En Etkili Özgeçmiş Yazmanın Yolları

  1. Ad, soyadı, telefon numarası (iş saatleri dahilinde herhangi bir sorun yaratmayacak ancak size ulaşılabilecek bir telefon numarasını mutlaka yazın), e-mail ve posta adresinizi sayfanın en üst kısmına iri puntolarla yazın. Özellikle çalışmak istediğiniz firmaya yakın oturuyorsanız, iş veren tarafından tercih sebebi olabilirsiniz.
  2. Medeni halinizi yazmayın! Eskiden işverenler evli erkekleri ve bekar kadınları tercih ederlerdi. Ayırımcılık düşmanları Amerika'yı fethedene kadar! Biz Türkiye'deyiz ama iyi işverenler bu gün sayısız eğitimden geçip, bakış açılarını değiştiriyorlar. Birlikte çalışacakları kişilerin de onlar gibi düşünen, modern insanlar olmasına önem veriyorlar. Evlilik hayatını çok etkileyecek bir iş ise, uzun seyahat içeren vs. gibi, zaten bunu mülakatta size sorabilirler.
  3. Üniversite ve varsa yüksek lisans derecelerinizi okul adı, fakülte, bölüm sırasıyla yazın. Eğer girmek istediğiz işle ilgiliyse bitirme tezi gibi ayrıntılı bilgileri ekleyebilirsiniz. Ama bir gıda firmasında ürün müdürü olmak istiyorsanız, emin olun metalürji konusunda hazırlamış olduğunuz bir tez özgeçmişinizde garip duracaktır. Bitirme derecenizi iyi ise yazın. Düşük bir dereceyle okul bitirmişseniz bunu özgeçmişinizde ilan etmenin pek anlamı yoktur.
  4. Eğitim bölümünü hazırlarken okul sırasında aldığınız eğitimin yanı sıra katıldığınız sertifika programları, uzmanlık seminerleri, işinizle ilgili kursları da yazın.
  5. Liseniz eğer size özel bir beceri katmışsa yazabilirsiniz. Örneğin, Merloni Electromedici firmasına başvuruyorsanız ve İtalyan Lisesi mezunu iseniz, lisenizi yazmak işinizi oldukça kolaylaştırabilir. Ancak işle ilgisi olmayan, yabancı dille eğitim yapmayan veya çok iyi gözle bakılmayan bir okuldan mezunsanız bunu yazmak görüşmeye çağırılma şansınızı azaltmaktan başka işe yaramayacaktır. Böyle bir durumda dikkati sonraki başarılarınıza çekmek çok daha iyi bir etki yaratabilir. Ancak yüz yüze yapılacak görüşme sırasında size lisenizi sorarlarsa mutlaka doğru bilgi vermeniz gerektiğini unutmayın!
  6. İş tecrübelerinizi en sondan en başa doğru bir kronolojik sıra içinde yazmak en kolay okunur ve anlaşılır tarzdır. Her işinizde başlangıç ve bitiş tarihlerinin net ve birbirini tutar şekilde olması çok önemlidir. Eğer iki iş arasında uzun bir boşluk dönemi varsa (askerlik, doğum izni gibi) bunu kronolojik sıra içinde belirtebilirsiniz. Böylesi işverenin verdiğiniz bilgilere daha çok güven duymasını sağlayacağından, görüşmeye çağrılmanız kolaylaşabilir.
  7. Her tecrübenizde yazmanız gerekenleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
    • Pozisyonun adı
    • Bir cümle ile görev tanımı. Eğer önemli ise hangi pozisyondaki yöneticiye bağlı çalıştığı (Örneğin göreviniz ürün müdürü iseniz ve doğrudan Genel Müdür'e bağlı çalışıyorsanız bu sizin sıradan bir ürün müdürü olmadığınızı kağıt üzerinde dahi gösterir.)
    • Görev süresince elde edilen somut başarılar (satışları 1. yılda %30, ikinci yılda % 38 arttırmak gibi...)
    • Görev çerçevesinde sorumlu olduğu coğrafi bölge, bütçe, yönettiği kişi sayısı gibi pozisyonun düzeyini ve sorumluluk alanını daha iyi anlatan somut bilgiler.
  8. Hobiler doğru değilse salt insanları etkilemek için yazılmaması gereken şeylerdir. Sıradan hobilerinizi - kitap okumak, müzik dinlemek, sinema gibi - eğer gerçekten profesyonel boyutta değilse yazmayın. Bunun yanı sıra çok tehlikeli uğraşlarınız varsa, paraşütle atlamak vs. gibi, firmaların üst düzey yöneticilerine verecekleri sorumlulukların büyüklüğüyle orantılı olarak ileri bir noktada tereddüt etmelerine sebep olabilir. Bizden söylemesi...
  9. Akademik ya da profesyonel alanda aldığınız ödülleri özgeçmişinizin sonuna ekleyebilirsiniz.
  10. Özellikle bilgisayar, telekomünikasyon gibi teknik bilginin ön plana çıktığı bir alanda çalışmak istiyorsanız, teknik yeterlilik bölümü adı altında bildiğiniz sistem ve yazılımları ayrıca belirtmek istediğiniz pozisyon için görüşmeye çağırılma şansınızı arttırabileceği gibi, başka pozisyonlar için de değerlendirilmenizi sağlayabilir.
  11. Özgeçmişinize referans yazmak oldukça hassas bir konu. Zaten bir firma sizinle herhangi bir kontrat imzalamadan önce size referans soracaktır. Özgeçmişinizde zengin göstersin diye tanımadığınız bir takım insanların (babanızın arkadaşı, ya da dış kapının dış mandalı gibi...) isimlerini yazmak size pek de beğeni kazandırmayacağa benzer.
  12. En son olarak da kapak yazısını yazmanızı öneririz. İyi bir kapak mektubu, ürününüz (özgeçmişiniz) hazır, girmek istediğiniz iş net olduğunda yazılabilir. Çok kısa üç paragraf tasarlayın. Birinciye kariyer amacınızı, ikinciye hangi pozisyona neden (işte soyut özelliklerinizi ön plana çıkartabileceğiniz bir fırsat) talip olduğunuzu anlatan kısa ve abartısız cümleler yazın. Üçüncü paragraf ise iyi niyet dilekleri ve size bir görüşme şansı vermelerinin sizi ne kadar sevindireceğini özlü bir şekilde anlatsın.
  13. Danışmanlık firmalarının ya da işverenin ilgilenmeyeceği gereksiz bilgileri (babanızın nereden geldiği, hayat felsefeniz...) CV'nize eklemezseniz daha sonuç odaklı bir etki bırakmış olursunuz.
  14. Kelime seçiminin çok önemli olduğunu unutmayın. Her şeyi olumlu kelimelerle açıklamanın bir yolu olduğunu unutmayın. Örneğin:
    • Üniversite 3. sınıftan terk yerine sadece üniversitede okuduğunuz yılları yazıp bırakın. Herhangi mantıklı bir insan doğru hesabı yapıp sizin sadece 3 yıl üniversiteye gitmiş olduğunuzu zaten görüp gerekirse size görüşmede soracaktır. Üniversite'den terk yazarsanız, okuyan kişide 'bu kişi kaybeden bir yapıda' izlenimini bırakmaktan öteye gitmezsiniz.
  15. Özgeçmişiniz mutlaka bilgisayarda, kolay okunur bir fontla ve satır araları en az bir satır aralıklı yazılmış olmalıdır
En Etkili Özgeçmiş Yazmanın Yolları En Etkili Özgeçmiş Yazmanın Yolları Reviewed by Editor on Perşembe, Ocak 16, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.