Isinma Nedir?

ısınma

Isınma, her sporcu ve antrenör için farklı tanımlanan bir kelimedir. Kimi sporculara göre ısınma, çok gerekli iken, kimi sporcular ise ısınmanın gereksiz olduğu tezini savunurlar. Isınmanın yapılmasını savunanlar da, kendi içlerinde ikiye ayrılırlar, ısınma ve koşuyu birlikte yaparak ısınanlar ve sadece koşarak ısınanlar.

Isınmanın iki belli amacı vardır. Bu amaçlardan birincisi sporcunun psikolojik olarak kendini hazır hissetmesini sağlamaktır. İkincisi ise, fisiksel olarak yani dolaşım sisteminin spor temposuyla uyum halinde olmasını sağlamak. Kimi sporcular her ikisini de savunurken, bazı sporcular bunların sadece birini kabul eder.



Isınmanın anlamı, ön hazırlıktır. Nasıl bir motoru çalıştırdığımızda, bir süre motorun ısınmasını bekliyorsak, spor yapmadan önce de, ısınmamız gerekir. Bisiklete ısınmadan binildiğinde, bir süre sonra temponun ve hızın gittikçe düştüğü farkedilir. Bunun sebebi, vücudumuzdaki kasların bir süre sonra ani deformasyon sonucu işlevlerini yitirmesidir. İşte bunun önüne geçebilmek için, ısınma dediğimiz, gerek jimnastik hareketleri gerekse kısa mesafe koşudan oluşan antrenman yapılır.
Isinma Nedir? Isinma Nedir? Reviewed by Editor on Salı, Haziran 19, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.