Kas

Spor sırasındaki hareketlerle kaslar belirli düzeyde dirence maruz kalmaktadır. Spora devam ettikçe sporcunun daha çok tekniği ilerler; çünkü sporda başarılı olabilecek kadar kuvvet ve dayanıklılık, ilk aşamalarda çok kolay kazanılabilmektedir. Antrenmanda benzer hareketler sırasında daha az ya da daha çok direnç kullanılarak kasların kuvveti ya da dayanıklılığı arttırılabilir. Bu hareketlerden sadece bir kas sorumlu ise, antrenman sadece bu kasla ilgili hareketlerden oluşabilir, ancak her harekette kasılan kaslar dört değişik yolla hareketi oluşturmaktadır:

  • Agonist kas: Hareketi oluşturan esas kastır. Örneğin su bardağını ağzınıza götürürken, üst kolun önünde bulunan biseps agonist kastır.
  • Antagonist Kas: Agonist kasın aksi yönünde çalışabilen, ancak hareket sırasında gevşeyerek harekete izin veren kastır. Örnekteki harekette üstkolun arkasındaki triseps kası, gevşeyerek biseps'in kasılmasına izin vermektedir.
  • Sinerjist Kas: Bunlar agoniste yardımcı olan daha zayıf kaslardır. Örnekte bu görevi önkol kasları üstlenmektedir.
  • Stabilizör Kas: Hareketin oluşması için vücudun diğer kısımlarını fikse eden kaslardır. Örnekte bel, karın ve bacak kasları vücudu fikse etmektedir.
Tüm bu kaslar değişik kasılma tipleri ile hareketi oluşturmaktadır. Antrenman ile tüm bu kaslar daha etkin hale gelebilir. Önemsiz görülen sinerjist kaslar kuvvetlendirilerek, agonistin kuvveti bazen %100 arttırılabilir. Antagonist kas daha esnek bir hale getirilerek, agonistin hareket alanı arttırılabilir. Stabilizör kasların kuvveti arttırılarak, vücut uygun pozisyonda daha etkili bir şekilde korunabilir.

Bu amaçlarla tüm sporlarda yapılan antrenmanlarda ağırlık çalışmalarının önemi çok büyüktür. Sayısız egzersiz türü sayesinde tüm kas gurupları çalıştırılabilir. Ayrıca herhangi bir amaca yönelik uygun direnç kullanarak, uygun kasılma hızı ve türü oluşturulabilir.
Kas Kas Reviewed by Editor on Perşembe, Mayıs 17, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.