Dian Fossey Kimdir, Hayatı ve Ölümü

Dian Fossey 16 Ocak 1932 - 26 Aralık 1985 tarihleri arasında yaşamış olan etolojisttir.

Dian Fossey'in Hayatı

Dian Fossey San Francisco 'da (California, ABD) doğdu. Doktor eğitimi alsa da, daha sonra 1974 yılında Zooloji dalında (Cambridge Üniversitesi) Bilim Doktoru ünvanını aldı. 1963 yılında, Afrika'ya yaptığı bir turistik gezi sırasında ünlü zoolog ve paleontolog Louis Leakey ile bir araya geldi. Louis Leakey daha sonra ona Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ruanda ve Uganda kavşağında yer alan Virunga masifi yağmur ormanlarında dağ gorilleri davranışlarını incelemeyi teklif eder. Bunun sonucunda Dian Fossey 18 yıl boyunca dağ gorilleri davranışlarını inceledi. O aynı zamanda Virunga Ulusal Parkı'nın sınırları avlanmaya karşı mücadelede ve çevre korumanın aktif bir savunucusu oldu.

Dian Fossey Kimdir


Dian Fossey'in Ölümü

Dian Fossey Ruanda araştırma merkezi Karisoke'da  26 Aralık 1985 tarihinde kendi bıçağı ile uğradığı saldırı sonucu öldürüldü. Cinayet çözülemedi. Olasılıklar arasında Afrika gorillerini ticari amaçlı kullanmayı amaçlayan kişiler tarafından katilin kiralandığı yer alıyordu. Diane Fossey öldürüldüğü bungalovun arkasında öldürülen gorillerin yanında gömüldü. Mezar taşında ona Ruandalılar tarafından verilmiş olan ismi Nyiramachabelli ("dağlarda tek başına yaşayan bir kadın") yazıyor ve bir mezar yazıtı oyulmuş: "Hiç kimse gorilleri daha çok sevmedi. Ait olduğun kutsal topraklarda sonsuza dek rahat uyu sevgili arkadaşım. "

Popüler kültür

1983 yılında popüler kitabı "Sisteki Goriller" (Gorillas in the mist) yayınlandı. Daha sonra, 1988 yılında, bu kitabın uyarlaması olarak başrolünü Sigourney Weaver'ın oynadığı sinema filmi çekildi.
Dian Fossey Kimdir, Hayatı ve Ölümü Dian Fossey Kimdir, Hayatı ve Ölümü Reviewed by Editor on Perşembe, Ocak 16, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.