Kısırlık Türleri

Gelişmiş ülkelerde daha sık rastlanan kısırlık türü, birincil (primer) kısırlıktır. İstatistikler, hiçbir korunma olmadan yapılan cinsel ilişkilerde ilk üç ay içinde kadınların % 33'ünün, on iki ay içinde %73'ünün, iki yıl sonra %82'sinin, iki yıldan sonra da %90'ının gebe kaldıklarını göstermiştir. Birincil kısırlık ancak en az bir yıl, sık ve doğum kontrolü uygulamadan yapılan cinsel ilişkilerden sonra gebe kalınmamışsa düşünülebilir.

Oysa, gelişmemiş ülkelerde ikincil (sekonder) kısırlık çok daha sık görülür: Yani, çiftin bir ya da birden çok çocuğu olduktan sonra görülen kısırlık. Bunun nedeni kötü sağlık koşullarında gerçekleştirilmiş ve ardarda yapılmış düşük ya da doğumların yol açtığı dölyatağı, dölyatağı boruları ve yumurtalık iltihaplarıdır.  Batı'da kısırlık,sürdürülen yaşam biçiminden kaynaklanır.

kısırlık türleri
Sürekli ruhsal gerilimler (yumurtlama ve sperm hücreleri üretimi sıkı biçimde ruhsal duruma bağlıdır.), kötü beslenme, kirli hava ve su, sigara olumsuz etkenlerdir. (örneğin, Almanya'da spermogram üzerinde çalışmalar yapan uzmanlık merkezleri, ancak en az üç aydır sigara içmeyenleri denek olarak kabul eder.) Bu grupta yer alan kısırlık etkenlerinin tedavisi kolaydır. Özel önemi olan ve belki de çiftler için kabulü daha zor olan bir sorun da, alışılmış düşükler, yani normal başlayan gebeliği sonuna kadar götürememe (infertilite)biçimidir.
Kısırlık Türleri Kısırlık Türleri Reviewed by Editor on Pazartesi, Mayıs 07, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.