Haşhaşiler Kimdir?

Haşhaşiler 1090 yılında kurulmuş olan bir örgüttür. Örgütün kurucusu İsmaili din adamı Hasan Sabbah olmuştur.

İdeolojik olarak dönemin dini ve sünni çevrelerini düşman olarak gören Haşhaşiler Abbasilerin ve Selçuklu devletinin önemli düşmanları olmuşlardır. Başka din mensuplarına yönelik saldırıları da olmuştur. Haçlılara ve Moğollara yönelik birtakım saldırıda bulundukları da bilinmektedir.

Haşhaşi ne anlama gelir?

Haşhaşiler aynı zamanda Haşhaşin olarak da bilinmişlerdir. Bu kelimenin ne anlama geldiği uzun bir dönem boyunca tartışma konusu olmuştur. Batılılara göre kelime "suikastçi, kiralık katil" (assasini) gibi anlamlara gelmektedir. Kelime ile ilgili farklı dönemlerde farklı anlamlar ortaya atılmıştır. Kelimenin haşhaş ile alakası olup olmadığı uzun bir süre tartışılmış ancak bu konuda net bir kanıt ortaya konulmamıştı.

Haşhaşiler Kimdir?


Alamut Kalesi'nin alınması

Haşhaşiler isimlerini Alamut Kalesi'nin alınması ile duyurmuşlar.  O dönemde kale Alevi Mehdi adındaki bir pasişahın elindeydi. Bölgeye önce kendi adamlarını yollayan Hasan, bölge halkını ve Alamut'ta yaşayanları tarafına çekmiştir.

Haşhaşiler Medyada

Haşhaşinler Ubisoft'un yayımladığı Assassin's Creed video oyunu serisine konu olmuştur. Oyun Üçüncü Haçlı Seferi yıllarında Altaïr Ibn-La'Ahad isimli suikastcinin öğretmeni Râşidüddin Sinan el-İsmâili'den aldığı görevlerle gerçekleştirdiği süikastleri konu alır, oyun haçlı seferleri yıllarındaki Kutsal Topraklar'ı betimlemesi yönünden de büyük ilgi çekmiştir. 

Aynı zamanda Mike Newell'ın yönetmenliğindeki Pers Prensi: Zamanın Kumları filminde de Haşhaşinler'den yararlanılmıştır. 
Haşhaşiler Kimdir? Haşhaşiler Kimdir? Reviewed by Editor on Pazartesi, Ocak 13, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.