Şehzade Selim'in Hayatı

II Selim - Osmanlı sultanı, Kanuni Sultan Süleyman'ın ve Hürrem Sultan'ın oğludur. 1524 yılında doğdu. Babası Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar'ın fethi sırasında vefat etmesinin ardından Kütahya'dan İstanbul'a gelerek 30 Eylül 1566 tarihinde tahta çıktı. Osmanlı devletindeki saltanat değişikliğini kullanmak isteyen devletler barış imzalamak için elçilerini İstanbul'a göndermeye başladılar. Selim uzun görüşmelerden sonra Avusturya ile sekiz yıllığına anlaşma imzaladı. (17 Şubat 1567) Buna göre Kanuni'nin Zigetvar seferinde aldığı yerler Osmanlı Devleti'ne kalacak ve Avusturya imparatoru her sene Osmanlı Devleti'ne 30.000 Macar altını vergi verecekti. İran (Safeviler) ile yapılan bir anlaşma ile de Amasya barışı yenilendi.

Şehzade Selim'in Hayatı


Osmanlı Devleti, Suriye ve Mısır'ı aldıktan, Kuzey Afrika'nın bir çok bölümüne sahip olduktan sonra Kıbrıs adasının alınması bir zorunluluk halini almıştı. Böylece, İkinci Selim tüm hazırlıklarını tamamladıktan sonra Mustafa Paşa'yı Kıbrıs sorumlusu olarak belirledi. Mustafa Paşa bütün Avrupa devletlerinin yardım etmelerine rağmen 1 Ağustos 1571 yılında Kıbrıs'ın fethini gerçekleştirdi. Ancak Osmanlı Donanması 7 Ekim 1571 yılında Avrupa donanmasına karşı girdiği savaşı kaybetti. Savaşta gemilerinin büyük bölümünü kaybeden Osmanlılar, sonraki yıl denize daha büyük bir donanma indirmeyi başardılar. Dolayısıyla Avrupalıların başarısı çok uzun sürmedi.

13 Eylül'de 1574 yılında Tunus tamamen Osmanlıların eline geçti. Sultan Selim Tunus zaferinden sonra çok geçmeden 15 Aralık 1574 yılında hastalanarak vefat etti. ölümü sonrasında tahta II. Selim'in Nurbanu Sultan'dan olan en büyük oğlu III. Murad çıkmıştır.

Eşleri
Nurbanu Sultan
Selimiye Sultan

Erkek çocukları
III. Murad
Şehzade Abdullah
Şehzade Osman
Şehzade Mustafa
Şehzade Süleyman
Şehzade Mehmed
Şehzade Mahmud
Şehzade Cihangir

Kız çocukları
Fatma Sultan (1548 - 1580), Annesi: Nurbanu Sultan
Gevherhan Sultan (1544 - 1580), Annesi: Selimiye Sultan
Esmehan Sultan (1544 - 1585), Annesi: Nurbanu Sultan
Şah Sultan, Annesi:Nurbanu Sultan
Şehzade Selim'in Hayatı Şehzade Selim'in Hayatı Reviewed by Editor on Cuma, Ocak 24, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.