, ihtiyaçlarınız ve zevkleriniz doğrultusunda birçok değişiklik ve yenilik yapabilirsiniz. Renkleri değiştirebilir, örtüler örtebilir, raflar kesebilrsiniz.



İşe Başlamadan Önce

İşe başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey ne yapmak istediğinize iyice karar vermek olmalı. İhtiyaçlarınızı karşılayan bir şeyi kaldırıp yerine çok güzel ama işe yaramayan bir şey koyarsanız yaptığınızdan pişman olmanız en fazla birkaç haftanızı alır.

Dikkat etmeniz gereken başka bir konu da seçimlerinizin kalıcı olup olmadığından emin olmaktır. Bugün beğendiğiniz bir rengi ya da detayı iki gün sonra her şey bittiğinde söküp atma şansınız olmayabilir. Ayrıca genel olarak beğendiğinizi düşündüğünüz bir renk ya da şekil kullanıldığı alanda hoş durmayabilir ve sizi rahatsız edebilir. Örneğin pembe rengi çok seviyor olabilrsiniz ancak evinizi baştan aşağı pembeye boyamadan önce bu konuyu bir kere daha gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz. Pembe duvarlı bir evde yaşamak ile pembe rengi sevmek arasındaki çizginin farkına varmalısınız.

Önemli olan bir diğer konu ise malzeme ihtiyacıdır. Yapacağınız iş ne olursa olsun kullanmanız gereken alet ve edevatlar olacaktır. Yapmak istediğiniz şeylere karar verdiğinizde elinizdeki malzemeleri kontrol edip eksiklerinizi tamamlamalısınız. Eğer eksikleriniz küçük parçalardan oluşuyorsa herhangi bir nalbura gidip bunları edinebilirsiniz ama daha detaylı malzemeler istiyorsanız size önerimiz büyük yapı marketlerden birine gitmelisiniz. Bu marketlerde aradığınız her parçayı bulabileceğiniz gibi sizin gibi amatörleri destekleyen ürünler de bulabilirsiniz. Bütün bunlar dışında hoşunuza gidebilecek aksesuarlar göreceğinize emin olabilirsiniz. Gitmeden önce mutlaka liste yapın, böylece gereksiz yıllarca kullanmadan saklamak zorunda kalacağınız parçalardan uzak kalmayı başarabilirsiniz.

Yeni  Bir Renk

Kötü göründüğünü düşündüğünüz bir şeyi yeniymiş gibi ya da en azından göze hoş göstermenin en kolay yolu onu boyamaktır. Elinize bir fırça alıp atmayı düşündüğünüz bir dolabı hayata döndürebilir, bakmaktan sıkıldığınız bir duvarı tekrar canlandırabilirsiniz.

Bir odanın duvarını boyamaya karar verdiğinizde sadce renge değil onun tonuna da iyi karar vermek gerekir. Mavi olsun deyip geçmektense, boya işi bittikten sonra ortaya çıkacak rengin sizde hayal kırıklığı yaratmaması için kataloglardan renk seçmek daha doğru olacaktır. Ama unutmayın, kataloglardaki renkler de duvarnızda az da olsa farklı duracaktır. Renk seçmenin başka bir yolu ise artık birçok boya üreticsinin sunduğu renk pınarlarını kullanmaktır. Bu sistem bilgisayarla çalışın bir boya karıştırıcısıdır aslında. Sizin yüzlerce renk tonu arasında bu diye gösterdiğiniz rengi birkaç dakika içinde hazrlayıp size sunar. Siz de kutunuzu ve fırçalarınızı alıp boyaya başlayabirsiniz.

Boya yaparken dikkat edeceğiniz en önemli hususlardan birisi de boyayı süreceğiniz zeminin daha önce neyle boyandığı veya ne tür bir malzeme olduğudur. Bu bilgileri edindikten sonra boyayı satın alacağınız uzmana danışmanızı öneririz.

Not: Su bazlı boyanın üzerine yağlı boya sürünce birkaç ay içnde dökülürmüş, bizimkiler döküldü de!

Detaylara Önem Verin

Evinize yenilik getirmenin tek yolu köklü değişiklilkler yapmak değil elbette. Küçük parçaları yenileyerek de güzellikler yaratabilirsiniz. Bunun için hoşunuza gitmeyen küçük detayları saptayın.

Örneğin kullandığınız elektrik anahtarlarını ve prizleri renklendirebilir ya da tümden değiştirebilirsiniz. Unutmayın ki değiştirmek demek illa pahallısından almak anlamına gelmiyor. Çok ufak miktarda paralar harcayarak köhnemiş anahtarları yenileriyle değiştirebilirsiniz. Eğer işlevlerini kusursuz yerlerine getiriyor ancak iyi görünmüyorlarsa boyamakla yetinebilirsiniz.

Her şeye bir kulp bulunur, yani isterseniz evdeki kulpları değiştirebilirsiniz. Hatta kapı kollarından ve tokmaklarından memnun değilseni ucuza ama şık bir şeyler bulmanız mümkün. Burada en çok dikkat etmeniz gereken varolan tokmakların ve kulpların türleri. Yenilerini satın alırken bunların yuvalarını kullanabilmelisiniz. Bunun için kulplardan bir örnek taşımanız yeterli olacaktır. Ayrıca gideceğiniz yapı marketlerde her türlü tokmak, kulp ve kapı kolları bulunduğu için oradaki görevliye evinizdekini gösterip, onunla uyumlu olan başka modelleri sorabilirsiniz.

Bunun dışında eğer isterseniz perdelerinizi boyayabilirsiniz. Bunun için perdelerinizin, boyayacağınız renkten daha açık olması gerekir. Daha sonra aktarlardan elde edebileceğiniz boyalar ve sıcak su yardımıyla yeni ve canlı görünümlü perdelere sahip olabilirsiniz.

Evinizde Mutlaka Bulunması Gerekenler

Eğer kendi işinizi kendiniz yapmayı sevdiyseniz kısa bir süre sonra daha çok şey öğrenmek ve yapmak isteyeceksiniz demektir. Bunun için önceden hazırlık yapıp temel bazı alet ve edevatları edinmeye başlayın İşte bir evde mutlaka olması gerekenlerin listesi:
  • Kontrol Kalemi
  • Metre
  • Pense
  • Küçük ve büyük olmak üzeri iki çekiç
  • Vida kutusu ve çeşitli boylarda vida ve çiviler
  • İngiliz anahtarı
  • Kablo kesicisi
  • İzole bant
  • Kağıt bant
  • Tornavida seti
  • Mikro tornavida seti
  • Küçük bir testere

Bütün bunları edindikten sonra bir küçük alet çantası sahibi olmuşsunuz demektir. Bütün bu aletlerinizi taşınabilir bir çanta içinde tutmak sizin her yere yardımada koşabilmeniz anlamına gelir, dikkatli olun. Bu listeye ek olarak bir matkap ve elektirikli tornavidayı ekleyebiliriz. Her ikisi de çok ekonomik aletler olmadığı için size 'mutlaka' diyemiyoruz ama bulundurmanız sizin hayatınızı değiştirebilir. Özellikle bir matkap için onlarca telefon etmekten kurtulursunuz.

Bu sayfanın sonu istediğimiz kadar uzayabilir çünkü evinizde yapabileceklerinizin sınırı yok. Eğer bir şeyler yapmaya başlamak, en azından öğrenmek istiyorsanız bu işlerden anlayan bir arkadaşınıza yardım etmekle başlayabilirsiniz. Böylece usta çırak ilişkisinin öğretici atmosferinde bir yerlerden başlamış olursunuz.
Evinizi Kendiniz Yenileyin Evinizi Kendiniz Yenileyin Reviewed by Editor on Pazartesi, Ocak 14, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.