Kırık notu olan çocuğunuza nasıl davranmalısınız?

Başarılı olan çocuklar tatile girmenin mutluluğunu yaşarken, kırık not getiren çocuklar içinse kabus dolu günler başlıyor. Gerek çocukların başarısızlıklarını ailelerine ne şekilde anlatacaklarını bilememelerinden gerekse ailelerin aşırı baskısından dolayı karne günleri kabusa dönebiliyor.



Karne yüzünden evden kaçmaların ve istenmeyen olayların yaşanmaması için ailelere büyük iş düşüyor. Eğitimciler ve psikiyatristler çocuğun yanı sıra ailenin de bilinçlenmesine çabalıyor. Uzmanlar, kötü karne nedeniyle çocuklara baskı yapılmaması, karnen kırıksa eve gelme gibi sözler söylenmemesi, çocuklara şiddet uygulanmamasını öneriyorlar.

Uzmanlar yapılan açıklamada, karnelerde öğrencinin sadece derslerdeki başarısını gösteren notların değil, sosyal ilişkilerine yönelik bilgilerin de bulunduğunu belirtiyorlar. Derslerde başarısız olan çocuk 1. ve 6. sınıfta yeni bir ortama uyum sağlama, arkadaşlara ve öğretmenlere alışma sorunları yaşayabilir, 8. sınıf ve lise dönemindeki çocukların ise okulla beraber sınavlara hazırlanma stresiyle derslerinde başarısız olabiliyorlar. Ergenlik dönemi başlangıcında, sağlıklı ve uyumu iyi olan çocukların derslerinde dalgalanmalar yaşanabilir, bu dönemlerde ailelerin çocuklarına ilgi, sevgi ve şefkatle yaklaşıp yardımcı olması gerekir.

Başarısızlıkta çocuğun rolü

Derslerinde başarısız olan bir çocuğun "dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve zeka geriliği" gibi özel durumları olabilir, okul ve öğretmenlerin öğrencileri iyi analiz etmeleri gerekir. Anne-babaların çocuğun kapasitesinin üzerinde beklenti içine girmemesi gerekir, "Karne sadece çocuğa değil, velilere, okula ve öğretmenlere de verilmektedir". Ailenin, okulun ve öğretmenlerin çocukların ruhsal, fiziksel ve sosyal ihtiyaçlarına gösterdikleri ilgi doğrudan başarıyı getirmektedir. Aile içi ilişkilerin dengeli ve düzenli olması, anne-babaların çocukla iyi iletişim kurması, çocuğun başarısını olumlu yönde etkilemektedir.

Karnesinde kırığı olan çocuğunuza nasıl davranmalısınız?

  • Öncelikle çocuğunuz başarısızlığı nedeniyle sizden korkmamalı. Sizden korkmaması saygısız olması anlamına gelmez. Ona bağırmayın. Azarlamayın ve suçlamayın. Yapıcı olun.
  • Onunla arkadaş olun. Birbirinizle paylaşmayı öğrenin.
  • Başarısız olma nedenlerini araştırmayı tercih edin. Örneğin çocuk Matematik dersini yapamıyorsa, bu dersin onun ilgi ve beceri alanına girip girmediğini öğrenin. Ders öğretmeni ile işbirliğine girip, onun için bu dersi eğlenceli hale getirecek yollar arayın.
  • Başarısızlığını kendi özverilerinizle karşılaştırmayın. “Ben seni şöyle böyle zorluklarla okutuyorum sen bana böyle bir karne getiriyorsun” yaklaşımı ilk aşamada hatalıdır. Öncelikle, derslerinde başarılı olmanın sadece ve sadece kendi hayatı için yararlı olacağını yaşına uygun bir dille anlatın.
  • Onu başkalarıyla, özellikle de kardeşi ya da akrabalarıyla karşılaştırmayın. Aksi durumda çocuk, kendi ailesinden başka, yakın çevresine karşı da hesap verme duygusu ile ezilir.
  • Üçüncü kişilerin yanında onun başarısızlığını afişe etmeyin.
  • Çalışma ortamını yeniden gözden geçirin. Kalabalık ve gürültülü aile ortamlarında çalışma verimi az olur. Çocuğun kendi odası yoksa en azından ders çalışırken yalnız kalabileceği bir ortam oluşturmaya çalışın.
  • Başarılarını ödüllendirin. Ancak onu şımartmayın. Gereksiz yere ödüllendirmeyin.
  • Çocuk dersine konsantre olmuşken, onu dışarı gezmeye ya da televizyonda bir film izlemeye çağırmayın. Bu ilgisinin kolayca dağılmasına neden olur.
  • Onu cezalandırmaya, etkinliklerine engel olmaya çalışmayın. Kaba kuvvete asla başvurmayın. Çocuğunuzun ruhsal durumunu bozmadan çözüm üretmek sizi elinizdedir.
  • Aile içindeki huzurun önemini yadsımayın. Sürekli tartışan bir anne baba gören çocuk fazlasıyla etkilenir.
  • İlgili ve takipçi olun. Kötü karne kendisini haftalar öncesinden belli edebiliyor. Çocukta uykusuzluk, iştahsızlık, karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetleri aslında onun bir sıkıntısı olduğunu işaret edebiliyor.
Kırık notu olan çocuğunuza nasıl davranmalısınız? Kırık notu olan çocuğunuza nasıl davranmalısınız? Reviewed by Editor on Salı, Mayıs 27, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.