Çeşme Bilgileri, Yemekleri ve Gezilecek Yerler

Çeşme
Çeşitli devirlerde değişik kültürlere ve değişik yaşam biçimlerine sahne olan Çeşme'de, özellikle kalenin sırtlarındaki eski mahalleler, bu eski renklilikten izler taşır. Selçuklular bu kıyıları 12. yüzyıl sonlarında ele geçirdiler. Ardından Haçlı Seferleri sırasında kent bir beylik olarak Cenevizlilere verildi. Anadolu'dan çok adalarla, özellikle de Sakız'la ilişkisi olan ‚eşme, sonraları Selçuklular ve Osmanlılar arasında pek çok kere el değiştirdiyse de, nüfusunun büyük çoğunluğu Rum kaldı. Şu anda yörede hemen hemen hiç Rum nüfus kalmamış olsa da, birlikte yaşanmış ve özümsenmiş bir kültürün, geleneklerin ve mimarinin izleri halen devam etmektedir.

Çeşme, adını içinde yer alan çok sayıdaki tarihi çeşmelerden almıştır. Aslında çeşmeyi popüler yapan şey bu çeşmelerden çok, uluslararası mimari literatüre giren evleridir. Bu evler, Osmanlıların Ege kıyılarında oluşturduğu karma sivil mimarinin özgün örnekleridir. Ön bahçesiz ve bitişik düzende yapılmış olan evler genellikle kagir olup, "syragitto" denen özel bir teknikle boyanmıştır.

Çeşme, zengin tarihi geçmişinin yanı sıra denizi, kumu, güneşi, şifalı suları, sakızı, kavunu, domatesi ve elbette ki ömre bedel çipurası ve levreğiyle tam bir cennettir. Termal sularında potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, alüminyum, klor, brom, flor, sülfat, nitrat ve hidrosülfatla birlikte belli oranlarda radyoaktivite bulunan Ilıca ve Şifne kaplıcaları, romatizma, siyatik ağrısı ve kemik iltihabı gibi rahatsızlığı olanlara şifa sunar. Ayrıca çamur banyoları cilt hastalıklarına ve sedefe iyi gelir.


Çeşme yemekleri


Her türlü deniz ürününün bolca bulunduğu Çeşme'de, taze barbun, çipura ve levrek türlerinin tadına bakabilirsiniz. Ancak balık dışında geleneksel meze ve yemek türlerini tercih ediyorsanız, restoranların çoğunda ‚eşme'nin yöresel yemekleri olan kuru sıkma, kaz budu, dökme, makarna, badem sütü, maydanoz dolması ve ünlü tatlısı "şeker işi"ni bulabilirsiniz.

Çeşme gezilecek yerler

çeşme alaçatı

Çeşme Kalesi: 1508-1509 yıllarında II. Beyazıd tarafından yenilenen bu kale, ilk inşa edildiği dönemlerde deniz kıyısında olduğu halde, denizin zamanla dolması ile bugünkü konumuna gelmiş. Kalenin içindeki müzede, Ildırı'dan (Erythrai) çıkarılan arkeolojik eserler sergileniyor.

Çeşme Kilisesi: Çeşme'nin bu tarihi kilisesindeki süslemeler, eski görkemli günler hakkında biraz olsun ipucu verecek kadar zengindir. Uzun süre sahipsiz ve bakımsız kalmış olan kilise, günümüzde "Çaka Bey Sanat Merkezi" olarak hizmet veriyor.

Kervansaray: 1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından iki katlı olarak yaptırılan bu kervansaray, U biçiminde bir plana sahiptir. Yapının ortasında geniş bir avlu, bu avlunun çevresinde de dükkan, depo ve odalar yer alır. Günümüzde otel olarak hizmet vermektedir.

ÇEŞME ÇEVRESİ

Erythrai (Ildırı): Çeşme merkezine 27 km uzaklıkta küçük adacıkları olan bir koyun yamacına kurulmuş olan bu antik kentte elde edilen arkeolojik buluntular, buranın MÖ 3000'de Girit'ten gelen kolonistler tarafından kurulduğunu ortaya koymaktadır. Eskiden Rumlar tarafından iskan edilen köy, antik kentten kalan surlarla çevrilidir.

Ilıca: Şifalı sularından dolayı ünlü bir tedavi merkezi olan Ilıca, zengin konaklama imkanlarıyla ziyaretçilerine kaplıca hizmetlerinden yararlanma imkanı sunar. Ilıca, 2 km uzunluğundaki sahil şeridine ve temiz bir denize sahip olduğu için, İzmir'in en gözde sayfiye yerlerindendir. ‚eşme'ye uzaklığı ise sadece 7 km'dir.

Şifne: Ilıca'ya 5 km uzaklıkta bulunan Şifne, termal banyoları ve içmeleriyle ünlüdür. Termal kaynaklar denize yakın bir noktadan çıkar.

Dalyan ve Sakızlı Köyü: Ege bölgesinin tipik özelliklerini gözler önüne seren Dalyan ve Sakızlı Köyleri, balık restoranları ve nefis sahil şeridiyle Çeşme'nin görmeye değer yerlerindendir. Özellikle Dalyan, Türkiye'nin sahip olduğu en güzel koylardan biridir ve ‚eşme'ye yakınlığından dolayı uzun süredir önemli bir turizm merkezidir.

Alaçatı: Yeldeğirmenleri, parke döşeli daracık sokakları, restore edilmiş cumbalı taş evleriyle Alaçatı, Çeşme'nin hemen yakınında yıllardır gözden uzak kalmış küçük bir çeyiz sandığıdır. Nostaljik bir tatil için vazgeçilmez seçeneklerden biri olmasının yanı sıra, sürekli sert rüzgar aldığı için sörf meraklılarının gözde mekanlarındandır. Köyde bir de sörf okulu vardır.

Yıldız Burnu: Kendilerini Çeşme'ye 5 km uzaklıktaki Yıldız Burnu'nun masmavi sularına bırakanlar, birkaç kulaç attıktan sonra dipten kaynayan sıcak termal suların bulunduğu yere ulaşırlar. Denizin içinde kükürtlü suların sırtınıza masaj yaptığı ilginç bir deneyim yaşamak istiyorsanız, Yıldız Burnu tam size göre.

Çatalaşmak Sahili: Çeşme'ye uzaklığı 5 km olup, kamp kurmak isteyenler için ideal bir tatil beldesidir.
Çeşme Bilgileri, Yemekleri ve Gezilecek Yerler Çeşme Bilgileri, Yemekleri ve Gezilecek Yerler Reviewed by Editor on Pazar, Mayıs 27, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.