Tüberkülöz (Verem)

Tüberkülöz (Verem)
Dünyanın en eski ve en ölümcül hastalığı olarak bilinen "tüberküloz"a Türkiye'de her yıl 40 bin kişi yakalanıyor. Bu hastalık nedeniyle ülkemizde her yıl 2-3 bin kişi ölüyor. Akciğerlerde, lenf bezlerinde ve kemiklerde ortaya çıkabiliyor. Eskiden yalnızca düşük gelirli kişilerde gözlenen verem, günümüzde hemen her gelir grubundan insanda görülebiliyor.

Tüberkülöz Nedenleri

Hastalık tüberculosis adlı basilin enfeksiyonundan kaynaklanıyor. Akciğer vereminin yayılmasındaki en önemli etken, insanların kalabalık halde bir arada yaşamasıdır. Hasta kişilerin öksürmesiyle çevreye yayılan mikroplar bağışıklık sistemi zayıf kişilere geçerek hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Toplumda veremli hastaların tedavisinin ciddi olarak yapılmaması ilaçlara dirençli bir hastalık grubunun oluşmasına neden olur. Bu da hastalığın yayılmasını hızlandırır.



Tüberkülöz Belirtileri

Öksürük, ateş, balgam çıkarma, zayıflama, terleme, kan tükürme, kilo kaybı, göğüs ağrısı, gece terlemeleri veremin en tipik belirtileri arasındadır.

Tüberkülöz Tedavisi

Hastalığın tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Tedavi olunması ve ilaçların düzenli şekilde kullanılması halinde hastalar 9 ay içinde yüzde 99 oranında iyileşir. Tedaviyi yarım bırakan veya ilaçlarını eksik kullananlarda ilaçlara karşı direnç gelişir. Bu hastaların tam anlamıyla tedavi edilmesi de güçleşir.

Tüberkülöz Korunma Yöntemleri

Çocukluk döneminde yapılan BCG aşıları ile hastalıktan korunulması mümkün. Uzmanlar aileleri, aşıların düzenli olarak yaptırılması konusunda uyarıyorlar.
Tüberkülöz (Verem) Tüberkülöz (Verem) Reviewed by Editor on Pazar, Şubat 16, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.