Bodrum Bilgileri ve Gezilecek Yerler
Bodrum |
Bodrum antik çağların ünlü kentlerinden birisi olan Halikarnossos üzerinde kuruludur. Halikarnossos'un halkı Megalılar ve Leleglerdi. Halikarnassoslu ünlü tarihçi Herodot'a göre kent, M.Ö. 11. yüzyılda Dorlar tarafından kuruldu. Kentin en parlak dönemi, Karya kralı Mosusolos'un onu başkent ilan ettiği dönemdi. Aynı dönemde yapımına başlanan ve ancak 24 yılda tamamlanan Moseleion anıtı, dünyanın yedi harikasından biri kabul edilir. 36 sütunlu İyon tarzı yapı 24 basamaklıdır ve en üstünde Mousolos ve karısı Artemisia'nın atlı bir arabada mermer heykelleri yer alır. Bu heykeller ve bazı kabartmalar, padişahın izni ile İngiltere'ye götürülmüştür. Halen British Museum'da sergilenmektedir.
M.Ö. 334'te İskender tarafından ele geçirilen kent, 300'de Lysimacos'un, daha sonra da Ptolemaios'un egemenliği altına girdi. 189'da Rodos'a bağlanan kent, 167'de Bergama Krallığı'nın yönetimine geçti. M.S. 4. yüzyılda piskoposluk merkezi haline geldi. 13. yüzyılda Menteşe Beyliği'ne, Kanuni Sultan Süleyman zamanında ise Osmanlı İmparatorluğu'na katıldı.
Antik döneme ait kalıntılar bugünkü yerleşmenin altında kalmıştır. Moselous döneminden günümüze ulaşan tiyatro restore edilmiştir. Myndos kapısında ise kent surlarının bir kısmı görülebilir. Kentin simgesi olarak da kabul edilen kale tarih içinde pek çok kez yapılmış, yıkılmış ve yeniden yapılmıştır. Bugün ülkemizin ilk ve tek sualtı müzesini barındıran kale, 15. yüzyılda ‚elebi Mehmet'in izni ile Saint Jean şovalyeleri tarafından yapılmıştır.
Müzede sergilenen cam eşyalar, dünyanın dört büyük koleksiyonundan birini oluşturmaktadır. Müzede ayrıca Türk hamamı ve hamam malzemeleri, sikke ve mücevherler, 500 yıllık dönemi simgeleyen bayraklar ve batıklardan çıkarılan amforalar sergilenmektedir.
Bodrum Turizm Mevsimi
Bodrum'da turizm mevsimi Mayıs-Ekim arasıdır. Bunun dışındaki zamanlarda da denize girmek dışında ılık bir havada tatil yapmak mümkündür.Bodrum gezilecek yerler
Bodrum civarında tabiat ve tarih zenginlikleri bakımından görülecek pek çok yer vardır. Bodrum içinde kale ve antik tiyatro gezilebilir. Geceleri ise hemen her damak tadına hitap eden lokantalarda, özellikle balık ve deniz ürünleri denenebilir. Bodrum'un içinden denize girmek mümkün değildir. Bu nedenle denize girmek için minibüslerle 10-30 dakika arasında değişen kısa yolculuklar yapmak gerekir.Bodrum Bitez |
Bitez: Gümbet'ten hemen sonra gelen Bitez, dar uzun kumsalı ile denize girmek isteyenlerin, uygun rüzgarlara açık olması ile de özellikle sörf yapmak isteyenlerin tercih ettikleri bir yerdir.
Ortakent: Denize girmek isterseniz 12 km yol giderek Kargı sahiline ulaşabilirsiniz. Denizi biraz soğuk olan bu sahil, Bitez'den sonraki en uzun kumsaldır. Sahilin arkası dağlar ve mandalina bahçeleriyle kaplıdır.
Karaincir: İki yanı tepe olan koy, rüzgarsız olması nedeniyle özellikle son yıllarda talep görmeye başlamıştır.
Akyarlar: Bodrum'a 22 km uzaklıktadır. Kumsallı plajı yoktur, ama özellikle sörf yapanlar için uygun rüzgar bulmak mümündür.
Turgutreis: Merkez ilçeden sonra yarımadadaki en büyük yerleşme Turgutreis'tir. Her kalitede ve fiyattaki otelleri ve sörf için uygun rüzgarı ile Bodrum çevresindeki popüler tatil merkezlerinden biridir.
Kadıkalesi: Turgutreis'e 4 km uzaklıktaki Kadıkalesi, eski Leleg kentlerinden birisidir. Son yıllarda bozulmamış doğası ile çekici olmaya başlamıştır.
Gümüşlük: Antik dönem Myndos kentinin üzerine kurulmuş olan Gümüşlük, koruma altında olması ve yapılaşmaya izin verilmemesi nedeniyle doğal güzelliğini koruyabilmiş bir yöredir. Köyün sahil kesiminde sıralanan balıkçı lokantalarında uygun fiyatlarla taze balık yemek mümkündür. Ayrıca suyun içinden yürüyerek gidilen Tavşan Adası, sular altında kalıntıları hala görülebilen antik kent ve uzun sahili ile, sakin bir tatile izin veren ender yerlerden birisidir.
Yalıkavak: Bodrum'un simgelerinden olan yel değirmenleriyle ünlü Yalıkavak'ta geniş kumsallı plajlar bulmak mümkündür.
Gündoğan: Dalma meraklıları için Bodrum civarındaki en uygun yerdir.
Türkbükü: Yakın zamana kadar sadece deniz yolu ile ulaşılabilen Türkbükü, karayoluna kavuşur kavuşmaz tatilcilerin akınına uğradı. Mandalin bahçeleri ve tipik beyaz badanalı evleri ile huzur dolu bir yerleşimdir.
Gölköy: Göreceli olarak daha az yapılaşmış ya da en azından yeşili daha az tahrip edilmiş olan Gölköy'de, geniş mandalin bahçeleri görmek mümkündür.
Torba: Yarımadanın kuzey yönü daha nemli olduğundan, yeşili de daha uzun sürelidir. Torba da bu nemli rüzgarlardan payını almış yemyeşil bir beldedir.
Karaada: Bodrum'un tam karşısında 4 mil açıktaki adaya günübirlik gidip dönmek ya da gecelemek mümkündür. Adadaki mağarada Kleopatra'nın da kullandığı çamurun çeşitli cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenir.
Mavi Yolculuk: Bodrum, Halikarnas Balıkçısı'nın başlattığı mavi yolculuklar ile de adını duyurmuştur. Mavi yolculuk dendiği zaman, ya başlangıcı ya da bitişi Bodrum olan bir yolculuk anlaşılır. Bodrum'dan ayrıca Kos ve Datça'ya düzenli feribot seferleri vardır.
Bodrum Bilgileri ve Gezilecek Yerler
Reviewed by Editor
on
Pazar, Mayıs 27, 2012
Rating:
Hiç yorum yok: