Öksürük

Öksürük: Bir Savunma Engeli

Solunum sistemi durmaksızın tahrişlere ve infeksiyonlara karşı mücadele eder. Burun ve solunum yollarının içini döşeyen mukoza tabakası dışarıdan giren toz parçacıklarını ve infeksiyon etkenlerini yakalayarak bunları vücudun dışına atmaya çalışır. Tahriş ve infeksiyon karşısında solunum yollarında mukus adı verilen sümüksü maddenin yapımı artar.

Sonuç olarak öksürük, bir tahriş etkeni solunum yollarına girdiğinde bunun dışarı atılmasına yönelik koruyucu bir reflekstir. Öksürük, solunum yollarının yapışkan salgılardan (mukus) ve yabancı maddelerden temizlenmesini sağlar.




Soğuk algınlığı belirtileri :

Inleksiyon: Soğukalgınlığı ve grip virüsleri öksürüğün en sık nedenidir. Soğukalgınlığına bağlı öksürük, aşırı miktarda mukusun solunum yollarını tahriş etmesinden ileri gelir.
Astım: Astım ve benzeri durumlar on kişiden birinde görülür. Öksürük gece, egzersizden sonra veya tahriş edici maddelere maruz kalındığında sık görülen bir belirtidir.
Burun arkasına (postnazal) akıntı: Mukusun aşırı üretilmesi nedeniyle bazı alerjilerde ve sinüzitte burnun arkasından boğaza doğru sümüksü bir akıntı meydana gelir. Bu akıntı tahrişe neden olur.
Çevre: Tahriş edici maddeler duman, toz, bazı ev spreyleri, sigara dumanı ve kuru havadır. Sigara içenlerde nikotin solunum yollarının içini döşeyen tabakanın silia adı verilen mikroskobik uzantılarını felce uğratır. Silialar aşırı mukusu dışarı atamadıklarından yapışkan salgıların solunum yollarında birikmesi sonucunda öksürük başlar.
İlaçlar: Solunum yoluyla alınan kortikosteroid gibi ilaçların yan etkisi olarak öksürük görülebilir. Bazı tansiyon düşürücü ilaçlar da öksürüğe neden olabilir.


Öksürüğü Kontrol Altına Alınması İçin Ne Yapmalı?

Bazı basit önlemler öksürükten kurtulmanızı sağlayabilir:

Bol sıvı alın : Akciğerler ve solunum yollarındaki salgılar ne kadar yapışkansa atılmaları o kadar güçleşir. Bol sıvı alındığında bu sıvıların yapışkanlığı azalır ve kolay atılır.
Nemli hava soluyun : Duş alınması veya odadaki havanın nemlendirilmesi mukus salgılarını yumuşatır.
Boğazınızı yumuşatın : Öksürük pastilleri ya da ballı çay veya bitki çayları boğazda kuruluk, gıcık ve öksürüğü önler.
Öksürmemeyi deneyin : Kuru öksürük solunum yollarının tahrişini arttırır. Mümkün olduğunca az ve hafif öksürmeyi deneyin. Yudumlanarak sıvı içilmesi öksürüğü azaltır.
Gerektiğinde öksürük kesici ilaçları kullanın : Öksürük ilaçları ya balgamın kolay atılması ya da kuru öksürüğün kesilmesine yönelik olup çeşitli tipleri vardır:
Ekspektoranlar : Ekspektoranlar mukusun solunum yollarından atılmasını kolaylaştıran ilaçlardır. Bunun sonucu olarak solunum yolları, tahriş edici maddelerden temizlenir.
Supresanlar(öksürük kesiciler) : Geçici olarak öksürüğü azaltırlar. Antitüsif olarak da bilinen bu gruptaki ilaçlar doğrudan beyindeki öksürük merkezini etkiler. Bazı antitüsiflerde kodein bulunduğundan bunlar uyuşturucu etkiye sahiptirler. Bazılarında ise dekstrometortan vardır. Bu madde kişide uyuşukluk yapmadan öksürüğü keser.

Öksürükten başka ateş, boğazda dolgunluk (konjesyon), ağrı gibi yakınmalar varsa (içinde dekstrometorfan ve psödoefedrin gibi dekonjestanlar ve parasetamol gibi analjezikler bulunan) kombine ilaçlar alınabilir.
Öksürük Öksürük Reviewed by Editor on Cumartesi, Şubat 01, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.