Akçakoca - Tarihçesi, Yemekleri, Görülecek Yerler

Tarihçe: Akçakoca M.Ö. 1200 yıllarında Traklar tarafından kurulmuş, Roma ve Bizans döneminde ise Diapolis adını almıştır. 13. yüzyılda Cenevizlilerin eline geçen kasaba, Orhan Gazi zamanında Akçakoca Bey tarafından Osmanlı topraklarına katılmış ve Akçaşehir adını almıştır. 1934 yılında ise Akçakoca adı ile Bolu iline bağlanmıştır.

Kayın, meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarından oluşan doğal ormanlar ve kayalıklı geniş plajlarla kaplı kasabanın sahil şeridinde, Cenevizler döneminden kalan tarihi bir kale yer alır.

Yemekler: Akçakoca'da her türlü deniz ürünü bulunur ve her biri değişik biçimlerde pişirilir. Karadeniz'in en önemli ürünü olan hamsi, hamsili ekmek ve hamsili pilav, yörede son derece lezzetli biçimlerde pişirilmektedir. Ayrıca yine yöreye özgü fındık ve Melen tatlıları, bal-kaymak, mantar ve karalahana çeşitleri ile yoğurt tarhanası denenebilir. Salı günleri kurulan ilçe pazarında taze sebze, meyva ve süt ürünleri ile, çeşitli el işleri bulmak mümkündür. Bu alışverişlerde, özellikle Mayıs ve Haziran aylarında, fındık bahçeleri ve ormanlarda doğal olarak yetişen dağ çileği mutlaka aranmalıdır. Ayrıca fındık, fındık ezmesi, üzüm pekmezi, dağ çileği, böğürtlen, incir ve erik reçelleri ile ıhlamur çayı, pazarın en çok rağbet edilen ürünleri arasındadır.

Arkadaşlarınıza hediye almak isterseniz, el işleri ve sepetler arasında tercih yapmanız gerekebilir. Tekne yaptırmak isteyenler için uygun fiyat veren atölyelerden yararlanmak mümkündür. Akçakoca'nın merkezindeki balıkçı barınağı tekneler için uygun bir demirleme yeridir.


Akçakoca görülecek yerler

MERKEZ
Akçakoca içindeki ahşap evleri gezerek, geleneksel Osmanlı-Türk evinin örneklerini görmek ilginç olabilir. Ayrıca Akçakoca sahillerinde denize girmek ya da tekne ile gezinti yapmak mümkündür. Bu gezintilerde Ceneviz Kalesi gezilebilir.

AKÇAKOCA ÇEVRESİ
Sahilden iç kesimlere doğru kısa bir yürüyüş yapıldığında ormana ulaşılır. Orman içlerinde temiz havayı soluyarak, derelere girerek, olta ile balık avlayarak, piknik yaparak ya da kuş çeşitlerini gözleyerek dolaşabilirsiniz. Kış aylarında bu ormanlarda yaban domuzu avı da yapılabilmektedir. Bunun dışında kasabanın yakın çevresindeki gezinti yerleri:

Konuralp Müzesi: Akçakoca-Düzce karayolunun 25. kilometresindeki Konuralp kasabasında, antik dönemden kalan buluntular ve Konuralp Müzesi gezilebilir.

Fakıllı Mağarası: İlçe merkezinin 8 km güneydoğusundaki Fakıllı Köyünde bulunan Fakıllı Mağarası, sarkıt ve dikitleriyle yeraltı dünyasının güzelliklerini gözler önüne seren ilginç bir gezi yeridir.

Ahmet Dede Türbesi:
İlçenin 3 km güneybatısında, Arabacı Köyü'ne gelmeden taş bir hamama ait kalıntılar ve ahşap bir cami ile Ahmet Dede türbesi görülebilir.

Melenağzı: Akçakoca'nın 13 km batısında, Melen çayının içinden geçtiği balıkçı köyü, Melenağzı'na gidip ırmak içinde balıkçı tekneleri ile gezinti yapmak isteyenlere tavsiye edilir.

Plajlar: Karaburun, Çayağzı, Kumpınar, Akkaya ve Edilliağzı köyleri sahil boyunca uzanan geniş ve doğal plajları, hemen arkadaki ormanları ve orman içindeki dereleri ile görülmeye değer.
Akçakoca - Tarihçesi, Yemekleri, Görülecek Yerler Akçakoca - Tarihçesi, Yemekleri, Görülecek Yerler Reviewed by Editor on Pazar, Mayıs 27, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.