Pamukkale

Pamukkale
Dünya'da eşine az rastlanan ve Türkiye'nin en güzel doğa harikalarından biri olan Pamukkale, Denizli ilinin yaklaşık 19 km kuzeyinde yer alır. Büyük Menderes Irmağının kollarından çürüksu'nun suladığı ovanın kuzeyinden çıkan termal su kaynakları ve beyaz travertenleri ile ünlüdür. Travertenler Küçük Çökelce Dağının batı yamaçlarında, deniz yüzeyinden 400 m yükseklikte ve yaklaşık 900.000 metrekarelik bir yaylaya yayılmıştır. Sıcaklığı yaklaşık 35 C olan termal suları sindirim sistemi, dolaşım, solunum ve romatizma hastalıklarına iyi gelmektedir. Doğal cazibesinin yanında, travertenlerin hemen yanıbaşında yer alan antik Hierapolis kentinin kalıntıları, yörenin tarihi zenginliğine katkıda bulunur.

Bergama kralı II. Eumenes tarafından MÖ 190 yılında kurulmuş olan Hierapolis, eski Yunancada "Kutsal Kent" anlamına geliyordu. Muhtemelen termal maden sularının varlığı ve yörenin olağanüstü görünümü antik çağ insanlarını etkilemiş olmalıdır ki, dönemin zenginleri Roma'nın ve Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden gelip, yaşamlarının son dönemlerini Hierapolis kentinde geçirirlerdi. Bu nedenle kentin Nekropolis'i (mezarlığı) son derece anıtsal ve değişik yörelere ait mezarlarla süslüdür.

İsa'nın 12 havarisinden biri olan Aziz Philip'in burada katledilmiş olması ve mezarının bu bölgede yer alması, yörenin Hıristiyanlık ve Bizans dönemlerinde de önemini korumasını sağlamıştır. 1334 yılında meydana gelen şiddetli bir depremle kent yıkılmış, yöre terkedilmiş ve Selçuklular Denizli kentini kurmuşlardır.

Doğal ve tarihi özellikleri ile termal suları Pamukkale'nin turistik önemini arttırmıştır. Her yıl pek çok yerli ve yabancı turist yöreyi ziyaret edip, burada konaklamaktadır. Ancak yörede artan otel sayısı ve bu otellerin mevcut termal suları kendi havuzlarına aktarmaları, travertenlerin yenilenememesine yol açmaktadır. Bu nedenle yöre Kültür ve Turizm Bakanlıklarının ortak kararı ile "Milli Park" haline getirilmiş ve daha önemlisi 1991 yılında UNESCO tarafından "Dünya Doğal ve Kültür Mirası" kapsamına alınarak uluslararası koruma çalışmaları başlatılmıştır.


Pamukkale yemekleri


Tarhana çorbası, bulgur aşı (pilav), keşkek, pirinç ve erişte çorbası, soğanlı yahni, dolmalar, ev makarnası, çeşitli sebze yemekleri, saç kavurması, çömlek kebabı, fırın ve tandır kebabı, pekmezden yapılmış pelte (bulamaç), nişasta ve pekmezden yapılan ev helvası, günbalı, kabak tatlısı, sütlaç, saraylı (ev baklavası), ev kadayıfı ve Denizli'nin çeşitli sirkelerinden yapılmış turşular, Pamukkale yöresinin en ünlü yemekleri arasındadır.

Pamukkale gezilecek yerler

Pamukkale

PAMUKKALE
Kutsal Havuz: Pamukkale Özel İdare Moteli sınırları içinde kalmış olan doğal sıcak su havuzu, yöre halkı tarafından "Kutsal Havuz" olarak adlandırılır. Deprem nedeniyle yanıbaşındaki Apollon Tapınağından düşmüş sütun ve sütun başlıkları ilginç bir görünüm sunar. Tarih ve doğa ile iç içe termal banyo yapma keyfi yaşamak isteyenler, giriş ücreti ödeyerek havuzdan günübirlik yararlanabilirler.

Travertenler: Pamukkale'nin Denizli'ye bakan yamacında yer alan bembeyaz travertenler, fotoğraf için muhteşem görüntü verirler.

Hierapolis Antik Kenti: Bu eski yerleşim yerinden kalıntıları günümüze ulaşan Apollo Tapınağı, anfitiyatro, nekropol (mezarlık), Hadrian Hamamı, Aziz Philip Mezarı ve müze, tarihten hoşlananlar için görülmeye değer yerlerdir.

PAMUKKALE ÇEVRESİ

Karahayıt: Pamukkale'nin 5 km kuzeydoğusundadır. Kızılsu sıcak su kaynağının çıktığı köydür. Suyun sıcaklığı 50 dereceye yakındır. Kızılsu kaynağının çıktığı yer çok değişik renkleri içerir. Köyde termal banyolu pansiyonlar mevcuttur.

Laodikya: Pamukkale'nin 10 km dışında yer alan bu yer, özellikle Hıristiyanlık tarihine merak duyanlar için önemli bir ziyaret yeridir. Anadolu'nun yedi kutsal kilisesinden birinin yer aldığı Laodikya'da, MS 4. yüzyılda önemli bir Ekunemik Konsey toplantısı yapılmıştır.

Afrodisias: Pamukkale'ye 122 km uzaklıkta, aşk ve güzellik tanrıçasına adanmış bir Roma kentidir. Pamukkale civarında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Aydın'ın Karacasu ilçesine bağlı Geyre köyündedir. MS 2. yüzyılda, mermer heykel ve taş yontma konusunda Roma'nın en önemli Güzel Sanatlar okulu burada kurulmuştur. Afrodit Tapınağı, stadyum, odeon, tiyatro, pazar yeri ve hamam mutlaka görülmelidir. Yolda Karacasu'ya varmadan Doyuran Restaurant'ta öğle yemeği tavsiye edilir.

Denizli: Denizli il merkezi Pamukkale'den 20 km uzaklıktadır. Kaleiçi'ndeki çarşı ve pazar yeri, otantik ürünlerin satıldığı yerlerdir.

Diğer: Çamlık, İncilipınar Parkı, Vali Çeşmesi, Kocapınar, Çivril-Gümüşsu, Çardak-Beylerli ve Güney Şelalesi, Pamukkale çevresinde görülmeye değer yerler arasındadır.
Pamukkale Pamukkale Reviewed by Editor on Pazar, Mayıs 27, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.