Tırmanma ipleri istenilen özellikler

İpin Ele Gelişi:

Bir ipin emniyetle ilgili tüm teknik özelliklerinin yanı sıra, ele gelişi de genel kullanımı ve kalitesi açısından önemli bir kriterdir. Genel bir anlatımla "ipin ele gelişi", ipin çapıyla, esnekliğiyle, yüzey yapısıyla ve burulma özelliğiyle bağlantılıdır.

Düğümlenebilirlik:

Bu, esneklik, yüzey dokusu, ipin çapı, uzunlamasına eksenden bağımsız (tarafsız) olarak bükülebilme yeteneği gibi çeşitli faktörler tarafından şekillenmiş bir ip karakteristiğidir. Bir ip ne kadar esneyebilme ve bükülebilme yeteneğine sahipse, düğüm atmak o kadar kolay olacaktır ve düğümün kayması ihtimali azalacaktır. Bir ipin düğümlenebilirliği, ipe atılan "overhand knot" (Türkçeye Aşırtma Düğümü, Basit Düğüm veya Kapalı Kasalı Düğümü şeklinde çevrilmiştir) düğümüne 10 daN'lık bir kuvvet bindirildiğinde, düğümün iç çapı ile ölçülür.

Düğümlerin Sağlamlığı:

İpin dayanıklılığı yalnızca karabinin kenarı gibi köşelerle değil, aynı zamanda düğümlerle de azalır. Literatür düşündürücü bir değer aralığı ortaya koymaktadır. Bu aralık test sırasında kullanılan ip çeşidine, çapına, yükün uygulanma hızına bağlıdır. 8'li düğümünün atılmasına dikkat edilmelidir. Mantolu ip için sağlamlıkta %8'lik bir değişim saptanmıştır.

Testler sonucunda tüm düğümlerin kayması ve birçok kere düğümün başarısızlığı (örneğin ip kopmadan düğümün açılması) düşündürücüdür. Mantolu (kılıflı) tek ip için düğümlerin göreceli sağlamlığı:

a) Düğümsüz %100

b) Balıkçı %60-65

c) Kördüğüm %60-65

d) 8'li düğüm %75-80

e) Çift balıkçı %65-70

f) Perlon düğümü %60-70
Tırmanma ipleri istenilen özellikler Tırmanma ipleri istenilen özellikler Reviewed by Editor on Perşembe, Mayıs 17, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.