Salon bitkileri

Ev ve bürolarımızı, dolayısıyla hayatımızı süsleyen bitkilerin seçimi, yerleştirilmesi ve bakımı konusunda edineceğiniz bazı pratik bilgiler, onlarla yaşamanızı ve onları yaşatmanızı kolaylaştıracaktır.

Sizler için seçtiğimiz birkaç salon bitkisi hakkında ayrıntılı bilgi vermeden önce, doğru bitki ve doğru yer seçimi konusunda bazı genel bilgiler vermek istiyorum..



Işık, nem ve sıcaklık başarılı bitki yerleştirmenin üç önemli faktörüdür. Bitkilerin yetişme şartları (nem, ışık ve sıcaklık istekleri) farklılıklar gösterir. Örneğin bazı türler ışığa hassas iken, bazı türler bol ışıklı ve aydınlık yerler ister, bazıları bol suya gereksinim duyarken bir çoğu da su ihtiyacı fazla olmayan türlerdir. Evinizin ya da büronuzun durumuna göre bitkilerin de yetişme şartlarını göze alarak, tercihlerinizi yapmalısınız. Bitkilerin çoğunluğu direk güneş ışığını sevmezler. Pencerelere çok yakın konuldukları taktirde direk ışık teması yanında, kışın dış ve iç sıcaklık farkının neden olduğu olumsuzluklarla da karşılaşılacaktır. Çok ışık kadar çok az ışık da olumsuz etki yaratır. Az penceresi olan ve az ışık alan bir evde yaşıyorsanız, çok fazla ışığa ihtiyacı olmayan bitkileri seçmeniz gerekecektir. Chamaoedorea veya Howeia kentia bu tiptedir. Bunun dışında yapay ışıklandırma da kullanabilirsiniz. Bu uygulamada florasan lambalar kullanılması en iyi yöntemdir. Yetişme şartlarını bildiğiniz taktirde banyoda bile rahatlıkla bitki yetiştirebilirsiniz. Asparagus sprengeri (Asparagus fern) buna en iyi örnektir.

Eğer bir süre unutulmaktan etkilenmeyecek bir bitki, arıyorsanız Chlorophytum, Cissus, Cyperus, Fatshedera, Philodendron, Sanseviera veya Tradescantia gibi dayanıklı çeşitler önerilebilir. Ayrıca bitkileri koymak için seçeceğimiz yerin aylarca hatta yıllarca durabileceği bir yer olmasına özen gösterilmelidir. Devamlı yeri değiştirilen bitkiler zamanla bozulmaya yüz tutarlar. Önceleri yaprak renklerinde açılmalar görülür, daha sonra yaprak dökülmeleri gibi problemlerle karşılaşılabilir. Cycas, Phoneix ve Fucus benjamina gibi türler yer değiştirmeye karşı oldukça hassastırlar.

Sarılıcı veya tırmanıcı türde bitkilerden hoşlanıyorsanız, bitkilerinizin uzun ömürlü olması için sağlam destek veya kafes sitemi kurulabilir.
Salon bitkileri Salon bitkileri Reviewed by Editor on Çarşamba, Ocak 22, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.