35 yaşüstü cilt bakım ürünleri

Cildinize hangi ürünlerin ya da hangi bakımın yararlı olduğundan nasıl emin olacaksınız ? Sihirli etkileri olduğunu iddia eden bu kadar sayısız ürün arasında şaşırmak ve emin olamamak gayet normal.

Sevindirici olan şu; bugün dermatolojistlerin elinde, kırışıklıkları yokedici, kahverengi lekeleri açıcı veya cilt görünüşünü etkileyen diğer işaretleri düzeltici ve tıbbi olarak kanıtlanmış bir çok sayıda tedavi bulunmaktadır.

Biz bu yazımızda hangi ürünün ne olduğunu anlatacağız. Ancak lütfen bu ürünleri kullanırken, yetkili bir uzmandan bilgi almayı unutmayın.


PİYASADAKİ KOZMETİKLER


NEMLENDİRİCİLER

NEDİR ? Krem ve losyonlar halinde satılırlar. Genellikle Yağ ve Su ve emulsiyon bileşenlerinden oluşurlar.

NASIL ETKİ YAPARLAR ? Cildinizi kısa bir süre destekler. Kuruluğu azaltır, Yumuşatır.

NEYİ BİLMEK GEREKİR ? Nemlendiriciler, derinlemesine nüfuz etmez. Dolayısıyla da uzun süreli değişiklik yaratmaz.


CİLT SOYUCULAR (Exfoliant'lar)

NEDİR ? Bitkisel Sabunlar, Yüz fırçaları yada aşındırıcı süngerler halinde satılırlar.

NASIL ETKİ YAPARLAR ? Cildin en üst tabakasını soyaralar. Böylece cilt daha düzgün gözükür ve hisseder.

NEYİ BİLMEK GEREKİR  ? Kalıcı bir değişiklik yaratmaz. Hassas ciltleri tahriş edebilir.


AHA'lar (ALPHA-HYDROXY ACIDS)

NEDİR ? Meyva, Süt yada Şeker Kamışı gibi yiyecek maddelerinden türemiş doğal oluşan komplekslerdir.

NASIL ETKİ YAPARLAR ? Ölü Cilt Hücrelerinin en üst tabakasını yokeder ve cildi nemlendirirler.

NEYİ BİLMEK GEREKİR  ? Birçok üründe AHA düzeyi düşüktür. Yüksek miktarlar doktorlar uygulayabilir. Uygulama sırasında, tahriş, yanma yada karıncalanma yaratabilir.


RETİNOL

NEDİR ? Bir A vitamini türevidir. Retinol bir ilaç değil, kozmetiktir.

NASIL ETKİ YAPARLAR ? Cilt sağlığının korunması ve bakımında A vitamini önemli bir rol oynar. Retinol, cildin yüzeyini yeniler ve görünüşü yeniler.

NEYİ BİLMEK GEREKİR  ? Bir kozmetiktir. Duruma göre % 0.15-0.60 içeren ürünler, dermatolojistler tarafından uygulanır. % 10'dan az Retinol içeren ürünler eczane yada kozemtik dükkanlarında bulunabilir. Retinol yüzdesi arttıkça, tahriş etme potansiyeli de artar. Retinol ve türevleri, cilt türünüze ve konsantrasyona bağlı olarak, tahriş yaratabilir.


KALICI İŞLEMLER


KİMYASAL SOYUCULAR (Chemical Peels)

NEDİR ? Bir uzman tarafından, glikolik, trikolik asit yada fenol gibi bir asidin tüm yüze yada bir parçasına uygulanmasıdır. Kimyasal soyucular içerdikleri bileşenlere ve onların güçlerine göre değişik düzeylerde soyma yaratırlar.

NASIL ETKİ YAPARLAR ? En üst tabakayı soyarlar. Bu tabaka iyileşme sırasında yeni ve taze bir cilt ile kaplanır.

NEYİ BİLMEK GEREKİR  ? İyileşme süresi, riskleri ve faydaları tamamen soyucuya bağlıdır.


DERMABRASION ve LASER TERAPİ

NEDİR ? En üst cilt tabakasını mekanik olarak almak ve cildin alttaki düzgün tabakasını orataya çıkarmak. Lazer terapi cildi buharlaşma ile yokeder. Dermabrasion ise zımpara kağıdı gibi bir yüzeyi olan küçük bir dönen tekerlek kullanır.

NASIL ETKİ YAPARLAR ? İkisi de kırışıklığı giderir. dermabrasion, izleri de yok eder. Lazer Terapi ise lekeler ve yaş izlerini silmek için iyidir.

NEYİ BİLMEK GEREKİR  ? Kızarıklık yada ciltte lekelenme gibi bir takım reaksiyonlar oluşabilir ve bunlar hafta yada ay mertebesinde sürebilir.


YAĞ ve KOLAJEN ENJEKSİYONU

NEDİR ? Ya vücudunuzdaki bir yerden alınma yağın ya da biyolojik kolajen'in gerekli yerlere enjeksiyonudur.

NASIL ETKİ YAPARLAR ? Derin kırışıklık, çöküntü yada sivilce boşluklarını doldurur.

NEYİ BİLMEK GEREKİR  ? % 2 kişi kolajen'e alerji gösterdiğinden, hastaya önce bir test uygulamak gerekir. Cildi istenen seviyede tutmak için periyodik ve devamlı işlem yapmak lazımdır.


KOZMETİK AMELİYAT

NEDİR ? Hastanın görünüşünü iyileştirmek ve kendine güvenini sağlamak için uygulanır. Vücudun normal yapısı başka şekiller haline getirilebilir. (örnek ; göz çevresindeki cildin çekilmesi, liposuction yada yüz cildinin çekilmesi gibi)  

NASIL ETKİ YAPARLAR ? Yüzünüz yada çeneniz yeniden şekillenir. Genellikle yeniden şekillenmiş yüzün korunması yada iyileştirilmesi için reçeteli cilt kremleri yada kimyasal soyucularla birlikte kullanılır.

NEYİ BİLMEK GEREKİR  ? Bu bir ameliyattır. Operatörü dikkatli seçmek ve neler yapabileceğini dikkatlice sormak ve ne beklediğinizi de dikkatle anlatmak gerekir.


BOTOX® (Botulinum Toxin Type A)

NEDİR ? Bu Clostridum botulinum isimli bakteriden üretilen saflaştırılmış bir toksindir. Özellikle kaşlar arasındaki sert çizgilerde yararlıdır. Ama alındaki yatay çizgilerin ve göz etrafındaki kaz ayağı kırışıklıkların giderilmesinde de kullanılabilir. Yüzün alt ve orta kısımlarındaki kırışıklıklarda kullanılmaz. Lifting yada Laser uygulaması sonrasında yardımcı ürün olarak da kullanılabilir.

NASIL ETKİ YAPARLAR ? Bu toksin, adelelere giden uyarıları engeller. Belli adelelere çok çok az miktarlarda doğrudan enjekte edilerek, bu adelenin hareketi paralel hale getirilebilir. Botox, göz çevresindeki yada alındaki daha sonra derin kırışıklıklara yol açan çizgilerin hafifletilmesinde kullanılır.

NEYİ BİLMEK GEREKİR  ? Etkisi 3-5 gün sonra başlar ve 3-6 ay sürer. Herhangi bir kalıcı etkisi henüz rapor edilmemiştir. Hastaların %1'inde gözkapağında problem görülebilir. Bu geçicidir (2-3 hafta) ve belki hasta tarafından farkedilmeyebilir.
35 yaşüstü cilt bakım ürünleri 35 yaşüstü cilt bakım ürünleri Reviewed by Editor on Pazar, Şubat 09, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.