Erkekte Kısırlık

Cinsel güçsüzlük (impotans) türü, ruhsal kaynaklı kısırlık durumları bir yana bırakılırsa meni yolları tıkanıklığının neden olduğu kısırlıktan (ekskretuar sterilite) ya da erbezi işlevlerindeki bozuklukların neden olduğu kısırlıktan (sekretuar sterilite) daha ayrıntılı söz edilebilir.

Atıma Bağlı Kısırlık (Ekskretuar Sterilite)
 
Erkekte Kısırlık
Bu durumlarda meni hücreleri erbezlerinde normal olarak üretilmişlerdir, ama aşılması karmaşık kanallar

herhangi bir noktada tıkanmıştır. Bu tıkanma, doğuştan gelen bir bozukluğa bağlı olabilir ve ameliyatla düzeltilebilir. Bundan başka iki taraflı kasık fıtığı ve erbezi torbası damarlarının şişmesi ( varikosel ) gibi durumlarda yapılan cerrahi girişimlerdeki hatalar da tıkanıklık yaratabilir.
Daha sık rastlanan nedenler arasında, ağır enfeksiyonlar, verem ve belsoğukluğu gibi zührevi hastalıklar; bunların yanısıra urlar (tümör) sayılabilir. Her zaman en kötü olasılığı düşünmemek gerekir: Meni yollarını oluşturan çok ince,çok hassas kanalcıklardan birini, küçük bir iyi huylu kist de tıkamış olabilir. Tedavide, Tohum yollarının tıkanmasında ve öteki bütün biçim bozukluklarında cerrahi girişim yapılır, varsa, iltihaplar tedavi edilir.
 
Salgılamaya Bağlı Kısırlık  (Sekretuar Sterilite)
 

Bu gruba giren kısırlık nedenlerini, doğuştan gelen bozuklukları ve iltihaplar dışında kalanlar iki büyük sınıfta toplanır :

1) Hormonlara bağlı bütün işlev bozukluğu durumları;
2) nicelik ve nitelik açısından yeterli düzeyde meni hücresi üretilmesini engelleyen dış etkenler: Bunlar meslek hastalıkları, ilaçlar ve kimyasal maddeler ve sigara, alkol gibi günlük alışkanlıklardır.

Tedavi: Meni oluşumunu uyarmak amacıyla hormon tedavisi uygulanır. Cinsel organlarda ilişkiyi engelleyen yapı bozuklukları söz konusu ise "homolog" denen yapay tohumlama (inseminasyon) gerekebilir. Bir de heterolog tohumlama vardır ki, bu, erbezlerinin herhangi bir nedenle tedavi edilemeyecek biçimde işlevini yitirmesi durumunda, bir başka vericinin tohumlarıyla yapılan yapay tohumlamaya verilen addır.

Yapay tohumlama ile yapay döllemeyi (fekondasyon) birbirinden ayırmak gerekir. Birinci durumda, meni hücresi yapay biçimde kadın cinsel organına yerleştirilir. Oysa, ikinci yöntemde döllenme, kadının bedeni dışında gerçekleştirilir.
Erkekte Kısırlık Erkekte Kısırlık Reviewed by Editor on Salı, Mayıs 08, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.