Yatay Mağara Teknikleri

Işıklandırma:

Karanlık her yürlü mağaranın ortak özelliğidir. Bunun için mağaralarda özel ışıklandırma sistemleri kullanılır. Yatay ve dikey mağaraların ışıklandırma sistemleri aynıdır. Genelde mağaracılıkta kullanılan karpit lambası, bazı özellikleri nedeniyle seçilmiştir. Bunlar parlak ışık, 360ğ aydınlatma ve kullanım süresi uzunluğudur. Elektrik lambaları tek yönlü aydınlatması , pil performanslarının (özellikle soğukta) düşük olması gibi nedenlerle ancak zorunlu hallerde kullanılır. Ancak şelale altı tırmanışları ve kısa girişlerde, zahmetsiz ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle tercih edilebilir. Her durumda yedek olarak ikinci bir elektrik lambası, ana lambadan ayrı olarak bulundurulmalıdır. Işık kaynağı, baktığımız yönü aydınlatması, gözümüze girmemesi ve ellerimizi serbest bırakması gibi avantajları nedeniyle genellikle kaskta taşınır.

Giysi:

Giysiler mağaranın serin ve nemli olduğu göz önünde bulundurularak seçilmelidir. Damlayan ve sıçrayan sudan korunmak için naylon kaplı özel mağara tulumları kullanılabilir. Sulara çokca girilecekse, ıslak dalgıç elbisesi (wet-suit) koruma sağlar. İç kıyafet olarak yünlü veya teri kolayca dışarı atarak kuru kalan özel sentetik kıyafetler (polar) seçilmelidir. Mağarada uzun süre kalınacaksa, molalarda giymek için kuru giysi taşınmalıdır. Ayaklar için kaba profilli çizme en uygunudur. Bunlara su girmesi, çizme ağızına takılacak bir şambrelle önlenebilir. Dağ botları çengellerinin iplere takılabilme olasılığı nedeniyle uygun değillerdir. Çorap olarak yün, polar veya dalgıç patiği gibi malzemeler kullanılabilir.

Korunma:

Korunmaya yönelik en önemli malzeme kasktır. Kask başı çarpmalara, taş düşmelerine ve sıçrayan sulara karşı koruduğu gibi, ışık kaynağını taşıma imkanını da sağlar. Sürünme gerektiren mağaralarda dizlikler dizleri ve elbiseyi korur. Eldiven ise elleri pislenmekten, çizilmekten ve soğuktan korur. Diğer yandan duyu kaybına yol açtığı için rahatsızlık hissi yaratabilir.

Çanta:

Malzemeleri taşımak için özel mağara çantaları vardır. Bunlar sırtta, elde ve iple taşınabilir. Su geçirmemeleri için naylon kaplı malzemeden yapılırlar. Yine de içine konulan malzemelerin ıslanmaması için torbalar içinde korunmasında yarar vardır. Kısa girişler için ufak sırt çantaları da kullanılabilir.

Şişme Bot:

Mağara içinde göl geçilecekse, şişme botlara ihtiyaç vardır. Bunların iki kişilik küçük bot olması taşımayı kolaylaştırır. Malzeme taşımak için daha küçük botlar kullanılabilir.

Merdiven ve İp:

Kısa inişler için yatay mağaralarda da merdiven ve ipe gerek vardır. Bunlar perlon bant ya da çelik halatlarla (çevre teli) kayalara, doğal çıkıntılara veya boltlara bağlanır. Ayrıca bot bağlamak ve malzeme çekmek gibi işlerde kullanmak üzere yardımcı iplere de gerek vardır.

Harita Malzemesi:

Haritası olmayan mağaralara girildiğinde, harita çalışması yapmak ve bunu yayınlamak, mağaracılığı geliştirmek açısından önemlidir. Harita çalışmalarının hassasiyeti, mağaranın zorluk derecesine ve eldeki malzeme kalitesine bağlıdır. Normalde harita çalışması için pusula, klinometre ve şerit metre kullanılır. Ancak hassas veri gerektiğinde tripod ve laser gibi ölçüm aletleri kullanılabilir. Elde harita malzemesi yoksa, mağaranın en azından bir krokisinin çizilmesi, daha sonra buraya girecek mağaracılara yardımcı olur.

Kamp Malzemesi:

Mağara araştırması yaparken genelde kamp kurulduğundan, bu konuda da bilgi sahibi olmak gerekir. Uzun süren araştırmalarda mağara içinde kamplama gerekebilir. Mağara içinde gecelemenin çeşitli şekilleri vardır. Uzun sürecek kamplamalarda çadır kullanmak en makulüdür. Kısa sürecek kamplarda ve ağırlığın önemli olduğu durumlarda bivak veya hamak kullanılabilir. Kullanılacak uyku tulumu malzemesi nemli ortama uygun olmalıdır. Yine dışarıda olduğu gibi mat mağarada da gereklidir. Ocak ve mutfak malzemesi seçimi, yine ağırlıkları göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Geceleme sırasında giyilecek kuru giysiler bulundurmak uygundur.

Yiyecek ve Su:

Mağara girişleri çoğunlukla uzun sürdüğü ve fazla enerji gerektirdiği için yiyecek taşımak önemlidir. Çoğunlukla mağaralarda su bulunmasına karşın, emniyet için her zaman içmek ve karpit lambasında kullanmak için su alınmalıdır. Termoslarla sıcak ve enerji veren içecekler taşınabilir. Mağaralardaki su kaynakları genellikle temizdir. Yiyecek olarak içerde kalınacak süreye göre seçim yapılır. Sandviç ve enerji veren kuru yiyecekler kısa süren girişler için uygundur. Uzun süreli girişlerde sıcak yemek için malzeme almak psikolojik ve fizyolojik olarak yararlıdır. Çok uzun süren ekspedisyonlarda, beslenmeye özellikle dikkat edilmelidir.

Çevre Bilinci:

Her doğa sporcusu gibi mağaracılar da çevre konusunda aşırı duyarlı olmalıdır. Kampta uyulması gereken kurallar dışında, mağara içinde de özellikle dikkat edilmesi gereken konular vardır. Sarkıt ve dikitlerin kırılmaması dışında, yeni oluşanlara da basmamaya özen göstermek gerekir. Mağara incisi gibi oluşumlar toplanmamalıdır. Duvarlar ve tavan boya, is gibi şeylerle kirletilmemelidir. Çöp ve atıklar mutlaka dışarı çıkarılmalı ve imha edilmelidir. Özellikle karpit külü kesinlikle dışarıda toprağa gömülmelidir. Kullanılan tüm malzemelerin ve ambalajların çevreye uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Mağara içinde mümkün olduğunca az şey bırakılmalıdır (örneğin bolt, ip, vb).

Acil Durum Malzemesi:

Bir mağaracı istenmeyen durumlara karşı hazırlıklı ve ilk yardım konusunda bilgili olmalıdır. Herkesin yanında kask içinde taşınabilecek ufak bir ilkyardım çantası bulunmalıdır. Çanta içinde bir adet aluminyum örtü, bir sargı bezi, bir üçgen bez, gazlı bez, flaster ve dezenfektan taşınabilir. Mağarada ıslanma durumunda hipothermia riski yüksek olduğundan, belirtiler farkedilir edilmez önlem alınıp, dönüşe geçilmelidir. Mağaradan çıkış saati dışarıda bekleyenlere mutlaka bildirilmeli ve bu saate kesinlikle uyulmalıdır. Dışarda kalanlarında da, süre aşıldığında ya da beklenmeyen bir durum ortaya çıktığında (örneğin şiddetli yağmur, su yükselmesi, vb), yardım için içeri girebilecek malzeme ve tecrübeye sahip olmaları gerekir. Küçük bir ekiple araştırmaya gidilmişse, evde kalanlara mutlaka gidilen yer ve dönülecek gün bildirilmeli, acil bir durumda aranabilecek mağaracı adresleri bırakılmalıdır.

İletişim:

Mağara içi ve dışarısı ile iletişim önemli bir konudur. Mağara içinde ses çok fazla gitmez. Özellikle gürültülü mekanlarda (şelale gibi) bazı ses şifreleri kararlaştırılmalıdır. Kısa mesafeli iletişim için telsiz kullanılabilir. Dışarıyla iletişim için kablolu telefon sistemleri döşenebilir.
Yatay Mağara Teknikleri Yatay Mağara Teknikleri Reviewed by Editor on Cuma, Mayıs 18, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.