Desen boyama

Gerekli Malzemeler

    Yağlı Kağıt
    Karbon Kağıdı
    2B Kurşun Kalem
    Pebeo Boya
    Denizli Kumaşı
    Kenar Süsleri (Simli Oya, Dantel, Fisto)
    Samur Habiko 0.1 Fırça

İncelenmesi Gereken Konular

1. Desen Çıkartmak
2. Deseni Kumaşa Çizmek
3. Deseni Boyamak
4. Kenar Süslerini Dikmek
5. Desen Boyaması ile Neler Yapılabilinir?
6. Tavsiyeler









Yapılışı

Desen Çıkartma
Deseni aramadan evvel, ilk etapta ne boyamak istediğinizi saptamanız gerekiyor. Eğer bir masa örtüsü boyayacaksanız, ona göre bir desen aramalısınız.

Aklınıza gelebilecek her yerden desen bulabilirsiniz. Örneğin, kağıt peçeteler, dergiler, kitaplar, hatta ve hatta, kendiniz bile desen üretebilirsiniz. Bazen bir kaç deseni çıkartıp, onları birleştirerek de kendiniz desen üretebilirsiniz. Deseni bulduktan sonra, fotokopiyle onu istediğiniz büyüklüğe getirebilirsiniz.

Büyüttüğünüz deseni 2B kurşun kalemi ile yağlı kağıda kopyalayınız (Yağlı kağıdı desenin üstüne koyup, kurşun kaleminizle, ince detaylarına kadar çizin).


Deseni Kumaşa Çizmek
İlk etapta, kumaşınıza deseni nasıl oturtacağınıza karar verin. Buna karar verdikten sonra, aşağıdaki yöntemlerden birini uygulayın.


Kalın Kumaşlar
Kumaşınızı düzgün bir şekilde masaya yayın. Karbon kağıdını desenin geleceği yere koyun. Karbon kağıdının üzerine, deseni üzerine çizmiş olduğunuz, yağlı kağıdınızı yerleştirin. Kurşun kaleminizle deseninizin üzerinden tekrar geçin. Kursun kaleminizle ne kadar bastıracağınızı, desenin net cıkıp çıkmadığını kontrol ederek, ayarlayın. Bu yöntemi uygulayarak, kumaşınızı istediğiniz biçimde, desenleyin.


İnce Kumaşlar
Deseni çizdiğiniz, yağlı kağıdınızı masanın üzerine koyun. Kumaşınızı, desenin nereye geleceğini ayarlayarak, yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Kurşun kaleminizle deseni direkt kumaşın üzerine çizin. Bu yöntemi uygulayarak, kumaşınızı istediğiniz biçimde, desenleyin.



Deseni Boyamak
Boyama işine başlamadan evvel, deseninizin hangi renklerden oluşacağını ve nerelerde hangi renkleri kullanacağınıza karar verin. Bu renk koordinasyonu, esasında, işin en önemli noktası.

Pebeo boyalarınızı ve Samur Habiko 0.1 fırçalarınızı kullanarak boyamaya başlayın. Bölüm bölüm desenlerinizi bitirmeniz gerekir. Yani, diyelim ki mavi kullanacaksınız. Tüm örtüde mavi kullanılacak yerleri birden boyamayın. Deseninizi bölüm bölüm alarak, bir noktayı tam boyayıp ondan sonra başka bir noktaya geçin.

Bir bölümü bitirdikten ve boya kuruduktan sonra, kumaşınızı ters çevirip, boyadığınız yeri 5 dakika ütüleyin. Ancak bunu yaptıktan sonra boyanız tamamen kuru olacaktır. Fırçalarınızdaki boyayı su ile çıkarabilirsiniz. Fırçalarınızdan boyalar su ile çıkar.

Kenar Süslerini Dikmek
Simli oya, dantel veya fisto kullanarak, kumaşınızın kenarlarını süsleyebilirsiniz. Ayrıca, dikiş makinasıyla zig zag çekebilirsiniz veya boyalarınızla da kenarları süsleyebilirsiniz. Boya ile bu işi yaparsanız, Pebeo'nun kabartma boyasını kullanmanız gerekmektedir.



Desen Boyama ile Neler Yapılabilinir?

Hemen hemen aklımıza gelebilecek herşey. Burada örnekler verelim: Masa örtüsü, sehpa örtüsü, perde, peçete takımı, havlu, ayakkabı torbası, mendil, eşarp, T-shirt, gözlük kabı, suni deriden çanta gibi daha birçok şey.


Tavsiyeler
Desen boyamanın püf noktalarını öğrenmek için, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kurslarına gidebilirsiniz.

Boyadığınız kumaşları çamaşır makinesinde 60 derece'de yıkayabilirsiniz. Bu derecede yıkandıklarında, solma olmayacaktır.

Her tür kumaşa uygulanabilecek bir yöntemdir. Yalnız, ipek kumaşların boyası farklıdır.

En iyi kumaşlar genelde Denizli'den gelenlerdir.

Boyalarınızı karıştırarak kendiniz de değişik renkler oluşturabilirsiniz. Yalnız, bu renk karışımındaki ölçülerinizi iyi hatırlamanız gerekebilir.
Desen boyama Desen boyama Reviewed by Editor on Pazar, Ocak 26, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.