Mikrocerrahi

Ameliyat mikroskopu kullanılarak yapılan mikrocerrahi yöntemleri son yıllarda giderek artan sayılarda uygulanıyor.

Plastik cerrahide mikrocerrahi el, kol ve parmak kopmalarının onarımında kullanılıyor. Diğer bir kullanım alanı da kapanmayan yaraların ve yanıkların tedavisi. Mikroskop yardımıyla, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük damar ve sinirler büyütülerek birbirine dikilebiliyor. Bu sayede doku eksikliği olan bölgelere vücudun sağlıklı bölümünden alınan deri ve altındaki dokular damarlarıyla birlikte dikilebiliyor.



Bazı kanser ameliyatlarından sonra veya yanık ve kazalara bağlı çeşitli doku kayıpları ve boşluklar oluşabiliyor. Sağlıklı bölgedeki cilt bazen altındaki kas ve kemikle birlikte alınarak oluşan boşluğa yerleştirilebiliyor. Böylece hem işlevsel olarak hem de estetik olarak doğal haline olabildiğince yakın bir görünüm kazandırılıyor.

Mikrocerrahiyle kopan parmakların dikilmesi plastik cerrahın görevleri arasında. Altı saat içerisinde uygun şartlarda (buz dolu torba içerisinde) getirilen düzgün kopuklar yerine nakledilebiliyor. Ancak soğukta saklanmamış ezilmiş ve canlılığını yitirmiş uzuvlar yerine dikilemiyor; yaralanma veya çeşitli hastalıklara bağlı olarak oluşan kuğu boynu düğme iliği çekiç parmak gibi şekil bozuklukları düzeltiliyor. İki parmak arası yapışıklık, fazla parmak, tetik parmak, başparmak noksanlığı, parmak kısalığı ve parmak yokluğu gibi eldeki şekil bozuklukları da plastik cerrahi ile düzeltilip, el normal işlevine kavuşturulabiliyor.

Büyük ve geniş yanıklarda tedavinin ilk hedefi hastanın yaşamasını sağlamak. Erken dönemde yanık şoku enfeksiyon ve organ yetmezliklerini önlenmek çok önemli. Bundan sonraki hedef, hastanın kozmetik ve işlevsel açıdan normal duruma getirilmesi. Birinci ve ikinci derece yüzeysel yanıkların tedavileri genellikle ilaç ve iyi bir yara bakımıyla sağlanabiliyor. Üçüncü derece geniş ve derin yanıklarda, hastanın hayatı kurtarıldıktan sonra, erken dönemde cerrahi girişimler gerekebiliyor. Yanmış ve kömürleşmiş deri çıkartılarak, sağlam deri alanlarından alınan cilt parçaları bu bölgelere yerleştiriliyor. Eğer hastanın kendisinde yeteri kadar deri parçası alınacak alan yoksa, doku uyumu gösteren yakınlarından alınan deri nakledilebiliyor.

Ciddi yanıklarda deri nakli dışında yanık sonrası oluşan cilt kısalmaları ve çekilmelerinin açılması için cerrahi girişimler yapmak gerekiyor. Yanık sonrası iyileşen deride kısalmalar oluyor ve bu da uzuvların hareketlerini kısıtlayarak işlevlerinin bozulmasına yol açabiliyor. Bu tür cilt gerginlikleri plastik ameliyatlarla giderilerek uzuvlar normal işlevine kavuşturuluyor.
Mikrocerrahi Mikrocerrahi Reviewed by Editor on Pazartesi, Ocak 06, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.