Alamut Kalesi

Alamut İran'ın Kazvin eyaletinde, Talış dağları'nın ve Elbruz dağ sisteminin kesiştiği yerde, 2163 metre yükseklikte bulunan eski kaledir. Şu anda sadece enkazı bulunmaktadır. Hamdullah Kazvini'nin kayıtlarına göre 840 yılında, diğer bir versiyona göre ise 859 yılında inşa edilmiştir. Kale Tahran'dan 100 km uzakta, Şahrud ve Alamut nehirleri arasındaki Rüdbar vadisinde 200 metre yükseklikteki kayanın üzerinde bulunmaktadır. Alamut "kartal yuvası" anlamına geliyor.

1090-1256. yıllarda Alamut kalesi Hasan Sabbah tarafından temeli atılan Nizariler devletinin başkenti olmuştur.

Alamut Kalesi


Moğol işgali

1256 yılında Moğol devletinin büyük hanı Munke'nin emriyle Hülagü Han'ın askerleri İran ve Ortadoğu'da tam hakimiyeti ele geçirmek için yürüyüşe başladı. Aynı yılın Haziran ayında Alamut Kalesi kuşatıldı. 19 Kasım'da Nizari imamı Rükneddin Xurşah istilacıların merhamet göstereceği umuduyla Meymundizdeki ikametgahının kapılarını açtı. Hülagü Han'ın talebi ile kendi devletinin tüm yetkililerine mektup göndererek teslim olmalarını emretti. 40'a yakın kişi bu emre tabi olsa da, Alamut ve Lamasar direnişi sürdürdül. 15 Aralık'ta Alamut üzerine başlayan saldırı 19 da başarıyla sonuçlanır ve fethedilmez olarak görülen kale Moğollara teslim olur.

Hülagü hana ziyarette eşlik eden tarihçi Ata Malik Cüveyni kalenin zengin kütüphanesini dağıtılmaktan kurtardı. Burada Cüveyni anonim bir 10. yüzyıl yazarına ait olan "Gilan ve Deyleman tarihi" kitabını ve sonradan kendisinin "Tarih-i Cihan Güşa" eserinde kullanacağı Hasan Sabbah'ın hayatını anlatan "Sergüzeşt-i Seyyidina" el yazmasını bulmuştur. Buradaki eserlerle tanıştıktan sonra İsmaili tarikatını tebliğ eden eserleri yakmıştır.

Sonraki dönem

Safevilerin hakimiyeti döneminde Alamut siyasi suçluların sürgün yeri olarak kullanılıyordu. Kaçarların döneminde ise Rüdbar vadisindeki diğer kalelerle birlikte Alamut da istif avcıları tarafından yağmalanmıştı.

Modern dönem



2004 yılında İran'da yaşanan depremden sonra kalenin kalıntıları daha da büyük yıkıma uğradı.

Şu anda İran Kültürel mirası koruma ve turizm vakfının yönetimi altında Rüdbar vadisinde "Alamut" kültürel ve tarihi projesi uygulanmaktadır. Kale İran'ın kültürel anıtları listesine dahil edilmiştir.
Alamut Kalesi Alamut Kalesi Reviewed by Editor on Çarşamba, Ocak 15, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.