Marmaris

Marmaris
Ege bölgesinin Akdeniz bölgesiyle buluştuğu bir noktada yer alan Marmaris, Muğla iline bağlı bir ilçe merkezidir. İlçe toprakları Ege denizi ile Akdeniz'i birbirinden ayırırcasına, Anadolu'nun güneybatı kesiminden batıya doğru uzanan büyük bir kara çıkıntısının başlangıç bölümünde yer alır. Üç tarafı denizlerle çevrilmiş olan Marmaris ilçesi, danteli andıran kıyıları ve çam balıyla ünlüdür. Çok girintili çıkıntılı olan kıyı şeridindeki koyların birçoğu bu yörede "bük" ya da "liman" adıyla anılır. Kıyıların açığında yer alan çok sayıdaki ada, bölgenin doğal güzelliğine katkıda bulunur.

Marmaris kasabasının yer aldığı yöre ilk çağda Physkos olarak anılırdı. Karya'nın güneyindeki Physkos, adını buradaki bir kaleden almaktaydı. Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi için bu yöreye gelmesinden sonra, kıyı kesimi de iskan edilmeye başlandı. Kanuni tarafından adının "Mimaras" olarak değiştirildiği söylenen bu yerleşim yerine daha sonra "Marmaris" dendi.

İlçenin kuzey kıyısındaki Sedir Adası (Sideyri), ince ve vücuda yapışmayan kumuyla ünlüdür. Eski çağda yöreye gelip adada denize giren Kleopatra'nın, bu kumları Mısır'daki Nil Deltası'ndan taşıttığı söylenir.


Marmaris yemekleri

Marmaris

Çok sayıda restoranın bulunduğu Marmaris, balık yemeklerinin yanı sıra hemen hemen tüm dünya mutfaklarından örneklerin bulunabileceği çeşitliliğe sahiptir. Marmaris çevresinde günü birlik gidebileceğiniz küçük yerleşim yerleri ve koyların ise hemen hepsinde, basit ama lezzetli yiyecek bulabileceğiniz çardak lokantaları vardır.

Marmaris'te gecenizi değerlendirmek için çok sayıda bar ve eğlence merkezinin yanı sıra, büyük otellerin discolarından da yararlanabilirsiniz.

Marmaris gezilecek yerleri


MARMARİS
Marmaris Kalesi (Müzesi): 1980-90 yılları arasında restore edilen Marmaris Kalesi, ilk olarak İonialılar tarafından yapılmış, ardından Osmanlılar döneminde yeniden inşa edilmiştir. Marmaris müzesi, kalenin içinde yer alır. Buradaki 7 galeride kısmen arkeolojik, kısmen de etnografik eserler sergilenir.

Kervansaray: Osmanlı devrine ait önemli eserlerden olan Kervasaray, günümüzde hediyelik eşya satan dükkanlara ev sahipliği yapmaktadır.

TARİHİ YERLER
Physkos: Antik Karya Bölgesinin önemli bir liman kenti olan Pyhskos'un kalıntılarını Marmaris'in kuzeyindeki Asar Tepesi'nde görebilirsiniz. Kentin Hellenestik döneme ait sur duvarları günümüze kadar gelebilmiştir.

Loryma (Bozukkale): Bozuk Koyu'nda inşa edilmiş olan Loryma Kalesi'nin kalıntıları günümüze değin ulaşmıştır. Bunlar arasında en iyi durumda olanlar, koy girişine bakan Burunbağı üzerindeki surlardır.

Amos: Antik Amos harabeleri Hisarburnu kıyısındaki iskelenin hemen üst kısmında yer alır. Hellenestik devire tarihlenen Amos'ta, bir tepenin üzerine inşa edilmiş olan tiyatro, tapınak ve bazı heykel kaideleri görülebilir.

MARMARİS ÇEVRESİ
Sedir Adası: Gökova Körfezi'nin en ünlü adalarından biri olan Sedir'in antik adı Kedrai'dir ve yaygın olarak Kleopatra Adası olarak da bilinir. Hem doğal, hem de arkeolojik sit alanı ilan edilen bu ada, tüm dünyada yalnızca 15 yerde bulunan ince ve vücuda yapışmayan kumuyla ünlüdür. Adaya Marmaris'ten tekne ile ulaşılabileceği gibi, Marmaris'e 18 km mesafedeki Çamlı İskelesi'nden kalkan motorlarla da gidilebilir.

Saranda: Marmaris'ten Bozburun Yarımadası'na doğru 35 km uzaklıktaki Söğüt köyünün bu mahallesi, tepedeki Rum evleriyle ilgi çekici bir yerdir.

Fosforlu Mağara: Marmaris yakınlarındaki bu deniz mağarası, suyun berraklığı ve fosforlu maviliğiyle görülmeye değer bir doğa şahaseridir. Marmaris'ten kalkan günlük tekne turlarının gözde uğrak yerlerinden biridir.

İçmeler: Marmaris'e 10 km mesafedeki İçmeler, bölgenin en popüler turizm merkezlerinden biridir. Karayolundan ulaşılabildiği gibi, dolmuş motorlarıyla da gitmek mümkündür.

Turunç:
Marmaris'in 21 km güneyinde, iri kumlu plajı ile eski bir balıkçı kasabası olan köy, bugün turistik tesis ve çardak lokantalarıyla dikkat çekmektedir. Köye virajlı ama güzel bir yolla gidilebildiği gibi, deniz yoluyla da ulaşılabilir.

Çiftlik: Safari benzeri bir jip yolculuğu ya da iki saatlik bir mavi yolculukla da ulaşabileceğiniz bu koy, tertemiz denizi ve çardak lokantalarıyla gününüzü geçirmek için hoş bir alternatif sunar.

Turgut (Şelale): Marmaris'e 35 km mesafede, güneşe geçit vermeyen bir doğa harikası. Sık bir bitki örtüsünün arasından ulaşacağınız şelalede dereye girip serinleyebilir, çevredeki çardak lokantalarında karnınızı doyurabilirsiniz.

Bozburun: Marmaris'in 50 km güneyindeki bu küçük ve sevimli yerleşim, turistik tesisleri, balık lokantaları ve yat limanıyla yörenin en bakir turistik noktalarından biridir.

Kumlubük: Marmaris'e 27 km mesafedeki plajıyla ünlü Kumlubük'e ancak deniz yoluyla ulaşılabilir.
Marmaris Marmaris Reviewed by Editor on Pazar, Mayıs 27, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.