Sorunları çözme yeteneğine sahip kadrolar

Sorunları çözme yeteneğine sahip kadrolar her dönemde aransa da, tarihi süreç ispat ediyor ki, yetkililerin paçalarına yapışan yeteneksizler yetenekli birçok kişileri saha dışına atarak en allı ballı yerlere yerleşiyorlar.

Bu yaşanılan senaryo, olanlara fırsat veren en üstte yer alan yetkilinin basiretsizliğinden kaynaklanmaktadır. En üst yetkili ne oldum havasına yakalandığında, etrafını saran pazarlamacılar hemen tezgahlarını kuruyor, yetkili üstatta ipleri elinden kaçırıveriyor.



Bir fikir çizgisi çizilmeksizin, eşitsiz ve adaletsiz yapı kemikleştikçe, kaba güç gösterisi yapıldıkça, fikirlere değer verilmedikçe, en üst yetkilinin etrafına olan etkisi hızla azalır. Kadro başarısızlıkla suçlanır. Çünkü, en üst yetkilinin kontrolü dışında oluşan riskleri hiçbir kimse yönetemez ve önleyemez. Kontrol edilemeyen faktörler oluştuğunda iş işten geçmiş demektir. İşte, sorunları çözme yeteneğine sahip olamayanların verebileceği en belirgin zarar, kendilerini seçen yetkiliyi al aşağı etmekten ibarettir.

Zamanı iyi kullanmalıyız. Doğru yerde doğru adımlar atmalıyız. Doğru insanlarla etrafımızı yönetmeliyiz. Bu süreç bir işletmenin veya devletin menfaatine oluşur.

Maalesef, sorunları çözemeyen kadroların saltanat sürme maliyetleri var, bunu masumlar ödemektedir. Sapla saman karıştırıldığında, suçlu suçsuz aynı kefeye konduğunda, kötü sinyaller görmezden gelindiğinde, adını koymakta zorlanacağımız, tarif etmeye çalışırken bile ilkelerin alt üst olacağı bir sürecin başlayacağını söylemek istemiyorum. Hatalı algılamalar olabilir. Belirsizliğin boyutu bilinemeyebilir. İşler iyiye giderken kötüye gitmek üzere olunduğu fark edilemeyebilir. İyi niyet taşınmadıktan sonra, çıkan performans, hem yöneticilerin hem de sistemin meşruluğunu zayıflatır. İş işten geçtikten sonra, müzakere etmenin anlamı yoktur.

Bir büyüğümüz ne demiş;

Ey sokak,
Sen bozuk ve çamurlusun.
Seni düzeltmeseler de geçeceğim.

Ey adam,
Sen bozuk ve çamurlusun.
Seni düzeltmeden geçmeyeceğim.

Artık birileri görev vermeyecek, görev alınacak, görev bitirilecek. Kalitenin de kalitesi var.

İnanıyorum ki, birtakım değerler ve bu değerleri taşıyanlar çiğnense de, iyilik bilmez ve hak tanımazların davranışlarına boyun eğmeyenler ortaya çıkacaktır. Birtakım kanaatler ve nedenler uydurarak başarılı insanların ülküsünü boğmaya çalışmak basitliğini gösteren basiretsiz zihniyetler, çok geçmeden güvenlerini hızla yitirecekler, kendi şahsi çıkarları üzerine bina edilen gayretleri ortaya çıkacak, her iki dünyalarının da kararacağını göreceklerdir.

İşte, sorunları çözme yeteneğine sahip insanların mücadelesinin zorluğu bu.
Sorunları çözme yeteneğine sahip kadrolar Sorunları çözme yeteneğine sahip kadrolar Reviewed by Editor on Çarşamba, Ocak 22, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.