Kara Ahmet Paşa Kimdir?

Kara Ahmet Paşa (Kara Ahmed Paşa) Kanuni Sultan Süleyman saltanatı döneminde 1553-1555 yılları arasında Osmanlı devletinin sadrazamı olmuştur.

Arnavut devşirmesi olup, sarayda yetişmiştir. Kapıçıbaşı olarak dışarı çıkıp sonrasında Yeniçeri ağası, Rumeli Beylerbeyi olmuş ve 2. vezir iken 27 Temmuz 1552 yılında Temeşvar'ı istila etmiştir. Kara Ahmet Paşa, Osmanlı tarihinde "Temeşvar Fatihi" olarak tanınmış değerli bir kişidir. Ayrıca, Macaristan ve İran seferlerinde ve Gürcistan'ın istilasında büyük hizmetleri olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi Fatma Sultan ile evlenmiştir.



İkinci vezir olarak Doğu Anadolu ve Gürcistan taraflarında fetihlerde olmuştur. Erzincan Kemah'da İranlıları büyük bir yenilgiye uğrattı (1549). Sokullu Mehmed Paşa'nın yerine Macaristan serdarlığına getirildi (1552). Temeşvar'ı aldı. Eğri Kalesi'ni kuşattı ancak alamadı. Barış yapıp Kanuni Sultan Süleyman'la birlikte İran Seferine katıldı (1553).

1553 yılında Damat Rüstem Paşa'nın sadrazamlıktan alınmasından sonra vezir-i azam olarak atandı. 1555 yılında sefer dönüşünde Rüstem Paşa'nın tekrar sadrazamlığa getirilebilmesi için kışkırtılan padişahın fermanıyla suçlu görülerek bir divan toplantısı sonrasında arz odası önünde idam edildi.

Topkapı'da değerli çinilerle süslü olan cami kendisinin olup vefatından az önce inşa ettirmeye başlamış ama tamamlanmasını görememiştir. Kendisi caminin yanında defnedilmiştir.

"Muhteşem Yüzyıl" dizisinde Kara Ahmed Paşa karakterini Yetkin Dikinciler canlandırmıştır.
Kara Ahmet Paşa Kimdir? Kara Ahmet Paşa Kimdir? Reviewed by Editor on Salı, Şubat 04, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.