Assos Bilgileri, Yemekleri, Gezilecek Yerler

Assos
Tuzla sayı ya da antik çağdaki adıyla Satnioeis üzerinde 14. yüzyılda inşa edilmiş bir Osmanlı köprüsünden geçilerek ulaşılır Bekramkale'ye. Sönmüş bir volkanın denize bakan yamacında yer alan Assos antik kenti, Lesbos'lu tarihçi Hellanikos'a göre MÖ 7. yüzyılda Lesbos Adası'ndaki Methymna kenti sakinleri tarafından kurulmuştur. Sırasıyla Lidyalılar, Persler, Büyük İskender ve Bergama Krallığının yönetimine giren kent, 133 yılında tümüyle Roma İmparatorluğuna bağlanmıştır. Bizans egemenliği döneminde ise bir piskoposluk merkezi haline gelmiştir. Yine bu dönemde Assos'un adı, bir Bizans subayı olan Makhram'ın adından dolayı Makhramion olarak değişir. Muhtemelen günümüzdeki Behramkale ya da Behramköy adı da buradan gelmektedir.

Kenti kuşatan 3 km uzunluğundaki surlar, tüm Anadolu'da antik çağdan günümüze çok iyi durumda gelmiş olan sayılı surlarındandır. Assos antik kenti, agorası, tiyatrosu ve MÖ 530 yıllarında inşa edilmiş Athena Tapınağı'nın bulunduğu güney eteklerinden, antik limana kadar olan bir bölge üzerinde kurulmuştur. 1981 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sonucunda Athena Tapınağı'nda yerlerine dikilmiş olan ağır ve güçlü sütunlar, 238 m yükseklikten Edremit Körfezi'ne bakar. Antik çağdan günümüze ulaşan kalıntılardan bir diğeri de, bugün halen mendirek ve rıhtımının kullanıldığı küçük teknelerle dolu limandır. Rıhtımın gerisinde, son dönem gümrük binaları ve depoların yanında ve altında, antik limana ait antrepo ve benzeri yapıların kalıntıları hala görülebilmektedir.

Bugünkü durumuyla Assos, sahip olduğu tüm tarihi özelliklerinin yanı sıra temiz ve berrak denizi, canlı müzik sunan barları, otel ve restoranları ile turizmin gözde yerlerinden biri haline gelmiştir. Yükselen tepedeki taştan evleri, dar sokakları ve sıcak insanlarıyla konuklarına kucak açan bu tarihi ve küçük köy, aynı zamanda Aristoteles'in ilk felsefe derslerini verdiği yerdir.

Adımlasanız birkaç adımda boydan boya katedebileceğiniz Assos'un dar sokaklarında yöreye özgü rengarenk halıların, kilimlerin ve kumaşların sergilenip satıldığı tezgahlarla işlemeli mendil, kese ve yazmalar satan Behramlı küçük çocuklar, artık kanıksanmış bir görüntü teşkil ederler.

Assos Yemekleri


Marmara ve Ege denizleri arasında bir geçiş noktası olan bölgede mevsimine göre uskumru, tekir, palamut, lüfer, karagöz ve kupa balıkları çıkar. Yemek için bu balıklardan birini kalamar ile birlikte deneyebilirsiniz. Yine Ege geleneklerine uygun olarak, çeşitli otlardan yapılmış salataları denemenizi tavsiye ederiz.


Assos gezilecek yerler


Assos'a gitmek için özellikle yaz ayları tavsiye edilir. Kış mevsiminde ise tarihi mekanları gezmek, otel restoranında ya da çevrede açık olan sınırlı sayıdaki restoranlardan yararlanmak ve geceleri açık olan birkaç bara gitmek dışında yapılacak fazla birşey yoktur.

Yaz ayları ise Assos'un mükemmel denizinden ve güneşten faydalanmak için iyi bir fırsat sunar. Özellikle denizle iç içe olmaktan, yürüyüş yapmaktan ve balığa çıkmaktan hoşlananlar için bulunmaz bir nimettir Assos.

Bölgede görmeye değer belli başlı turistik noktalar:

Assos Athena Tapınağı

Assos: Athena Tapınağı, Behramkale Camisi, Assos Antik Limanı, Assos Köprüsü, Antik Tiyatro ve Agora.

Küçükkuyu (Zeus Tapınağı-Adatepe): Yörenin denizi gören en yüksek tepesinde bulunan bir sunak.

Çanakkale: Çanakkale Şehitleri Abidesi, anıt mezarlar, Truva antik kenti, Altınoluk, Akçay, Edremit ve Ören.

Bozcaada: Çanakkale'den Assos'a giderken Odunluk iskelesinden kalkan feribotlarla Bozcaada'ya gidilebilir.
Assos Bilgileri, Yemekleri, Gezilecek Yerler Assos Bilgileri, Yemekleri, Gezilecek Yerler Reviewed by Editor on Pazar, Mayıs 27, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.