Kasılma

Dört değişik görev ile hareketi oluşturan kaslar, bunu üç değişik kasılma tipiyle gerçekleştirirler:

    Konsentrik Kasılma: Burada iş yapılırken kasın boyu kısalmaktadır. Yemek yerken kaşığı ağzınıza götürmek için bisepsin kasıldığı gibi. Bu en zayıf kasılma türüdür.
    Eksentrik Kasılma: Burada kasılma sırasında kasın uzunluğu artmaktadır. Gözlüğünüzü çıkarıp masanın üzerine koymak için bisepsin uzunluğu artmaktadır. Bu kasılma sırasında kas en büyük dirence karşı koyabilir. Yukarıdaki iki kasılma türüne İzotonik Kasılma denir.
    İzometrik Kasılma: İş yapılırken kasın uzunluğu değişmemektedir. Okurken elinizde tuttuğunuz kitabı biseps, uzunluğu değiştirmeden taşımaktadır.

Ağırlık antrenmanının tabu olarak görüldüğü devir en az 15-20 sene önce kapanmıştır. 1960'lı yıllara kadar ağırlık antrenmanı yapan kişilerin esneklik ve koordinasyonunu kaybettiği ve sportif özelliklere olumsuz etkisi olduğu düşünülmüştür. Sporcu olmak için yarışmacı olmak, ya da profesyonel olmak gerekmemektedir. Bu tanıma göre en iyi sporcu, en etkili antrenmanları yapan kişidir. Günümüzde tüm spor dallarındaki antrenörler, sporcularının performansını ağırlık antrenmanlarından da yararlanarak tavan düzeyine yükseltmeye çalışmaktadır. Spor yapmak artık bir hobi olmaktan çıkmış, bir yaşam tarzı haline gelmiştir ve herşeyde olduğu gibi bunda da bilimsel bir temel önem kazanmıştır. Dağcılık buna bir istisna oluşturmamaktadır ve bu bilimsellikten payını almalıdır.

Kasılma Kasılma Reviewed by Editor on Perşembe, Mayıs 17, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.