Elektromanyetik Dalgalar Çevre ve Sağliğimiz

Yaydığı elektromanyetik dalgalar nedeniyle başta kanser olmak üzere birçok öldürücü hastalığa neden olan cep telefonu baz istasyonları, her geçen gün mantar gibi çoğalmaya devam ediyor. Avrupa ve Amerika'da şehir dışına ve 30 metre yüksekliğe kurulan baz istasyonlarının Türkiye'de konutların çatı ve duvarları ile parklara yerleştirildiğini anlatan bilim adamları, bunun halk sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor.Amerikan Bilimler Akademisi, 1996'da yüksek gerilim hatları yakınında yaşayan çocuklarda lösemi görülme riskinin diğerlerine göre 1.5 kat fazla olduğunu rapor ederken, 1982 yılında İsveç'te yüksek gerilim hattının 150 metre yakınındaki evlerde kanser riskinin iki kat arttığı belirtildi.


Bilim adamları yapılan araştırmalarda elektromanyetik (EM) alanların beyin tümörü, lösemi, beyin kanseri, kalp krizi riski gibi birçok rahatsızlığa yol açabileceğinin ortaya çıktığını kaydediyor. Bir an önce ciddi önlemler alınmaması halinde gelecek kuşakların yaşam süresinin tahmin edilemeyecek kadar kısalacağı öne sürülen iddialar arasında. Dr. Tunaya Kalkan, elektromanyetik dalgaların birçok hastalığa neden olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Elektromanyetik dalgaların insan vücudu üzerinde iki çeşit etkisi var. Bunlardan birisi termik etki dediğimiz, ısı birikimidir. 'Nontermik' etki değimiz, insan vücudundaki atomları, molekülleri ve proteinleri bir arada tutan elektrik kuvvetler de bu manyetik dalgalardan etkileniyor. Dalgalar hücreyi bozuyor." Baz istasyonlarından ve cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların kalp pillerini, insülin pompası ve iç kulak implantasyonu taşıyanları da direkt olarak etkilediğini vurgulayan Kalkan, "Bazı bilimsel araştırmalarda sperm üretimini de etkilediği saptandı" dedi.


Dünya Çevre Örgütü WWF, elektromanyetik dalgaların yarattığı tehlikeye karşı alınması gereken önlemleri açıkladı. Derneğe göre manyetik kirlilikten korunmada yedi altın kural var.
1. Tv ve bilgisayar monitörlerinden en az 1 metre uzak durun.
2. Fişi takılı aletlerden - hele de hamileyseniz - uzak durun.
3. Uyurken başucunuzda radyolu saat, telesekreter ve benzeri elektronik aletler bulundurmayın.
4. Mikrodalga fırınlar, bulaşık makineleri ve buzdolaplarının uzun süre yakınında durmayın.
5. Orta dereceli elektrik vericilerinin 100 metre, yüksek düzeyli vericilerin 200 metreden yakınında yaşamayın.
6. Cep telefonlarını yalnızca zorunlu hallerde, yüksek volümde ve antenini çıkararak kullanın.
7. Cep telefonu vericilerinin oturduğunuz binaya monte kurulmasına izin vermeyin.
Elektromanyetik Dalgalar Çevre ve Sağliğimiz Elektromanyetik Dalgalar Çevre ve Sağliğimiz Reviewed by Editor on Perşembe, Ocak 23, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.