KOAH Hastalığı

Nefes aldığınızda hava burnunuzdan veya ağzınızdan geçip nefes borusuna ulaşır.
Buradan küçük kollarla oksijenin vücutça emileceği bronşlara - Alveollere(akciğer keseciklerine) gider. KOAH (Kronik Obstüriktif akciğer Hastalığı) kronik akciğer hastalığıdır.Akciğerler hasar görmüştür. Bu hasar pek çok yerde olabilir. Bronşlarda, örneğin.



Bronşların dış kısmı onları kasan küçük kaslarla çevrilidir. Bu küçük kaslar nefes aldığınızda gevşer ve nefes verdiğinizde ise kasılır. Bronşların iç kısmı ise ince bir doku olan mukoza ile kaplıdır. KOAH’da bronşlar zarar görmüştür ve devamlı iltihaplıdır. Buna kronik bronşit de diyoruz. İltihaptan dolayı bronşların duvarları yara alır. İç kısımdaki ince korucu mucus tabakasıda daha incelir. Bu geçişi daraltır.

Nefes almak zorlaşır ve çok öksürük ve mukus üretimi olur. Astımın tersine, bu daralma geçici değildir ve varlığı devam eder. Eğer akciğerlerin daha içine bakarsak alveollere ulaşırız.

Bunlar oksijeni havadan emip kana transfer ederler. Alveoller açık kalmalarını sağlayan küçük salkımlar halinde ve sabit bir yapıdadırlar. Alveol duvarları hasara uğramış. Bu sabit yapının büyük ve gevşek alveollere dönüşmesine neden olur. Hasar görmüş alveoller kendilerini yenileyemezler. Buna Akciğer anfizemi de diyoruz.

Hasarlanmış ve aşırı çalışmış alveollerden dolayı vücut daha az oksijen emer. Bu nefes darlığı hissine neden olur.

KOAH ilerleyen bir hastalıktır. Bronşlardaki ve alveollerdeki hasar gittikçe ciddileşir. Bu hastalık tedavi edilemez. Bununla beraber, şikâyetler ve daha kötüye gitmeye karşı bazı şeyler yapılabilir. Bu ilaçlarla ve sigarayı bırakıp düzenli egzersiz yapacağımız sağlıklı yaşam stili ile yapılabilir.
KOAH Hastalığı KOAH Hastalığı Reviewed by Editor on Pazartesi, Ocak 20, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.