Wing Chun nedir?

Wing Chun veya Wing Chung (Wing Tsung) Çin savaş sanatıdır. Bu spor türüne bazen "Çin boksu" da diyorlar. Esasen sokak savaşlarında kullanılıyor.

Wing Chun nedir?


Wing Chun 1700 - 1820 yıllarında Çin'in Futchzan Eyaleti'nde yaşayan Shaolin rahibesi Ng Moi tarafından kuruldu. Rivayete göre o yıllarda Çin'de hüküm süren Manchu hükümeti tarafından Shaolin tapınağı yakılır ve bu olayda hayli rahip ve güçlü üstatlar öldürülür. Fakat buna rağmen tapınaktan beş kadın kaçabiliyor. İşte o kaçanlardan biri de rahibe Ng Moi idi. Rahibe Taylen dağındaki "Beyaz Turna" Tapınağı'nda saklandı. Yaşadığı bu o olayı asla unutamayan Ng Moi, bu tapınakta Zen tarikatı ile uğraşırken aynı zamanda da Shaolin savaş öğretisi ile de uğraşıyordu. Ng Moi bütün insanların aynı güce sahip olmadıklarını biliyordu. Güçlüyü yenmek için zayıf ne yapmalıdır? sorusu kafasını kurcalamaktaydı. Rahibe bir gün nehir kenarında çamaşır yıkarken bir turna ile yılanın savaşına tanık oluyor. Yılan, turnanın etrafında ölümcül bir saldırı yapabilmek umuduyla dairesel şekilde dönerken, turna dairenin ortasında kalıp daima yılana karşı dönüyordu. Turna, yılanın yaptığı her saldırıyı kanatlarının biri ile karşılarken, aynı anda gagası ile ona saldırıyordu. Böylece turna yüzünü kanatları ile koruyup, gagası ile saldırabiliyordu. Ng Moi'nin gözlemlediği bu savaş uzun bir zaman devam etti. Bu savaş Ng Moi'ye yeni bir savaş sistemini yaratması için fikir verdi. Bir gün rahibe yiyecek almak için Tapınak  yakınındaki köye gelir, aynı köye başkanlık eden Vong lakaplı birisinin bir kıza eziyet ettiğini görüyor. Aynı Vong kızın zorla kendisi ile evlenmesini istiyor ve onu tehdit ediyor. Kızın adı Wing Chun idi. Wing Chun oldukça güzel ve akıllı idi, fakat kızcağız o başkan ile evlenmek istemiyordu. Ng Moi kızı kendisi ile tapınağa götürür ve yarattığı yeni savaş stilini ona öğretir. Bir süre Ng Moi ile kalan Wing Chun bu savaş tekniğini ustalıkla öğrenir. Tapınak'tan döndükten sonra Wing Chun yine de Vong tarafından rahatsız ediliyor. Onu böyle bir durumda açık savaşa davet ediyor. Şartı şöyle oluyor ; Vong kazanırsa Wing Chun'la evlenecek, aksi takdirde onu birde rahatsız etmeyecek. Bu savaşta Wing Chun yener. Böylelikle tüm rahatsızlıkları sona erer. Ng Moi'nin yeni yaratmış bu savaş stiline ilk öğrencisi olmuş Wing Chun'un adını koyuyor. Böylece yeni tarza Wing Chun denir.

Bu savaş stilinin daha sonraları orjinal biçimde korunması ve gelişmesi 1893-1972 yıllarında yaşamış Yip Man'ın adı ile bağlıdır. Yip Man, Wing Chun savaş yöntemini açık bir şekilde dünyaya yayan ve öğreten ilk Kung fu ustasıdır. Yip Man 13 yaşındayken Wing Chun'la uğraşmaya başladı. Onun öğretmeni Chan Wah Shu idi. Üstadından Wing Chun'un tüm savaş sırlarını mükemmel derecede öğrenmiş olan Yip Man, 1967 yılında Hong Kong Wing Chun Savaş Derneğini kurdu. Yip Man'ın en ünlü öğrencilerinden biri de Bruce Lee oldu. Çin'de çok popüler olan bu tarz, daha sonraları 1960'ların sonunda Bruce Lee tarafından Batı'da ve hem de tüm dünyada tanınmaya başladı. Wing Chun etkili "Çi" teneffüsünden, evrensel el tekniklerinden, esnek pozisyonlardan ve ayak darbelerinden yararlanıyor. Bu savaş sisteminde tahta üzerinde yapılan egzersizler ve sistemin çekirdeği sayılan Chi Sao (yapışkan eller) tekniği sporcuya mükemmel ustalık verir. Eğitim egzersizleri bu teknik ile başlar ve hassasiyet, hissetme kabiliyetini şekillendirir.

Wing Chun hakkında efsaneler 

Wing Chun hakkında çok efsane mevcuttur. Bu efsanelerden biri şöyledir; İlk kez bu tekniğin temelini Güney Shaolin rahiplerinden olan kız Yan Yun Chun hazırlamıştır. Sonraları Yun Chun bu tekniği en iyi kız talebesine "Beş kayısı" anlamına gelen Ng Moi'ye öğretmiştir. Ng Moi bu tekniği Mancurların Shaolin tapınağına sık sık baskın yaptığı için onlara karşı kullanıyor. Ng Moi Emei dağlarında beyaz turna Birliği'nde barındığı için bu tekniğin adına "Beyaz turna boksu" deniliyordu.

Wushu araştırmacı Tan Haonun'a göre, "Güney Shaolin" tapınağı hiç var olmadı. Onun hakkında sadece efsaneler vardır. Kesin bilgilere göre XVIII yüzyılda Wing Chun Guandun operasında kullanılıyordu. Buradan ayrılan aktörler tekniği eczacı Yan Tszan'a öğretilir. Eczacı çok savaşlar geçirerek "Wing Chun kralı" olarak adlandırılır. Wing Chun'un temel ustalarından en ünlüsü E. Ven (İp Man) olmuştur. İp Man zengin tüccar ailesinde dünyaya gelmiştir. İp Man üç Wing ustalarından bu tekniği öğrenmiştir. Onun sayesinde Wing Chun günümüzde de yaygındır. İp Man'ın Wing Chun tekniği sayesinde kendi kişisel "İp Man Wing Wing Chun Kuen" stili vardır. İp Man'ın en iyi öğrencisi Bruce Lee olmuştur.
Wing Chun nedir? Wing Chun nedir? Reviewed by Editor on Cumartesi, Şubat 01, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.