İbni Sina Hakkında Kısa Bilgi

İbni Sina, 980 yılında günümüzde Özbekistan sınırları içinde yer alan Buhara yakınlarındaki Afşana kentinde dünyaya gelmiş olan ünlü filozof ve bilim adamıdır. Babası Abdullah da çok saygın bir bilim adamıydı ve İbni Sina'yı iyi yetiştirmiştir. 14 yaşına geldiğinde İbni Sina olağanüstü hafızası ve anlama yeteneğiyle dikkat çekmeye başlamış ve çok kısa zaman içinde tıbba yönelerek doktor ünvanı elde etmeyi başarmıştır.

İbni Sina Hakkında Kısa Bilgi

İbni Sina sadece tıp alanıyla sınırlı kalmamış bunun yanı sıra Felsefe, Matematik, Fizik, Mantık, Astronomi, Kimya alanlarında da devrinin en önemli çalışmalarını yapmış olan fizikçi, matematikçi, doktor, kimyager ve astonomdur. Ayrıca kendisi bu alanlarla da sınırlı kalmayarak mekanik konusunu da inceleyerek özellikle Aristoteles'in hareket anlayışını şiddetli bir şekilde eleştirmiştir. Yaptığı çok sayıda gözlemleri ile Aristoteles'in tezinin yanlış olduğunu ispatlayan İbni Sina, Astroloji alanındaki Dönüşüm Kuramı'nın da yanlış olduğunu kanıtlamıştır. Matematik alanında ise tüm matematiksel terimlerin ne anlama geldiğini açıklamıştır.

Bunların dışında İbni Sina asıl büyük çalışmalarını ve gözlemlerini ise tıp alanında yapmıştır. İbni Sina'dan önce tıp alanında hiç bilinmeyen birçok konu onun gözlemleri ve çalışmalarıyla ortaya çıkmıştır. Gözle görülmeyen mikropların hastalıklara sebep olduğunu, suda bulunan mikropların filtre ile temizlenmesi gerektiğini, kızıl hastalığını, şeker hastalığı bulunan kişilerde idrardaki şekerin varlığını, genetik yollarla hastalıkların aile bireylerine geçebildiğini, birçok karaciğer rahatsızlıklarını, sarılık hastalığını, kemiklerin iltihaplanabileceğini ortaya çıkarmıştır. Tüm bunların yanında ünlü deha ameliyatlarda çekilen acıyı dindirmek veya hafifletebilmek için morfin etkisi gösteren yani uyuşturan ilaçları kullanarak hastaların rahatlamasını sağlamıştır.

Yaşadığı döneme adeta damga vuran, birçok alanda yenilikler yapan veya var olan yanlış kuramları değiştiren İbni Sina hayatının son döneminde mal varlığını bağışlayarak seyahat etmeye başladı ve 1037 yılında Hemedan'da hayatını kaybetti. 57 yıllık hayatına onlarca önemli bilgi ve eser sığdıran bu büyük bilim adamı, filozof ve doktor tarihin gelmiş geçmiş en büyük bilim adamlarından biri olarak kabul edilmektedir.
İbni Sina Hakkında Kısa Bilgi İbni Sina Hakkında Kısa Bilgi Reviewed by Editor on Pazar, Ağustos 17, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.