Bozcaada

Türkiye'nin üçüncü büyük adası Bozcaada, Çanakkale'ye bağlı ve boğazın hemen güneybatısında bulunuyor. Eski adı Tonedos olan adanın bilinen ilk sakinleri bölgeye 2000 yıl önce gelen Pelasgiar.

Ada, Homeros'un İlyada destanında da yer almakta. Birbirinden güzel bir çok burun ve koya sahip adanın çevresinde irili ufaklı 9 adacık bulunuyor. Adanın plajları çok güzel ve çok temiz.

Çanakkale Boğazı'nı kontrol etmeyi sağlayan Bozcaada, tarih boyunca çekişme konusu oldu. Dimdik ayakta duran Bozcaada Kalesi şimdi sakin, yılların yorgunluğunu atıyor.

Ulaşım

Bozcaada'ya feribotlar Ezine'deki Geyikli Odunluk İskelesi'nden kalkıyor. Yarım saat süren feribot yolculuğu sonunda Bozcaada'ya ulaşılıyor, İstanbul'dan Ezine'ye ulaşmak için öncelikle Çanakkale'ye gelmek gerekiyor, İstanbul'dan Tekirdağ-Malkara-Keşan güzergahı takip edilerek, Gelibolu'dan Lapseki'ye ya da Eceabat'an direkt Çanakkale'ye geçilebiliyor. Ankara'dan Eskişehir-Bursa-Çanakkale yolu üzerinden 703 kilometrelik yolla Geyikli'ye ulaşılıyor, İzmir'den Edremit-Ezine güzergahı takip edilerek 310 kilometre sonra Geyikli'ye varılıyor.

Konaklama

Rum evleri arasında kaybolacağınız Bozcaada'da otellerin yanı sıra pansiyonculuk da yaygın. Merkezden 2 kilometre uzaklıktaki Aşıklar Çeşmesi karşısına Aral Tatil Çiftliği açıldı. Dört bir yanı bağlarla çevrili, taş evlerdenoluşan yapı 100 yıllık bir çiftlik evi. Yaz aylarında gitmeden önce rezervasyon yaptırmakta fayda var.

Yemek

Adada deniz ürünleri özellikle kalamar çok iyi hazırlanıyor. Fiyatlar İstanbul'a yakın seviyede, fiyatı öğrenmeden özellikle balık ısmarlamamakta fayda var. Meydanda bulunan Ada Cafe'de kahvaltı yapmak mümkün. Değişik ot çaylarından da tadabilirsiniz. Adanın en güzel barı sahilden kısa bir yürüyüşle ulaşılan Salhane. Güzel müzikler eşliğinde uygun fiyata içki içebileceğiniz bar, deniz kenarında.

Gezilecek Yerler

Adaya feribotla yaklaşırken farkettiğiniz ilk yapı Bozcaada Kalesi'dir. Venedikliler zamanında yapılan ve sonraları birçok kez onarılan diğer adıyla "Eskikale", yeni düzenlemesiyle açık hava ve etnografya müzesi olarak ziyarete açık.

Bozcaadalıların "Yenikale" dedikleri diğer kale kalıntısı ise tepede yer alır. II. Mahmud zamanında Bozcaada Muhafızı Hafız Ali Paşa'nın yaptırdığı kale, 1827 tarihli bir kitabeye sahip. 17. yüzyıldan kalma Köprülü Mehmed Paşa Camii ve Alabey Camii başlıca tarihi eserlerden.

Ayazma Plajı, Sulubahçe ve Habbeli kolan yüzmek için ideal. Tuzburnu Plajı ise yazın bile fazla kalabalık olmayan sakin bir plaj. Çamlık bölgesi yürüyüş için en uygun yer. Antik çağlardan kalma nekropol sahası gezilecek bir diğer yer. Venediklilerden kalan kilise ise adanın Hıristiyan cemaatine hala hizmet veriyor.

Adanın batı köşesinde yer alan Polente Deniz Feneri de görülmesi gereken zarif bir yapı. Tavşan, Piresa, Orak, Yılan, Fener, Taş, Kaşık, Gökçe ve Sıçancık Bozcaada çevresindeki irili ufaklı dokuz adacık. Her yıl 26 Temmuz'da düzenlenen "Ayazma Panayırı" adada sayısı giderek azalan Rum ailelerin yaşattığı bir etkinlik. Panayır, uzak ülkelere yerleşmiş adalı Rumların katılımıyla renkleniyor.
Bozcaada Bozcaada Reviewed by Editor on Salı, Şubat 11, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.