Güney Afrika Gezilecek Yerler

JOHANNESBURG ve TRANSVAAL BÖLGESİ
Johannesburg yakın zamanlara kadar Güney Afrika’nın uluslararası giriş kapısı niteliğini korumuştur. Ancak son zamanlarda Cape Town ve Durban’a direkt iniş yapan yabancı havayollarının sayısı giderek artmaktadır. Johannesburg sanayi ve ticaret merkezi, New York benzeri gökdelenleri, kalabalığı, trafiği ve gürültüsü ile ilk kez ziyaret edenlere "Burası Afrika olamaz" dedirtecek kadar modern bir kenttir.

Kent ilk kez 1886 yılında, dünyanın en büyük altın madenlerinin tesadüfen bu yörede bulunmasından sonra kurulmuştur. Johannesburg’un yabancı işadamlarına iyi konaklama, kaliteli alışveriş, iıi pub ve restoranların dışında sunabileceği fazla bir şey yoktur. Ancak Johannesburg’un yakın çevresinde görülmeye değer yerler oldukça fazladır:

Altın Şehir (Gold Reef City): İlk altın madenlerinin bulunduğu köy, eski halinde korunmuş bir eğlence parkıdır. Zaman tünelinde 19. yüzyıla bir yolculuk yaparak, altın madenlerine inilebilir. Pazartesi hariç haftanın 6 günü açıktır.

Pretoria, Premier Elmas Madeni: Johannesburg’a 1 saat uzaklıkta, ülkenin idari başkentinin hemen yakınında, dünyanın en büyük 3106 kratlık elmasının çıkarıldığı Premier Elmas Madeni ziyaret edilebilir.

Sun City: Johannesburg’a 2 saat mesafede, dünya güzellik yarışmalarından tanıdığımız ünlü kumarhane ve eğlence kenti. Dünyanın en görkemli otellerinden biri olan The Palace kısa süre önce burada açılmıştır. Kumarhaneler dışında, Pilanesberg Safari Kampı'nda günü birlik safari yapma olanağı ve golf sahası mevcuttur.

The Kruger Ulusal Parkı: Johannesburg’a 5 saat mesafede, ülkenin kuzeydoğusunda Mozambik ve Zimbabve’ye sınır teşkil eden 20.000 km2lik bir alan, 1926 yılında doğal hayatı korumak için milli park ilan edilmiştir. Parkta aslan, leopar, fil, buffalo, zürafa, zebra, su aygırı, timsah ve maymun gibi pek çok vahşi hayvan yaşamaktadır. Parkın içinde her türlü ihtiyacın karşılanabildiği 18 adet dinlenme ve konaklama kampı mevcuttur. Nisan Paskalya tatili ve Temmuz-Ağustos kış tatili dönemi için en az 12 ay önceden yer ayırtmak gerekir. Johannesburg’dan düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Karayolu dışında Jan Smut Havalimanı'ndan parka küçük uçaklar ile seferler yapılmaktadır. Ayrıca parkın batı tarafında özel parklar da mevcuttur. Seyahat acentaları kanalıyla buralara rezervasyon yaptırmak mümkündür.

NATAL ve BAĞIMSIZ ORANJ DEVLETİ
Ülkenin doğu sahil kesiminde yer alan Natal bölgesinin en büyük ve modern kenti olan Durban, yarı tropik bir iklime sahiptir. Kısa süreli deniz ve güneş tatili için ideal olanaklar sunar.

Zululand Natal Safari Parkları: Duban’ın kuzeyinde şeker kamışı tarlalarına komşu ve Swaziland sınırında Zulu kabilesinin toprakları yer alır. Beyazlara karşı en büyük direnişi gerçekleştirmiş olan bu yerli kabile kampı içinde konaklamak ve onların folklorik yaşamını izlemek mümkündür. Zululand’in civarında Fluhluwe, Umfalazi, Mluwe, Ndumo ve Phunde Safari parkları özellikle kuşseverler için çok ilginç görüntüler sunar. Zululand ve Natal Safari parklarına iki-üç günlük paket turlarla Durban’dan rezervasyon yapılabilir.

Natal Güney Sahili: Durban’ın güneyine doğru Afrika’nın Rivierası kabul edilen altın plajları uzanır. San Lameer ve Wild Coast Sun beldeleri deniz, güneş, kum ve eğlence tatili için bir cennettir.

Bağımsız Oranj Devleti (The Orange Free State): Natal’ın kuzeydoğusunda, daha çok tarımsal bir bölgedir. Geniş tarla ve vahaların yanında, Johannesburg altın damarının devamı buralara kadar uzanır.

CAPE TOWN ve KAP BÖLGESİ
Afrika’nın en güney ucu, ilk kez 1486 yılında Portekizli denizci Bartholomea Dios tarafından gezilmiş ve daha sonra Vasco de Gome tarafından Ümit Burnu aşılarak ilk kez Hindistan’a ulaşılmıştır. Cape Town ilk kez 1652 yılında Masa Dağı'nın eteklerinde kurulmuştur. Cape Town Victoria dönemi mimarisi ile tarihi dekoru içinde canlı bir kenttir. Kentin sırtını yasladığı Masa Dağı'na teleferik ile ulaşılıp, nefes kesen bir manzara izlenebilir. Victoria ve Alfred projesi çerçevesinde kentin rıhtımları yeniden restore edilip, canlı bir alışveriş, kültür ve eğlence merkezi haline getirilmiştir.

Ümit Burnu: Dünyanın en keyifli otomobil yolculuğu ile günübirlik Ümit Burnu turu yapılabilir. Yolda Hout Körfezi ve Fok Adası mutlaka görülmelidir.

Şarap Bağları: Yine günübirlik bir tur ile Cape Town’a 41 km uzaklıktaki Stellonbosch kasabasına şarap bağları arasından ulaşılabilir. Yolda dünyaca ünlü Cape şarapları tadılıp, enfes bir öğle yemeği yenebilir.

Garden Route: Hint Okyanusu boyunca Port Elizabeth’e kadar uzanan sahil şeridi bahçe yolu olarak anılır ve dünyanın en etkileyici tabii güzelliklerinden biridir. Bölgenin en ilginç yerleri arasında Caledon'daki yabani çiçek bahçeleri, eski Kap mimarisini koruyan Swelendam kasabası, Batebok Ulusal Parkı, Mossel Körfezi, Dios’un Afrika’da karaya ilk ayak bastığı yer, iç taraflarda devekuşu çiftlikleri ile ünlü Oudsthoorn ve Cango Mağaraları, yörenin havaalanına sahip tek kenti George Town'un hemen yanında plajları ile ünlü Wilderness, yerel ağaçlardan yapılan mobilyaları ile ünlü Knysna, Plattenberg Koyu ve Stroms River Köprüsü'nden sonra Port Elizabeth sayılabilir. Garden Route, Cape Town’dan başlayarak ya da George Town'a uçakla ulaştıktan sonra 3-4 günlük bir tur ile gezilebilir.

GÜNEY AFRİKA ÇEVRESİ
Güney Afrika’da Johannesburg’dan başlayan turlar ile Swaziland, Lasetho, Namibiya, Botswana, Zimbabve, Victoria Şelaleleri ve nostalji severler için ünlü Mavi Tren yolculuğu tavsiye edilir. Johannesburg-Cape Town arasında karşılıklı düzenlenen Mavi Tren seferleri Eylül-Nisan ayları arasında her Pazartesi, Çarşamba ve Cuma olmak üzere haftada üç kez yapılır. Değişik kategoride lüks kabinlerde yolculuk 48 saat sürer.
Güney Afrika Gezilecek Yerler Güney Afrika Gezilecek Yerler Reviewed by Editor on Pazar, Mayıs 27, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.