Çanta - kadınsı sırların özeti

Freud'a göre bir aksesuvardan öte, feminitenin şekillendirilmiş bilinçaltı... Onu taşıyan kadının karakterini yansıtan bir ayna; Çanta... Nasıl olur da beni ve düşüncelerimi ele verir diye merak ediyorsanız, ipuçlarını takip edin...

Kimi çantalar vardır, şeffaflığıyla içi dışı bir olup sahibinin saklayacak bir sırrı olmadığını düşündüren; kimi çantalar vardır, büyüklüğüyle içine tüm ihtiyaçlarınızı doldurup kendinizi acil durumlara karşı güvende hissettiren... Sırta, bele, omuza, bileğe takılan... Gece, gündüz kadının imdadına koşan çantalar. Tıpkı bir can simidi gibi. Onsuz kendini yarım hisseden kadının tarih sürecindeki rolünün değişmesiyle, çantanın da şekli ve kullanım alanı farklılaştı. Kadın, çantayı ilk başlarda cüzdan, anahtar gibi eşyalara ihtiyaç duymadığından sadece giydiği elbiseyle bütünlük sağlaması için kullanıyordu, ilerleyen yıllarda sosyal statüsünün gelişmesiyle gün boyu ihtiyacı olan cüzdanını, makyaj malzemelerini, kitabını ya da dosyalannı taşıyabilmek için daha büyük çantalara gereksinim duydu. Tüm dünyayı değiştiren dünya savaşlarından çanta da etkilenerek o yıllarda üretiminde daha az kaliteli ve ucuz deri kullanıldı, içinde bulunduğumuz modern çağda, her ne kadar estetik kaygılar göz önünde bulundurulsa da kadın için çantanın en önemli özelliği fonksiyonel olması. Diğer yandan İngiltere'de antika çantaların başkahramanı olduğu ilginç bir trend ortaya çıktı. Antika çantalar satın alan kadınlar, bu eski çantaları sadece kullanımı için değil, yatırım amaçlı olarak da değerlendiriyorlar. Örneğin dünyaca ünlü marka Hermes'in, Grace Kelly'nin Prenses Caroline'e hamileliği sırasında büyüyen karnını kamufle edebilmesi için tasarladığı çantanın değeri tıpkı kıymetli bir hisse senedi gibi gün geçtikçe artıyor. İstanbul'da da kadınlar sık sık Portobello'nun yolunu tutarak eski çanta ihtiyaçlarını bir estetik bütünlüğe ve yatırıma dönüştürüyorlar.

Bana çantanı göster sana kim olduğunu söyleyeyim...
Peki siz nasıl bir çanta stiline sahipsiniz? Rahatına düşkün sırt çantası fanatiklerinden misiniz? Ya da geleneksel çizgilerden vazgeçmeyen karizmatik bir kadın mı? Çantayı sadece bir aksesuvar olarak düşünmeyin. O, insanlara sizi anlatan önemli bir detay. İşte birbirinden tamamıyla farklı dokuz çeşit çanta ve kişiliğinizle ilgili verdiği önemli ipuçları.. Siz hangisini kullanıyorsunuz?

ROMANTİK ÇANTALAR
Çiçekli, ipek gibi hafif ya da suluboya bir tablo gibi özenle işlenmiş...
Hafif, feminen ve taptaze. Parfüm tarifi değil bu. Adeta bir tablo gibidir onu kullanan kadınlar. Dikkat edin onlara... Romantik tarzda çanta kullanmayı tercih edenler için akla hemen narin ve kırılgan bir yapıya sahip oldukları gelse de, onların bu seçimleri daha çok estetiğe önem veren insanlar olmalarından kaynaklanır. Çanta satın alırken fantazilerini harekete geçiren motiflere, işlemeye ya da renklere dikkat ederler. Bu tip çanta kullanmayı seven kadınlar asla hayal kurmaktan vazgeçmezler. Hayal alemleri yaratıcılıklarının gelişimindeki en büyük etkendir. Sağlam temellere oturtulmuş bir karaktere sahiptirler ve kendileriyle barışık kadınlardır

DİZAYN ÇANTALAR

Mikro ya da dev büyüklükte; üçgen, kare gibi geometrik şekilleriyle göz alıcı...
Bu tip çanta kullanmayı tercih eden kadınların hayatını genellikle duyguları yönlendirir. Sevinci, üzüntüyü, aşkı büyük bir coşkunlukla yaşama özelliğine sahiptirler. Bu duygusallıklarının dışa yansımasını pek istemedikleri için görünüşleriyle kendilerine farklı bir kişilik yaratırlar. Kullandıkları farklı aksesuvarlarla dikkati çekmek hoşlarına gider ama bu asla benmerkezci oldukları anlamına gelmez. Özel hayatlarının gizliliğini korumaya çok dikkat ederler. Çok arkadaşları yoktur. Onları gerçekten anlayan bir kaç dosttan fazlasına ihtiyaçları olmadığını savunurlar.

TRENDY ÇANTALAR

Kimi zaman kült haline gelmiş, kendi modasını yaratan kadının sembolü...
Trendy çantaların yaratıcıları daha çok sosyete, magazin ve eğlence dünyasından, sosyal yönleri kuvvetli kadınlardır. Top model, aktrist, first lady gibi ünvanları olan bu tipler modalarını kendileri yaratarak, peşlerinden kendilerine has bu modayı takip eden kadın kitlelerini sürüklerler. Onlar için tasarımcıların o yıl neyi moda yaptıkları hiç önemli değildir çünkü asıl trendsetterlar ta kendileridir. Bir davette ya da yemekte görülen çantası kısa bir süre içinde kadınlar arasında günün konusu haline gelecektir. Bu çantadan hemen birer adet almak isteyen kadınların imdadına ise çantacılar yetişerek kendilerine iş imkanı sağlayan bu kadına minnettar olacaktırlar.

TRANSPARAN ÇANTALAR

İçi dışı bir olan, jöle gibi şeffaf çantalar...
Transparan çanta kullanarak kendini bir anlamda çıplak hissetmeyi seven kadınlar bu yolla kendi kimlikleri hakkında insanlara ipucu verdiklerinin farkındadırlar. Narsist olmalarının yanı sıra tüm kusurları ve iyi özellikleriyle insanların onları oldukları gibi kabul etmelerini isterler. Tehlikeye atılmayı pek sevmezler. Psikologlara göre transparanlığın tedavi edici etkisinden bile bahsedilebilr. Transparan çanta kullanmak, insanların önyargılarının sizin için değersiz olduğu mesajını vererek özgüveninizi kazanmanızda yardımcı olacaktır.

NATÜREL ÇANTALAR
Bezden, hasırdan, ketenden; toprağın, güneşin, çimenin renginde...
Asla kirli oyunların peşinde olmayan, göründüğü gibi olan bir yapınız var. İnandığı şeylerin arkasında sonuna kadar duran ve geçmişini inkar etmeyen biri. Hatalarınızı kabulleniyor ve doğruyu bulmanızda yardımcı oldukları için onlardan pişmanlık duymuyorsnuz. Geleneksel değerlerin korunması gerektiğine inanan ve aynı zamanda idealist olan bir kişiliğiniz var. Gezgin ruhunuz başınızı alıp bir yerlere gitmeniz gerektiğini söylüyor. Doğayla iç içe olup stresten uzak bir yaşantı sürmek en büyük hayaliniz. Sizin için çanta bir süs aksesuvarı değil, ihtiyaçlarınızı barındıran minik bir ev.

GELENEKSEL ÇANTALAR

Eskiyle yeninin sentezi; karizmatik kadının sembolü...
Karizmanızla etrafınızdakileri büyülüyorsunuz. Kendinden emin ve güven veren bir imajınz var. Aile içinde ve arkadaşlarla olan ilişkilerinizde dengeyi sağlayan anahtar insan olma özelliğine sahipsiniz. Diğer tarafta içe dönük karakteriniz bazen ağır basarak yeniliklere ve gelişmelere karşı bir tavır almanıza neden oluyor. Karar mekanizmanız şimdiye kadar sizi hiç yanıltmadı ve hayatınızda sizi hep bir basamak yukarıya çıkartacak adımlar attınız. Muhtemelen bir iş kadını ya da kariyeri için birçok şeyden vazgeçen bir kadınsınız.

TEKNO ÇANTALAR
Biçimleri ve materyalleriyle fütüristik ve high-tech bir akımın öncüsü...
Chanel'in son modeli gibi ergonomik ve fütüristik tasarım harikası olan çantaları tercih eden kadınlar için hayatlarında keşfetme duygusunun büyük önemi vardır. Farklı şekillerde tasarlanmış objelere karşı büyük bir merak duyarlar. Bu tip kadınlar için 'keşfetmek' damarlarındaki kanı yenileyen hayati bir unsurdur. Kendini ve etrafındakilerle olan ilişkilerini sürekli sorgulayan ve kimsenin önem vermediği detayları farkeden bir kişiliğe sahiptir. Hayata karşı olumlu bir bakış açısı vardır. İçinde bulunduğu anın keyfini çıkarmasını bilir ve asla ilerde pişmanlık duyacağı şeylerin olmasına izin vermez.

NEO-KLASİK ÇANTALAR

Klasikliğin sıkıcılığını dağıtan modem dokunuşlar...
Ailenizi herşeyin üstünde tutuyorsunuz. Anne ve babanızın geleneksel yapısından etkilemeniz nedeniyle, yeniyle eskiyi mükemmel bir şekilde kombine ederek ortaya farklı yorumlar getiren kıyafetler ve aksesuvarlar üretiyorsunuz. Neo-klasik model çantaları tercih eden kadınların gözlem yeteneği de kuvvetlidir. Etraflarında olup bitenlerden ve yeni gelişmelerden haberdardır. Dış görünümüne önem verir, insanları nasıl etkileyeceğinin farkındadır. Diğer tarafta, sağlam temellere oturtduğu hayatı bazen sıkıcı da olsa değişilik yapmaktan pek hoşlanmaz. Ama bir değişimin kaçınılmaz olduğu zamanlarda eskiyle yeniyi harmanlayarak değişime kendi yorumunu getirir.

SIRT ÇANTASI
Çantanın en büyük devrimi...
Sırt çantası kadının hayatındaki farklı devreleri sembolize eder: çocukluk, ergenlik, gençlik ve yetişkinlik... Sırt çantası kadının her döneminde imdadına yetişmiştir. Bu tip çanta kullanmayı tercih edenler özgürlüğüne ve rahatına düşkün, teoriden çok pratiğe önem veren bir karaktere sahiptirler. Pratiklik onun için hayatın özüdür. Karşısına çıkan engelleri daha çok duygusal zekasıyla aşmaya çalışır. Kalbi her zaman aklından üstün gelmiştir.
Çanta - kadınsı sırların özeti Çanta - kadınsı sırların özeti Reviewed by Editor on Pazartesi, Ocak 27, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.