II. Abdülhamit Hakkında Bilgiler (1842-1918)

Osmanlı İmparatorluğunun son hükümdarı II. Abdülhamit’tir. 33 yıl boyunca saltanatı sürmüştür. Saltanatı Osmanlı'nın buhranlı dönemlerine denk gelmiştir. Kişisel özelliği aşırı paranoyak olarak bilinir. İhtilalciler tarafından tahttan indirilmiştir. Ve sonrasında Osmanlı devleti bir daha toparlanamamıştır. İttihat Terakki Cemiyetinin de ona karşı yaklaşımı hiç de iyi olmamıştır. Enver ve Talat Paşa ona karşı suikast yapmayı bile düşünmüşlerdir.


İttihat Terakki cemiyetinin II. Abdülhamit’e düşman olmasının nedeni, yabancı devletlerin her istediklerini yerine getirmesiydi. Bu saltanatında yaptığı en büyük yanlıştır. Kapitülasyonu (ayrıcalık) bol bir padişahtır. Kapitülasyonu bol olması hasebi ile Osmanlı devletinin çöküşüne zemin hazırlamıştır.

II. Abdülhamit, seyahatnamelere ve dedektif romanlarına düşkündü. 2 ile 5 bin adet arasında bir polisiye roman koleksiyonu olduğu rivayet edilir. Yıldız yağması sonrasında bu koleksiyonun birçoğu kayboldu. Sherlock Holmes'un bütün maceralarını Osmanlıcaya tercüme ettirdi. Osmanlı devleti buhranlı yıllarda olmasına rağmen II. Abdülhamit, birçok yenilik, inşaat, okul, cami, yol gibi birçok hizmette bulunmuştur.

II. Abdülhamit, 1899 yılında Japon İmparatoru Meiji’ye Alamet isminde hediye olarak bir robot göndermiştir. Aynı yıl içinde günümüzde hala faaliyette bulunan Şişli Etfal Hastanesini kurdu. Ayrıca II. Abdülhamit 20. yüzyılının başlarına gelindiğinde Haliç'e ve Boğaziçi'ne birer köprü yaptırmayı düşündü ve bunun için projeler hazırlattı.
II. Abdülhamit Hakkında Bilgiler (1842-1918) II. Abdülhamit Hakkında Bilgiler (1842-1918) Reviewed by Editor on Salı, Haziran 03, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.