Siz Paris'e Valiziniz Çin'e Giderse! Valizi Kaybolanlara Tavsiyeler

Kaybolan valizler tatilcilerin ortak kabusudur. Bantta diğer yolcular tek tek valizlerine kavuşurken siz giderek artan bir gerginlikle valizinizi beklersiniz ama nafile. Her havaalanında kayıp valiz bürosu (Baggage Claim) vardır ve bantların bulunduğu salon içinde veya yakınındadır. Valizinizin kaybolduğunu düşünüyorsanız ilk durağınız burası olmalı. Küçük bir ihtimal de olsa valiziniz aslında sizinle aynı uçağa binmiş ama valizleri indiren görevliler tarafından unutulmuş veya yanlış banda koyulmuş olabilir.

Valizinizi bantta hiçbir şey kalmadığı halde hala göremiyorsanız, soğukkanlılıkla önce bu ihtimalin üzerinde durun. Örneğin bagaja verilen bebek pusetleri bazı havaalanlarında hasar görmemeleri için farklı bir banttan veriliyor. Valizlerin kaybolma sebebi genellikle yanlış uçağa yüklenmeleridir. Siz Paris'e giderken valiziniz de Çin'e gidebilir.

Valizinizin havaalanında olmadığı anlaşılırsa sıra bu ihtimale geliyor. Kayıp Valiz Bürosu sizden valizinizi tanımlamanızı isteyecek, bunu yaparken yabancı dil bilmeniz gerekli değil çünkü resimli bir katalogdan valizinize en yakın gözüken resmi seçiyorsunuz. Bilgisayar ağıyla birbirine bağlanan havaalanları sizin tarfinize uyan sahipsiz bagajları araştırarak valizinizi verdiğiniz adrese en kısa sürede ulaştırmaya çalışacaklardır. Havaalanı ve havayolu ile kontak halinde olmanız valizinizi en kısa sürede size ulaştırmalarını sağlar.

Valizin içinde bulunanların listesinin elinizde olması işinize yarayacaktır.

Valiziniz Gerçekten Kaybolmuşsa

Arama sürecinde valizleriniz bulunamazsa zabıt (claim) tutturmanız gerekecek. Her nekadar havayolları 21 günden 45 güne kadar şikayet etme hakkını (havayoluna bağlı olarak değişiyor) size verse de zabıtı havaalanından ayrılmadan tutturmak en iyisi. Zabıt tutturma ne zevkli ne de kolay bir prosedür. Valizinizin içindekilerin bir listesini, bunları ne zaman nereden aldığınızı ve fiyatlarını listeye eklemelisiniz.

Bagaj başına ödenen tutarın da bir limiti var. Elektronik eşya, kamera, mücevher, iş evrakları, para, kırılabilir veya bozulabilir eşyaların sorumluluğunu havayolu şirketleri üzerine almıyor. Bu tarz eşyaları ekstra olarak sigortalatmak iyi fikir olabilir.

Bazı Tavsiyeler

Havayolu endüstrisi her yıl çok az miktarda valiz kaybolduğunu açıklasa da bu çok az talihsizin arasında olmamak için alabileceğiniz önlemler var. Mücevher, önemli döküman, ilaç, ve sizin için önemli eşyaları uçakta yanınıza alacağınız çantaya koyun. Biriyle seyahat ediyorsanız finansçıların ünlü tavsiyesini kendinize uygulayabilirsiniz. "Bütün yumurtaları aynı sepete koymayın", yani bütün giysilerinizi bir valize koymayın! Valizlerden biri kaybolsa bile elinizde giyecek temiz bir şeyler olur.
Valizinize mutlaka isim, adres ve size ulaşabilecekleri telefon numaralarını yazın. Gideceğiniz yerlerin günlerine göre listesi ve buradaki adres ve telefonlarınızı içeren bir liste, valiz bulunduğunda size ulaştırılmasını kolaylaştıracaktır. Daha önceki yolculuklardan valizin üstünde kalan kağıtları mutlaka çıkartın, karışıklığa sebep olabilir. Valizlerinizi kitleyin ve destinasyonunuza vardığınızda kilitleri kontrol edin, valizinizdeki hasar veya kaybolan eşyaları yine kayıp valiz bürosuna bildirebilirsiniz, yine tutanak tutturmanız halinde havayolu şirketinden hasarın veya kaybolan eşyaların tazminatını alabilirsiniz.

Alana vaktinde gelmeye bakın. Kayıp valiz istatistikleri en fazla valizi kaybolan grubun geç kalan yolcular olduğunu gösteriyor. Check-in yaparken görevlinin valizinize koyduğu kağıda dikkat edin özellikle aynı havayolunun yakın saatlerdeki iki uçuşu olduğunda karışıklıklar olabiliyor, görevliye gittiğiniz yeri tekrarlarsanız kendinizi sağlama almış olursunuz. Kesinlikle görevlilere kaba davranmayın. Unutmayın ki valizlerinizi istedikleri yere gönderebilirler. Evet Çin'e bile! Aktarmalı uçuşlar risk teşkil ediyor. Aman dikkat! Valiz kabusundan kurtulmanın tek kesin yolu check-in'e valiz vermemek. Bunun için yanınıza almayı planladığınız çantanın çok hafif olması gerek. Üzülmeyin biz onu da düşündük. Valizinizi hafifletmenin yolları adlı yazımız size yardımcı olacak.
Siz Paris'e Valiziniz Çin'e Giderse! Valizi Kaybolanlara Tavsiyeler Siz Paris'e Valiziniz Çin'e Giderse! Valizi Kaybolanlara Tavsiyeler Reviewed by Editor on Pazartesi, Ocak 27, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.