Diş ipi kullanimi

Diş ipi kullanımını herkes bilmez ve uygulamaz. Diş ipi nasıl  kullanılır ve daha etkili diş ipi kullanımı için ne yapmam gerekir gibi sorular sık sorulan sorular arasındadır.

Diş ipi diş fırçalama ile dişlerin ulaşılamayan ara yüzlerine ulaşılmasına yardımcı olur. Diş  ipi kullanımı, diş eti rahatsızlıkları ile baş etmede ve ağız  sağlığının korunmasında önemlidir.

Diş ipi nasıl kullanılır?

Diş ipi her 2 elin başparmağı ya da işaret parmağı arasında gergin tutulup dişlerin arasına girilerek, temizlenmesi olarak yapılır. Köprü yapılmışsa köprü gövdesi altına gidebilecek türde üretilen ipler ile  gövden altı temizlenebilir. Dikkat edilmesi gereken önemli faktör diş etine  zarar verilmemesidir. 6 ayda bir defa diş doktoruna kontrol yaptırılması gerekir.

Diş ipi seçimi

Naylon diş ipi ve PTFE diş ipi diye 2 çeşidi vardır. Önemli olan doğru kullanımdır. Doğru kullanım sonucu her 2 dişi ipi de plak ve kalıntıların çıkartılmasına yardımcı olacaktır.

Naylon diş ipi, mumsuz ve mumlu olarak farklı aromalarda satılır, birden çok naylon telden meydana geldiği için, özellikle  birleşme yerleri sıkı olan dişlerin arasında aşınabilmekte yada  yırtılabilmektedir. Tek filamanlı iplik, sıkışık diş arasında dahi dişler arasında daha kolay bir şekilde kayar ve yırtılmalara karşı direnç gösterir, naylon diş ipine göre daha pahalıdır.

Diş ipinin doğru kullanımı 

  • Yaklaşık 40 cm’lik diş ipi alın, ipliğin büyük bir kısmını orta parmak etrafında sarın ve kullanabilmek için 4 veya 5 cm’lik ipi açıkta bırakın.
  • İpi, işaret parmağı ve baş parmak arasında gergin olarak tutup dişlerin arasında dikkatlice aşağı ve yukarı hareket ettirin.
  • Diş ipini bütün diş yüzeyinde yavaşla gezdirin ve ipin diş  etinin çizgisini geçtiğine emin olmak gerekir. Kesinlikle  zorlamayın, aksi halde hassas olan dişeti dokusu kesilmesi ya da ezilmesi olabilir.
  • Diş değiştirirken diş ipinin temiz kısmını kullanın.
  • Diş ipini çıkarırken aynı şekilde ileri geri hareketler yapılarak çıkarılmalıdır.
Diş ipi kullanimi Diş ipi kullanimi Reviewed by Editor on Perşembe, Ocak 16, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.