Kahve tutkunlarına tatil tavsiyesi: İtalya

Kahve içmek sizin için bir tutkuysa mutlaka İtalya'ya gidin. Böyle bir tutkunuz yoksa da orada bunu kazanacaksınız. O zaman İtalyan kahvesinin içtiğiniz en kremalı ve en rahatlatıcı kahve olduğunu farkedeceksiniz.


Kağıt bardaklar ve "ayaküstü kahveler" yok İtalya'da. Mükemmel tadının yanısıra, İtalyan kahvesinin İtalyan kültürünü yansıtmak gibi bir özelliği de var. Her köşebaşında bir "bar" var (İtalyanlar caféye bar diyor) ve herhangi birine takılmadan, öylece yürüyüp gitmeniz mümkün olmuyor. Barların dışında, o mekanda servis edilen kahvenin markasını belirten bir amblem ya da işaret mutlaka bulunuyor. İçeride ise ayakta kahvelerini yudumlayan insanlar... Ayakta durmak oturmaktan biraz daha ucuz olduğu için böylesini tercih edenler de oluyor. Kağıt bardak kesinlikle yok. İçerken oturmasalar da kahvenin hakkını vermeyi seviyor İtalyanlar ve şöyle diyorar: “biz kahveyi içmiyoruz, yudumluyoruz"...

Ölçü önemli

İtalyan kahvesi fincanla servise sunuluyor, büyük muglarla değil. İtalyanlar Amerikalıların çorba çanağı kadar büyük ebatlara sahip kahve muglarına çok gülüyor. Amerika'nın aksine Avrupa'da herşeyin küçüğü tercih ediliyor. Bu oran kahve konusunda da geçerli. Ve İtalyan kahvesi çok nadiren acı oluyor. Yumuşak, hoş ve sütlü bir aromaya sahip. Sade espressoda bile bu farkı anlayabiliyorsunuz.
 

Çok fazla seçenek

Günün her saatine ve her moda uygun espresso - süt kombinasyonları mevcut. Güne  cappuccino ile başlayabilir, yemek sonrasında espressoyla rahatlayabilirsiniz. Yatmadan önce ise kafeinsiz "caffè latte" mükemmel olur. Belki de en hoşunuza giden latte macchiato olur.... Macchiato "lekeli" anlamına geliyor. Buradan hareketle, bi parça espressoyla lekelenen latte macchiato için “lekeli süt” demek de yanlış olmaz.  of espresso. Uzun, ince cam  bardaklarda servis edilen latte macchiato sıcak, minyatür bir milkshake'i andırıyor. Arzunuza göre şeker ekler veya eklemezsiniz. Caffè macchiato ise latte macchiatonun tam tersi; espressonun üzerine çok az miktarda süt damlatılıyor.

Ve cappuccino... Kahveyi karıştırın ve köpüğün sütün içinde kayboluşunu izleyin. İtalya'da cappuccino köpüğü bile daha farklı. Arada hava kabarcıkları görünmüyor, daha yoğun. Caffè latte ise neredeyse cappuccinonun ta kendisi Trieste'de. Ama İtalya'nın geri kalanında caffé latte, latte macchiato ile çok benzer özellikler gösteriyor. Ama buradaki latte macchiato Amerikan caffè lattesinden farklı; fazla sütlü ve daha yumuşak.

Sipariş vermeden önce


Önemli uyarı: Eğer sadece kahve istiyorum derseniz, espresso servis ederler. O yüzden ne istediğinizi açık olarak söyleyin. "Doppio" ise double espresso anlamına geliyor.

Trieste'de kahve nerede yudumlanır?

Barlar şehrin hemen hemen heryerinde, özellikle de Via Carducci ve Viale XX Settembre gibi büyük caddelerde sıklıkla karşınıza çıkıyor. En yaygın kahve markaları illycaffè, Hausbrandt ve Cremcaffè.

  • Caffè Tommaseo Riva Tre Novembre Kahvenin gümüş tepsi içerisinde, su ve küçük kurabiyelerle servis edildiği Viyana usulü bir café. Bazı günler canlı piyano dinleyebilirsiniz. Tiyatro sonrası uğramak için mükemmel. Yemek servisi de yapılıyor.
  • Caffè San Marco Via Battisti 18 Triesteli yazarlar Italo Svevo ve Umberto Saba'nın eskiden sıkça uğradığı bir mekan. Viyana ambiyansına sahip ve konserlere evsahipliği de yapıyor.
  • Bar Tivoli Via Trenta Ottobre 18b
    Tarihi cafélerden daha ucuz. Atmosferi çok akılda kalıcı olmasa da kahvesi öyle...
  • Bar Tergesteo Tergesteo alışveriş merkezinde, Teatro Verdi yakınında. Tommaseo ya da San Marco'ya oranla biraz daha pahalı ve Bar Tivoli'den daha hareketli bir atmosfere sahip. Kahvenin yanında amaretto bisküviler servis ediliyor.
Kahve tutkunlarına tatil tavsiyesi: İtalya Kahve tutkunlarına tatil tavsiyesi: İtalya Reviewed by Editor on Pazartesi, Şubat 10, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.