Karadeniz'in Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Sıcaklık:

Karadeniz sularında sıcaklığın mevsimsel ve bölgesel farkları oldukça belirgindir. Örneğin; kış mevsiminde yüzey suları sıcaklığı Türkiye sahillerinde 7°C civarında iken, Rusya sahillerinde 1°Cye düşer. Ortalama mevsimsel değişimler ise 7-26°C arasındadır. Karadeniz'de sıcaklık derinliğe bağlı olarak hızla düşer. Yüzey sularında ortalama 16°C iken, 40-70 metrelerde 7°Cye düşmekte ve bundan sonra da aşağı yukarı sabit kalmaktadır.

Tuzluluk:

Karadeniz'de tuzluluk genelde düşük olup, orta bölgelerinde %018 ile en yüksek seviyesine ulaşır. Ancak sahile doğru özellikle akarsuların boşaldığı bölgelerde tuzluluk azalır. Örneğin, Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin boşaldığı bölgelerde tuzluluk %015 civarındadır. Karadeniz'de tuzluluğun derinliğe bağlı değişimleri de oldukça önemlidir. Düşük tuzluluğa sahip yüzey sularının (%018) kalınlığı 75 metre kadardır. Bunu takiben 100 metrede %019-020, 500 metrede % 022 ve 1000 metrede

%023 değerine ulaşır.

Oksijen:

Karadeniz'in yüzey sularında çözünmüş halde bulunan yıllık ortalama O2 miktarı 6-7,5 ppm (mg/lt) arasında değişmektedir. 100-150 metre derinlikler arasında O2 aniden ortadan kalkmaya başlar.

150 metreden sonra ise yer yer O2 miktarı sıfıra düşer. Buna karşılık H2S (hidrojen sülfür) miktarı artmaya başlar. (H2S, protein moleküllerindeki H2S grubunun parçalanması veya heterotrof bakterilerin proteinleri parçalaması ile olur.)

Besleyici Elementler:

Karadeniz, Türkiye denizleri arasında besleyici elementler yönünden en zengin deniz

durumundadır. Hatta Atlantik Okyanusu'ndan bile daha zengindir. Zira bu denize yağmurlarla ve akarsularla yüksek oranda besleyici element taşınmaktadır.

Akıntılar:

Karadeniz yüzey akıntıları tüm Karadeniz sahillerini dolaşan büyük bir akıntı sistemi ile, bu akıntı sistemine bağlı olarak elips şeklinde hareket ederek Karadeniz'in merkezi bölgelerini etkileyen akıntılar olmak üzere iki ayrı akıntı sisteminden oluşmaktadır.

Gel-git Hareketleri:

Karadeniz'deki gel-git (med-cezir) hareketleri 5-10 cm civarındadır. Bu nedenle Karadeniz'de gel-git bulunmadığı kabul edilir.
Karadeniz'in Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Karadeniz'in Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Reviewed by Editor on Cuma, Mayıs 18, 2012 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.