Bilgisayar oyunları ile tedavi

Hiperaktif çocuklar ve stresli erişkinler bilgisayar oyunları ile tedavi ediliyor.

Memory Centers Of America`nın Türkiye Yöneticisi Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Nasa`da görevli bilim adamlarının bilgisayar oyunları ile çocuk, genç ve erişkinlerde dikkat ve konsantrosyonun artırılarak tedavi edildiğini belirterek, bilgisayar oyunlarının özellikle hiperaktif çocuklarda etkili bir yöntem olduğunu söyledi. Çocuğun tek ilgisinin bilgisayar olmasının sakıncalı olduğunu ifade eden Tarhan, "Ama bilgisayarı zihnini geliştirmekte kullanmak çocuğun akademik başarında önemlidir" diye konuştu.

Bilgisayar oyunları ile tedavi


Prof. Dr. Tarhan, anne ve babalara çocuklarına bilgisayarı yasaklamak, kısıtlamak ve yönlendirmek yerine çocuğa seçenekler sunulmaları önerisinde bulundu. Bilgisayar oyunların en önemli riskinin şiddet kullanımını teşvik etmesi olduğuna işaret eden Tarhan, şöyle devam etti: "Özellikle çocuklarda yanlış değer yargıları ve tutumlar oluşturmasına ve saldırganlığa neden olabilmektedir. Ancak bilgisayar oyunları da televizyon gibi bir araçtır. İyi yönde kullanılırsa teknolojinin olumlu bir kazanımı olur. Dikkat eksikliği çeken hiperaktif çocuklar, aceleci ve sabırsızdırlar, kıpır kıpırdırlar. Kafa yoran işlerden sıkılır ve kaçarlar. Kitap başında oturamadıkları, dersi izleyemedikleri için zekalarını kullanamazlar. Dikkatini toplamakta zorluk çeken küçük büyük herkes için bilgisayar oyunları tedavi amacıyla kullanılabilir." "JOYSTTİCK`Lİ OYUNLAR DİKKAT ARTIRIYOR"

Tarhan, beyin dalgalarının ölçümü ile ilgili yapılan tekniklerde çocuğun joysttickle oynarken beyin dalgalarının ölçüldüğünü belirterek, "Oyun esnasında dikkat arttığını gösteren yüksek frekanslı dalgalar beyin tarafından daha çok üretiliyor. Bunun da tedavi edici etkisi var" diye konuştu. Çocuğun dikkatini toparladığını hissettiğinde konsantrasyonu öğrendiğini, güzel bir kontrol ve üstünlük duygusuna sahip olduğuna işaret eden Nevzat Tarhan, "Oyunlar, beyine yüksek frekanslı dalga üretmeyi yani dikkatli olmayı öğretiyor" dedi. Nevzat Tarhan, bilgisayar oyunlarının hiperaktif çocuklarda ve stresli erişkinlere sakinlik en önemlisi de stresli oyun esnasında "gergin anlarda soğukkanlı kalma becerisi" kazandırdığını anlattı. Bu beceriyi öğrenmenin ve güçlendirmenin aceleci, sabırsız olan hiperaktiflerde tedavi edici değere sahip olduğunu ifade eden Prof. Tarhan, "Ayrıca bellek sıralama, tasnif etme becerilerini, problem çözme yeteneğini artırması da önemli kazanımlar arasındadır" diye konuştu. Prof. Dr. Tarhan, çocuğun enerjisini keşfedicilik, yaratıcılık becerisine dönüştürmesinin büyüklerin sorumluluğunda olduğunu sözlerine ekleyerek, "Aile içindeki şiddet bilgisayardaki şiddetten daha zararlıdır" dedi.
Bilgisayar oyunları ile tedavi Bilgisayar oyunları ile tedavi Reviewed by Editor on Salı, Şubat 04, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.