Alzheimer hastalığı nedir?

Alzheimer, 65 yaş üzerinde her 10 kişiden 1'ini etkileyen yavaş ve ölümcül bir beyin hastalığıdır. Hiç kimsenin bağışıklığı yoktur. Hastalık, plak ve tangle denilen anormal protein parçalarının beyinde birikmesi ve beyin hücrelerini öldürmesiyle aşamalı olarak gelişir. Burada, beyinde anıların ilk olarak oluştuğu hipokampusda başlar.



Yıllar geçtikce plak ve tanglelar hipokampusu yavaşça tahrip eder ve yeni hatıraların oluşması gittikçe zorlaşır. Birkaç saat veya gün öncesi anımsanabilir ama daha öncesini anımsamak kolay yada mümkün olmayabilir. Ardından, daha fazla plak ve tangle beynin değişik bölgelerine yayılarak hücrelerin ölmesine ve gittikleri yerde fonksiyonların yitirilmesine neden olur.
Bu yayılma, alzheimer'ın aşamalarını oluşturur.

Hastalık hipokampustan buraya, beyinde konuşma becerisinin ilk geliştiği bölgeye yayılır. Doğru kelimeyi bulmak gittikçe zorlaşır. Daha sonra, hastalık beynin mantıksal düşüncenin gerçekleştiği ön bölümüne ilerler. Kişi kademeli olarak problem çözme, kavramları algılama ve planlama yeteneğini yitirmeye başlar.

Daha sonra plak ve tanglelar beyinde duyguların düzenlendiği bölgeyi istila eder. Hasta, kademeli olarak duygu ve ruh hali üzerindeki kontrolü kaybeder.
Sonrasında hastalık beynin görme, duyma ve koklama ile algılama yaptığı bölgeye yayılır. Bu aşamada; alzheimer'ın kişinin duyularında oluşturduğu tahribat, halüsülasyonlar görmesine neden olabilir.

İleriki aşamada plak ve tanglelar beynin arka bölümünde saklanan kişinin en eski ve en değerli anılarını siler. Sona doğru hastalık kişinin denge ve koordinasyonunu tehdit eder. Ve en son aşamada hastalık beynin nefes alma ve kalp işlevlerinin olduğu bölgeyi tahrip eder. Anıların yok olmaya başlamasından ölüme giden süreç yavaş ve düzenlidir ve ortalama olarak 8-10 yıl sürer. Acımasızdır ve şu an için bir tedavisi yoktur. Aileniz, arkadaşlarınız ve komşularınızın alzheimer hastalığını daha iyi anlamasına yardım etmek psikolojik destek, daha iyi bakım ve hatta tedavi için çabalara katkı sağlayacaktır.
Alzheimer hastalığı nedir? Alzheimer hastalığı nedir? Reviewed by Editor on Çarşamba, Ocak 29, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.